Bisericile din Ucraina se pregătesc pentru bombardament. Cultura ucraineană, în pericol

├Än Lviv, cet─â╚Ťenii s-au mobilizat pentru a ap─âra vitraliile bisericilor, considerate monumente istorice importante.

274979781 4903278086427841 5493646999565047791 n jpg
Source: Funda╚Ťia Lviv pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale ╚Öi Istorice - Facebook

Bisericile din Lviv se preg─âtesc s─â scoat─â sau s─â acopere cu material de protec╚Ťie vitraliile ferestrelor, ├«n cazul unui eventual┬ábombardament. Multe dintre vitraliile disponibile au fost acoperite, iar altele au fost scoase ╚Öi duse la Muzel de Etnografie din apropiere.

Locuitorii din capitala cultural─â ucrainean─â Lviv ├«╚Öi continu─â sprijinul ╚Öi eforturile de salva monumentele istorice, potrivit oficialilor locali de patrimoniu, cu c├óteva statui de piatr─â v─âzute ├«nvelite ├«n foi de protec╚Ťie.

Cultura ucraineană, în pericol

Mai multe imagini f─âcute joi, ├«n Pia╚Ťa Central─â a ora╚Öului, prezint─â b─ârba╚Ťi pe sc─âri care ├«nv─âluie sculpturi ale zeului roman Neptun ╚Öi ale zei╚Ťei grece╚Öti Amphitrite ├«n plastic. Al─âturi de statuile din apropiere ale zeit─â╚Ťilor clasice Adonis ╚Öi Diana, figurile de calcar au fost construite cu peste 200 de ani ├«n urm─â, cu f├ónt├óni ├«nso╚Ťitoare situate la fiecare dintre col╚Ťurile pie╚Ťei.

├Än afara Catedralei Latine ├«nvecinate, construit─â ├«n secolul al XIV-lea, a fost v─âzut─â o statuie mai mic─â acoperit─â cu ceea ce p─ârea a fi spum─â ╚Öi asigurat─â cu band─â de protec╚Ťie.┬á

ONG-ul de patrimoniu Funda╚Ťia Lviv pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale ╚Öi Istorice a declarat c─â conservatorii de art─â ╚Öi localnicii ÔÇ×├«ngrijora╚ŤiÔÇŁ au fost foarte implica╚Ťi ├«n eforturile de protec╚Ťie a culturii ucrainieni.

ÔÇ×Sper─âm c─â aceast─â ac╚Ťiune preventiv─â nu va fi testat─â de explozii reale, dar inimile noastre sunt bucuroase c─â elementele vulnerabile, dar valoroase ale acestui monument sunt protejateÔÇŁ, a scris funda╚Ťia. ÔÇ×Ast─âzi le mul╚Ťumim tuturor celor implica╚Ťi, f─âr─â a da nume. Mul╚Ťumim celor care au ajutat financiar ├«n t─âcere f─âr─â s─â caute glorie!

ÔÇ×A╚Öa arat─â dragostea adev─ârat─â pentru mo╚Ötenirea cultural─â ucrainean─â!ÔÇŁ, se prezint ├«n textul post─ârii.

Citește și: Cinci scenarii despre cum s-ar putea războiul din Ucraina să se sfârșească

Liovul a fost ferit p├ón─â acum de tipul de bombardament aerian v─âzut la Kiev ╚Öi ├«n alte ora╚Öe mari din Ucraina, precum Harkiv. Oameni din toat─â ╚Ťara au fugit la Lviv ├«n c─âutarea unui refugiu sigur, ├«n timp ce mai multe ambasade str─âine ╚Öi-au mutat ╚Öi opera╚Ťiunile ├«n ora╚Ö. Dar reziden╚Ťii se preg─âtesc, totu╚Öi, de r─âzboi, potrivit CNN.

Pe m─âsur─â ce invazia Rusiei intr─â ├«n a doua s─âpt─âm├ón─â, exper╚Ťii ├«n patrimoniu ╚Öi-au exprimat ├«ngrijorarea cu privire la poten╚Ťiala pierdere a monumentelor artistice ╚Öi istorice din ├«ntreaga ╚Ťar─â. Luni, Ministerul de Externe al┬áUcrainei┬áa declarat c─â aproximativ 25 de picturi ale celebrei artiste populare Maria Prymachenko au fost distruse la un muzeu din Ivankiv ├«n urma unui atac rus.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! pe Google News, Facebook ╚Öi Instagram!

Angelina Jolie (2) jpg
Alina Sorescu (9) jpg
gina pistol playboy 3 webp
Ana Maria Margean 2 jpg
ema uta bun png
anca dinicu (2) jpg
lama margherita clejani fulgy jpg
alec baldwin jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
netflix tableta 412 jpg
foto 1   caine surfjpg jpg
6 front masini electrice poza mare jpg
dirty dancing jpg jpeg
Palarie 8 jpg