LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Cea de-a 12-a zi de război în Ucraina. Rușii au intensificat bombardamentele în timpul nopții de duminică spre luni, asupra orașelor ucrainene din centrul, nordul și sudul țării, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich, potrivit The Guardian.

cub razboi ucraina flacari animat gif

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

UPDATE 22.00 A treia rundă de discuţii dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat fără rezultate semnificative. Un consilier ucrainean al Oficiului Preşedintelui Ucrainei a declarat că au existat unele „mici progrese pozitive” în ceea ce priveşte logistica culoarele umanitare, relatează BBC, citat de Adevărul.

„Au continuat consultările intensive cu privire la situaţia politică a reglementărilor, alături de încetarea focului şi garanţii de securitate”, a subliniat el.

The third round of negotiations has ended. There are small positive subductions in improving the logistics of humanitarian corridors... Intensive consultations have continued on the basic political block of the regulations, along with a ceasefire and security guarantees. pic.twitter.com/s4kEwTNRhI

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022

Potrivit unui negociator ucrainean citat de Reuters, nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătăţească semnificativ situaţia. De asemenea, un consilier de la Kremlin a spus că discuţiile din Belarus „nu au fost la înălţimea aşteptărilor”, potrivit televiziunii ruse.

Ambele părţi au precizat că discuţiile vor continua zilele următoare.

UPDATE 20.00 Forţele armate ale Ucrainei au capturat al treilea sistem rusesc de rachete autopropulsate şi artilerie antiaeriană, Panţîr-S1, a anunţat pe Telegram Vitalii Kim, şeful administraţiei militare regionale Mîkolaiv, relatează Ukrinform, citat de Adevărul.

UPDATE 19.30 Premierul britanic Boris Johnson a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la sediul guvernului că un boicot al importurilor de petrol şi gaz din Rusia  este „foarte pe masă”, după ce secretarul de stat american Anthony Blinken a adus în discuție această măsură.

„Nu cred că Tony Blinken a greşit  în sensul că acum suntem cu toţii uniţi şi ne mişcăm foarte, foarte repede, şi vedem cum un lucru pe care, poate cu trei sau patru săptămâni în urmă nu l-am fi luat niciodată în considerare, este acum foarte mult pe masă”, a declarat Boris Johnson, potrivit Adevarul.ro.

UPDATE 18.00 Armata rusă plănuiește să încercuiască oraşul Dnipro în încercarea de a tăia accesul pentru Ucraina la Marea Neagră şi Marea Azov, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, într-o postare pe Facebook, potrivit CNN, citat de Adevărul.

UPDATE 16.30 Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, au anunţat agenţiile de presă ruse.

Între timp, rușii au transmis condițiile în care sunt dispuți să încheie războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dimitri Peskov, a declarat că trupele ruse se vor retrage de pe teritoriul ucrainean doar dacă sunt îndeplinite trei condiţii: Ucraina încetează rezistenţa, Constituţia ucraineană este modificată pentru a se recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi se recunoaşte independența republicilor separatiste Donețk şi Lugansk.

UPDATE 15.30 Autoritățile ruse au alcătuit o listă cu țările și teritoriile ”neprietenoase” cu Rusia. România se află pe această listă, alături de celelalte membre ale Uniunii Europene. Aceste țări se fac vinovate de a fi impus sau de se fi alăturat sancțiunilor impuse RUsiei după izbucnirea războiului din Ucraina.

UPDATE 14.45 Moscova confirmă o întâlnire cu Turcia.

Rusia confirmă luni o întâlnire a miniştrilor de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba în Turcia, la sfârşitul săptămânii. Este prima de acest fel, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, relatează AFP.

Potrivit unui acord, la telefon, între preşedinţii rus (Vladimir Putin) şi turc (Recep Tayyip Erdogan) (...), un contact este prevăzut, în marja Forumului diplomatic din Antalia, între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cel al Ucrainei Dmitro Kuloeba”, anunţă, într-o postare pe Telegram, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

UPDATE 14.30 O rută de evacuare de la Mariupol era ”minată”, anunţă Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), în urma unor tentative eșuate de evacuare a civililor. Kiev şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcare a condiţiilor evacuării.

UPDATE 14.00 Ucraina anunţă luni o a treia rundă de negocieri cu Rusia, la ora locală 16.00 (şi ora României), relatează AFP.  Discuțiile ar trebui să aibă loc în Belarus, într-o cabană de vânătoare de la graniţa cu Polonia. Presa de stat de la Moscova a anunţat că delegaţia rusă este deja pe drum. 

Negotiations with the Russian Federation. Third round. Beginning at 16.00 Kyiv time. Delegation unchanged... pic.twitter.com/ycfT9LT0tc

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022

UPDATE 13.20 Sute de mii de din ucraineni nu se mai pot salva din orașele atacate de trupele ruse, deoarece, armatele lui Vladimir Putin nu au încetat focul.

Coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene încă nu sunt în funcțiune, a declarat, luni, vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

Vereșciuk a spus că aproape 300.000 de civili au nevoie de evacuare din orașul-port Mariupol, din sud-estul țării, care este atacat de forțele ruse. Reprezentanții ONU s-au alăturat negocierilor.

UPDATE 12.00  Nouă persoane au fost ucise duminică, într-un bombardament al armatei ruse al aeroportului Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, anunţă luni salvatori ucraineni, relatează AFP, potrivit News.ro. „Luni, la ora (locală) 8.00 (şi ora României), 15 persoane persoane au fost scosee dintre dărâmmături, între care nouă persoane moarte: cinci civili şi patru militari”, anunţă pe Telegram salvatorii.

UPDATE 11.30  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg au fost îndepărtaţi din toate poziţiile deţinute în cadrul Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF). Anunţul a fost făcut duminică de organizaţia condusă de Marius Vizer, potrivit Reuters.

Marius Vizer și Vladimir Putin
Marius Vizer și Vladimir Putin

UPDATE 11.00  În dimineaţa zilei de luni, 7 martie, armata rusă a început să bombardeze oraşul sudic Nikolaev, situat la 130 de kilometri est de Odesa.  

UPDATE 10.30 Primarul orașului Hostomel a fost ucis de ruși.

Forțele ruse l-au ucis, luni, pe primarul orașului Hostomel, Youri Prilipko, și pe alți doi camarazi ai săi în timp ce ofereau ajutor umanitar. Informația a fost confirmată, pe Facebook, de Consiliul orașului.

Primarul orașului Hostomel, Yuriy Ilyich Prylypko, a fost ucis în timp ce distribuia pâine oamenilor înfometați și medicamente bolnavilor, oferind sprijin răniților și consolându-i pe cei ajunși la disperare. Pentru asta, invadatorii l-au împușcat mortal pe el, dar și pe alți doi camarazi ai săi, Ruslan Karpenko și Ivan Zoria”, a transmis consiliul orașului.

Youri Prilipko ar fi putut sta ascuns într-un buncăr, însă a ales să fie alături de cetățeni. „Oamenii l-au așteptat, au văzut speranță în el, au crezut în el. Așa că a făcut o alegere. A murit pentru comunitate, a murit pentru Hostomel, a murit ca un erou. Veșnică amintire și recunoștința noastră”, a mai scris consiliul, potrivit publicației ukrinform.net.  

image

UPDATE 10.00 "România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu va intra într-un astfel de conflict", a afirmat luni preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

"Cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi eu consider categoric că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus în acest moment este inacceptabil în anul 2022", a declarat Ciolacu, la sediul PSD.

Marcel Ciolacu a mai fost întrebat dacă ştie de vreun proiect de lege privind reglementarea unei situaţii de criză. “Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD.

UPDATE 09.45 Copil de 18 luni ucis în bombardamente

Imagini dramatice și o poveste sfâșietoare, de pe frontul războiului din Ucraina. Un copilaș de numai 18 luni a fost ucis în Mariupol, în sudul ţării, după ce rușii au bombardat orașul la doar câteva minute după încetarea focului, convenită sâmbătă, titrează Daily Mail.

Micuțul se numește Kirill, iar părinții lui, Marina Yatsko și Fedor, apar într-o imagine sfâșietoare, în timp ce îmbrățișau trupul neînsuflețit al fiului lor. Poza a fost publicată pe Instagram și de prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. 

image

UPDATE 09.30 Cine îl va termina pe Putin?  Serghei Pugaciov, proprietarul Mezhprombank, supranumit "casierul" Kremlin-ului, spune ceea ce mulți gândesc zilele acestea. Putin va fi eliminat din interior.

"După părerea mea, cel mai probabil, va fi echipa lui Medvedev. Dar nu Medvedev va conduce pentru că a stat cândva la originile războiului georgian. Va fi o echipă Medvedev în ceea ce priveşte vârsta şi componenţa — oameni care, în primul rând, nu s-au pătat de sânge, iar în al doilea rând, la un moment dat, când în 2012 Medvedev a fost dat afară prin hărţuire şi Putin s-a întors, au pierdut şi ei totul.

Dar, în acelaşi timp, aceştia sunt oameni care au fost în guvern şi administraţie şi au înţeles că sunt liberali, iar aceşti oameni există. Cel mai probabil, schimbul va fi în această direcţie”, a spus Pugaciov, potrivit Adevarul.ro.

UPDATE 09.00  Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina, unde vor servi într-o Legiune internaţională nou creată, potrivit Associated Press, preluată de News.ro.

UPDATE 08.45 Oficialii ucraineni spun că forțele armate ale Ucrainei au preluat din nou controlul în orașul Ciuguiv din estul țării, relatează BBC.

Миколаїв. Російські терористи обстрілювали житловий будинок. pic.twitter.com/WI6RE6cHuq

— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) March 7, 2022

UPDATE 08.00 Coridoarele umanitare din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî vor fi deschise la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat ministerul rus al Apărării. 

ORA 07.30 Atacuri ale armatei ruse au vizat orașul-port Mikolaev din sudul Ucrainei, potrivit presei locale. Atacul a început la 05:00, ora locală (06:00, ora României), relatează BBC.

UPDATE 06.00 Rușii s-ar pregăti de asalt la Kiev. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni dimineaţă, ultimele date de pe front, precizând că cea de-a 11-a zi a invaziei ruse s-a încheiat, fără ca inamicul şă-şi fi atins scopul final.  Armata Ucrainei afirmă că ruşii s-a pregăti de asalt la Kiev.

A unsprezecea zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă s-a încheiat”, a transmis, luni dimineaţă, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Oficialii ucraineni susţin că "inamicul continuă operaţiunea ofensivă împotriva Ucrainei”, concentrându-se pe încercuirea mai multor oraşe - Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumî şi Nikolaiev. 

UPDATE 02.00 Rusia a lansat aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie, informează CNN, citând un oficial al Departamentului Apărării al SUA. Această cifră nu include toate proiectilele trase de forţele ruse.

Convoiul de 64 km de lângă Kiev nu s-a mișcat în ultimele zile.

UPDATE 01.30 Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate, duminică, în 65 de oraşe din Rusia, pentru că au manifestat fără autorizaţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina,

La peste 13.000 a ajuns numărul manifestanţilor arestaţi de la începerea operaţiunii militare ruse din 24 februarie, potrivit ONG-ului OVD- Info.

Alte proteste de susținere a Ucrainei au avut loc în acest weekend în întreaga lume, inclusiv în Serbia și Kazahstan, țări care au lideri pro-ruși.

Proteste în Moscova. Foto: Epa-Efe
Proteste în Moscova. Foto: Epa-Efe

UPDATE 01.00 Volodimir Zelenski ieșit, duminică seară, cu un nou mesaj în mediul online: „Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! Rusia a anunțat că mâine (luni - n.r.) va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă!”

UPDATE 00.00 Opt civili au fost uciși în mijlocul unei evacuări în Irpin, un district la vest de Kiev, unde duminică s-aua auzit bombardamente intense", a declarat primarul localității, Oleksandr Markushyn, într-o declarație transmisă duminică, pe Telegram.

Markushyn a spus că rușii au deschis focul în timpul unei evacuări peste un pod. „A murit o familie. În fața ochilor mei au murit doi copii mici și doi adulți”, a spus el, potrivit CNN.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net