LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ziua 17 de război. Noi convoaie umanitare vor evacua civilii din Sumî, iar preşedintele Volodimir Zelenski a precizat că se va face tot posibilul pentru a duce ajutoare către toate oraşele din Ucraina. Mariupol se află, încă, sub control rusesc şi este blocat, dar autorităţile ucrainene vor continua sâmbătă, 12 martie, eforturile de a ajunge la civilii din oraş. SUA a mai adăugat nume de bogătaşi şi politicieni ruşi, pe lista celor sancţionaţi. 

cub razboi ucraina tanc fumegand animat gif

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ora 00.00 Zeci de mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa, pentru a susţine Ucraina şi împotriva Rusiei şi războiului, relatează presa internaţională. Protestatari s-au strâns la Amsterdam, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, Florenţa şi în multe alte oraşe.

UPDATE 22.30 Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice care dodvedesc faptul că soldaţii ruşi de lângă Harkov au primit ordin să împuşte civili, inclusiv copii, susţine cotidianul The Kyiv Independent.

UPDATE 22.00 Armata ucraineană a doborât un K-52 Alligator chiar în ziua în care rușii se lăudau cu eficiența acestui elicopter de război.

UPDATE 21.00 Serviciul de informaţii ucrainean acuză Rusia că a tras asupra un convoi în care erau evacuaţi femei şi copii din satul Peremoha, în regiunea Kiev, omorând şapte persoane, printre care şi un copil, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

"Rusia a tras asupra unei coloane de femei şi copii care încerca să evacueze satul Peremoha, din regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor 'verde' convenit anterior. Şapte oameni au murit, inclusiv un copil", a precizat sursa citată.

UPDATE 20.00 Putin nu pare dispus să renunțe la război

Preşedintele rus Vladimir Putin este încă hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina, a afirmat pentru CNN o sursă de la Palatul Elysee, sâmbătă, după discuția telefonică pe care liderul de la Kremlin a avut-o cu preşedintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Sursa citată a precizat că de când cei trei lideri au discutat anterior, joi, Putin pare să fie în continuare “hotărât să îşi atingă obiectivele în Ucraina”. Faptul că el continuă să discute cu conducătorii celor două ţări sugerează că “totuşi nu este exclusă posibilitatea unei soluţii diplomatice”.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Macron să îl preseze pe Putin ca să accepte un armistiţiu. Sursa de la Elisee afirmă că Macron şi Schulz au făcut acest lucru, notează News.ro.

UPDATE 19.00 Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare Zaporojie

Oficialii ruşi au sosit la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, vineri, şi au cerut să preia controlul asupra centralei, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina, citată de CNN. Centrala nucleară Zaporojie este ocupată de forţele ruse de mai bine de o săptămână. Energoatom a anunţat anterior că angajaţii săi au fost forţaţi să lucreze ”sub ameninţarea armelor”.

UPDATE 18.00 Volodimir Zelenski, o nouă conferință de presă la Kiev

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia pot începe doar după încetarea focului

Orice negocieri de pace cu Rusia pot începe doar după stabilirea unui acord de încetare a focului între Kiev şi forţele Moscovei, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, relatează BBC, citată de News.ro.

"Diplomaţii noştri lucrează în acest sens şi au discutat despre unele puncte ale unei posibile agende între noi şi Federaţia Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze şi, în ceea ce priveşte procesul de încheiere a războiului, procesul de pace 100% trebuie să înceapă cu încetarea focului", a afirmat Zelenski.

Liderul ucrainean a spus că este deschis să poarte discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi a adăugat că a discutat cu premierul israelian, Naftali Bennett, despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim.

Zelenski a mai declarat că aproximativ 1.300 de militari ucraineni au fost ucişi în primele 17 zile ale invaziei ruse. De asemenea, aproximativ 500-600 de soldaţi ruşi s-au predat vineri forţelor ucrainene, potrivit preşedintelui Zelenski.

UPDATE 17:23 Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

UPDATE 16.45 Liderii Franţei şi Germaniei, preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, au purtat, sâmbătă, o nouă rundă de convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, relatează BBC. În discuțiile care au durat 75 de minute, Macron şi Scholz i-au cerut liderului rus încetarea imediată a războiului din Ucraina.

Conversaţia face parte din eforturile internaţionale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Scholz, care a precizat că liderii au convenit să nu ofere mai multe detalii.

Scholz a vorbit anterior cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski despre situaţia din Ucraina, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Emmanuel Macron şi  Olaf Scholz. Foto: GettyImages
Emmanuel Macron şi Olaf Scholz. Foto: GettyImages

Update 16.00 Roman Abramovici nu mai este directorul clubului Chelsea

Ca urmare a impunerii de sancţiuni de către guvernul Marii Britanii, boardul Premier League l-a descalificat pe Roman Abramovici din funcţia de director al Chelsea FC. Decizia nu are impact asupra capacităţii clubului de a se antrena şi a-şi juca meciurile, comform termenilor licenţei emise de guvern, care va expira la 31 mai”, a anunțat clubul din Premier League.

Abramovici vrea să vândă clubul Chelsea, dar procesul a devenit foarte dificil după ce autorităţile britanice au îngheţat toate activele miliardarului.

UPDATE 14:15  Emmanuel Macron,şi Olaf Scholz poartă, sâmbătă, o nouă discuţie cu Vladimir Putin, pe tema războiului din Ucraina.

UPDATE 13.52 Armata rusă continuă să atace zonele în care erau planficiate evacuări de civili, au declarat guvernatorii regiunilor Kiev şi Doneţk. Autoriţăţile ucrainene încearcă să trimită ajutoare spre Mariupol. „Ajutoare umanitare se îndreaptă spre Mariupol, vă vom informa ce se întâmplă... Situaţia este complicată, sunt bombardamente constante”, au anunțat autoritățile.

UPDATE 13.49 Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliberarea imediată a primarului din Melitopol, care ar fi fost răpit de forţele ruse. Preşedintele ucrainean a mai declarat că ţara sa lucrează cu Comisia Europeană pentru a-şi accelera aderarea la UE.

UPDATE 11:57 Forţele ruse au bombardat o moschee din Mariupol, în care se refugiaseră 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci. Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe ucrainean. 

UPDATE 10.25 Mii de locuitori din Melitopol au mărşăluit spre clădirea administraţiei pentru a cere eliberarea primarului Ivan Fedorov, după ce acesta a fost capturat de armata rusă.

UPDATE 10.22 Trupele ruse au bombardat un spital de oncologie din oraşul Mîkolaiv, aflat în sudul Ucrainei. "Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt pacienţii noştri. Chiar acum, aceşti monştri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienţilor cu cancer din toată regiunea Mîkolaiv", a declarat şeful Autorităţii Regionale de Sănătate a oraşului, Maxim Beznosenko.

UPDATE 10.18 Majoritatea forţelor ruse se află la 25 km de centrul oraşului Kiev, a anunţat Ministerul Apărării al Regatului Unit. Conform informaţiilor britanicilor, marea coloană a armatei ruse, din nordul capitalei, s-a dispersat. Ministerul mai spune că oraşele Cernihiv, Harkiv, Mariupol şi Sumî sunt încercuite şi se confruntă cu bombardamente puternice.

UPDATE 10.00 Volodimir Zelenski şi Joe Biden au purtat o convorbire telefonică, vineri seara, timp de aproape 50 de minute. Aceasta a fost cea mai lungă discuţie dintre cei doi preşedinţi. 

Volodimir Zelenski a declarat, pe Twitter, că i-a spus lui Biden despre crimele comise de rusia şi au discutat despre noi sancţiuni. „L-am informat despre crimele Federaţiei Ruse împotriva populaţiei civile. Am convenit asupra unor măsuri suplimentare pentru a oferi sprijin defensiv Ucrainei şi pentru a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei".

UPDATE 9.43 Oraşul Cernihiv (Cernigău), din nordul ţării, este sub asediu rus, iar situaţia e din ce în ce mai gravă, pe zi ce trece, conform adevarul.ro. Alimentarea cu gaz, căldură şi apă a fost întreruptă. Populaţia, care înainte de război era în jur de 300.000, mai are stocuri limitate de alimente, iar mare parte a oraşului nu are electricitate. 

UPDATE 8.30 În noaptea de vineri spre sâmbătă au fost auzite explozii puternice în apropiere de Kiev, notează CNN. Nu se ştie însă dacă ele au fost provocate de atacuri ruse sau de armata ucraineană. Trupele ruse continuă se se apropie de oraş, iar suburbiile din nord, printre care şi Irpin, Hostomel şi Bucha, sunt zonele cele mai afectate. 

UPDATE 8.00 Noi coridoare umanitare care să evacueze locuitori din oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă. Conform şefului administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, operaţiune de evacuare va începe la ora locală 9.00 (şi ora României), iar vehicule vor pleca din şase destinaţii din regiune.

Între orele 13.00 şi 14.00, ele vor trebui să ajungă în oraşul Poltava, conform news.ro.

UPDATE 7.15 SUA au impus noi sancţiuni pentru oligarhii ruşi, dar şi pentru diverşi politicieni. Printre cei vizaţi se află zece persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus.

În plus, printre cei sancţionaţi sunt şi În plus, printre cei sancţionaţi sunt şi soţia şi cei doi copii adulţi ai purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov,. El a fost vizat, deja,  de primele sancţiuni la 3 martie.

UPDATE 6.00 Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a anunţat că ţara sa ar putea găzdui negocieri între Ucraina şi Rusia. "Suntem membri ai UE şi ar trebui să ne străduim pentru o soluţie europeană unificată, o abordare europeană unificată", a declarat Radev.

UPDATE 4.00 Preşedintele Volodimir Zelenski a publicat un nou mesaj în care spune că “acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS”, notează Adevarul.ro. El a subliniat că se va face tot posibilul pentru a duce ajutor umanitar în toate oraşele din Ucraina şi că Mariupol e încă sub control rusesc şi nu se poate intra în el.

Zelenski a mai adăugat că 12.000 de militari ruşi au murit de la începutul războiului şi a transmis un apel către mamele din Rusia.   

“Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Nu credeţi promisiunile că vor fi trimişi doar undeva pentru exerciţii sau doar undeva în condiţii non-combat. Verificaţi unde este fiul dvs. Şi dacă ai chiar şi cea mai mică suspiciune că fiul tău ar putea fi trimis la războiul împotriva Ucrainei, acţionează imediat. Nu-ţi da fiul la moarte sau în robie. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război îngrozitor şi Ucraina nu vrea, dar se va apăra atât cât va fi necesar”, a spus Zelenski.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

UPDATE 00:30 Varşovia şi Cracovia nu mai acceptă refugiaţi din Ucraina, a transmis serviciul de graniceri de Stat al Ucrainei. În jur de 300.000 de refugiaţi au ajuns în cele două oraşe, de la începutul războiului.

Conform ONU, peste 2.5 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi alte ţări europene, din 24 februarie.

UPDATE 00.00 Oraşul Nikolaev este bombardat, iar armata rusă a lovit mai multe clădiri rezidenţiale din suburbi, conform adevarul.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net