Bisericile din Ucraina se pregătesc pentru bombardament. Cultura ucraineană, în pericol

#Război Ucraina-Rusia

În Lviv, cetățenii s-au mobilizat pentru a apăra vitraliile bisericilor, considerate monumente istorice importante.

Source: Fundația Lviv pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale și Istorice - Facebook
Source: Fundația Lviv pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale și Istorice - Facebook

Bisericile din Lviv se pregătesc să scoată sau să acopere cu material de protecție vitraliile ferestrelor, în cazul unui eventual bombardament. Multe dintre vitraliile disponibile au fost acoperite, iar altele au fost scoase și duse la Muzel de Etnografie din apropiere.

Locuitorii din capitala culturală ucraineană Lviv își continuă sprijinul și eforturile de salva monumentele istorice, potrivit oficialilor locali de patrimoniu, cu câteva statui de piatră văzute învelite în foi de protecție.

Cultura ucraineană, în pericol

Mai multe imagini făcute joi, în Piața Centrală a orașului, prezintă bărbați pe scări care învăluie sculpturi ale zeului roman Neptun și ale zeiței grecești Amphitrite în plastic. Alături de statuile din apropiere ale zeităților clasice Adonis și Diana, figurile de calcar au fost construite cu peste 200 de ani în urmă, cu fântâni însoțitoare situate la fiecare dintre colțurile pieței.

În afara Catedralei Latine învecinate, construită în secolul al XIV-lea, a fost văzută o statuie mai mică acoperită cu ceea ce părea a fi spumă și asigurată cu bandă de protecție. 

ONG-ul de patrimoniu Fundația Lviv pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale și Istorice a declarat că conservatorii de artă și localnicii „îngrijorați” au fost foarte implicați în eforturile de protecție a culturii ucrainieni.

Sperăm că această acțiune preventivă nu va fi testată de explozii reale, dar inimile noastre sunt bucuroase că elementele vulnerabile, dar valoroase ale acestui monument sunt protejate”, a scris fundația. „Astăzi le mulțumim tuturor celor implicați, fără a da nume. Mulțumim celor care au ajutat financiar în tăcere fără să caute glorie!

„Așa arată dragostea adevărată pentru moștenirea culturală ucraineană!”, se prezint în textul postării.

Citește și: Cinci scenarii despre cum s-ar putea războiul din Ucraina să se sfârșească

Liovul a fost ferit până acum de tipul de bombardament aerian văzut la Kiev și în alte orașe mari din Ucraina, precum Harkiv. Oameni din toată țara au fugit la Lviv în căutarea unui refugiu sigur, în timp ce mai multe ambasade străine și-au mutat și operațiunile în oraș. Dar rezidenții se pregătesc, totuși, de război, potrivit CNN.

Pe măsură ce invazia Rusiei intră în a doua săptămână, experții în patrimoniu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala pierdere a monumentelor artistice și istorice din întreaga țară. Luni, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că aproximativ 25 de picturi ale celebrei artiste populare Maria Prymachenko au fost distruse la un muzeu din Ivankiv în urma unui atac rus.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net