Apocalipsa! Ucrainenii din Mariupol se bat pe mâncare

#Război Ucraina-Rusia

Scene desprinse din filmele de groază în Mariupol, Ucraina! Oraşul a fost înconjurat de armata rusă încă de la finele lunii februarie. Bombele pică din 30 în 30 de minute peste oraş, 1.207 de cadavre ale civililor au fost strânse de pe străzi şi au fost îngropate în gropi comune. Oamenii mor de foame!

Ultimele franzele din Mariupol  sunt înfulecate pe nemestecate  de populaţia înfometată
Ultimele franzele din Mariupol sunt înfulecate pe nemestecate de populaţia înfometată

Oraşul Mariupol a fost o staţiune liniştită la Marea Azov. La 24 februarie, însă Iadul s-a dezlănţuit peste oraşul cu o populaţie de 446.103 de locuitori. Armata rusă şi-a început bombardamentul îngrozitor şi peste 1.200 de oameni au pierit, însă rezistenţa ucraineană nu a permis blindatelor să cucerească oraşul rezistând cu eroism. Ruşii au asediat oraşul, l-au lăsat fără electricitate, apă potabilă şi gaz şi l-au izolat complet.

Oamenii se ascund inclusiv în camioanele frigorifice, pentru că noaptea sunt -9 grade
Oamenii se ascund inclusiv în camioanele frigorifice, pentru că noaptea sunt -9 grade

Doar 90.000 de locuitori, disperaţi să nu moară de foame au acceptat săptămâna trecută culoarul de evacuare propus de ruşi către Rostov pe Don. Însă cei care au rămas în urmă trăiesc un coşmar greu de imaginat.

Mii de ucraineni se bat pe mâncare, sparg maşini pentru a fura combustibil cu care să se încălzească, beau apă din bălţi şi sunt în pragul disperării din cauza asediului distrugător al ruşilor. Crucea Roşie face apeluri disperate încă din 4 martie pentru a li se permite evacuarea civililor din Mariupol.

Dar ruşii spun una şi întâmpină cu bombe şi gloanţe autocarele cu refugiaţi. Aşa că nimeni nu mai îndrăzneşte să iasă din oraş. Oamenii fac cozi interminabile la fântânile din mahalalele de la marginea oraşului pentru a duce apă la familiile ascunse în beciurile blocurilor, în buncăre sau parcări subterane.

Proviziile din oraş  sunt pe terminate
Proviziile din oraş sunt pe terminate

Crucea Roşie: ”E un dezastru umanitar”

Aici bombele cad din 30 în 30 de minute, susţine Saşa Volov, directorul Crucii Roşii din oraş. Medicamentele sunt pe terminate şi zilele trecute ruşii au bombardat inclusiv maternitatea din oraş, iar apoi ambasada Rusiei din Londra a explicat cu cinism că informaţia prezentată de BBC, CNN, Euronews, Reuters, AP şi AFP era de fapt ”o ştire falsă” după ce aparatul de propagandă rusesc a descoperit că una dintre gravidele rănite de bomba uriaşă avea un canal pe Instagram în care promova produse cosmetice.

Oamenii din Mariupol îndură temperaturi de -9 grade Celsius noaptea şi majoritatea blocurilor au fost grav avariate de bombe. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat încă de la începutul săptămânii că ruşii ”fac un măcel de nedescris în Mariupol unde zilele trecute a murit un copil de sete”.

Complet izolat de lumea civilizată, oraşul Mariupol a devenit o fantomă bântuită de oameni disperaţi care se bat pe o bucată de pâine, iar proviziile sunt pe terminate. După ce cimitirul din localitate a fost avariat de bombe, oamenii îşi îngroapă rudele în tranşeele săpate de militari pentru a apăra oraşul.

În ultima săptămână în Mariupol au murit nu mai puţin de cinci copii în urma bombardamentelor. Cel mai mic dintre ei avea 18 luni.

Mii de oameni au trecut  graniţa în Rusia din  cauza disperării
Mii de oameni au trecut graniţa în Rusia din cauza disperării

Rusia, plan diabolic: catastrofă nucleară şi război biologic

Oraşul Harkov este ţinut sub  bombardament rusesc de peste 10 zile
Oraşul Harkov este ţinut sub bombardament rusesc de peste 10 zile

OMS avertizează asupra pericolului unui dezastru epidemiologic

Volodimir Zelenski a avertizat comunitatea internaţională că ameninţarea cu arme biologice venite din partea Rusiei este cât se poate de reală. Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce Boris Johnson, premierul britanic, a spus că ”aparatul de propagandă rusesc pregăteşte discursul prin care justifică folosirea armelor biologice în Ucraina, dând vina pe Occident”.

OMS a emis la rândul ei un avertisment către autorităţile sanitare ucrainene să distrugă agenţii patogeni din laboratoarele medicale pentru a evita un dezastru epidemiologic. Rusia a acuzat joi ”SUA şi Ucraina că dezvoltă arme biologice” şi a ameninţat că va reacţiona dur, anunţul fiind făcut la o zi după ce Casa Albă a dat publicităţii informaţia provenită de la serviciile secrete americane conform căreia Rusia pregăteşte un atac biologic asupra civililor.

Însă Ucraina se confruntă şi cu alt pericol: reactorul nuclear de la Institutul de Fizică nucleară din Harkov a fost bombardat seara trecută de ruşi. Ameninţarea unui dezastru nuclear continuă să fie ridicată la centralele Cernobîl şi Zaporojie, ocupate de ruşi.

Au mers pe jos până la graniţa cu Slovacia

Refugiaţii îndură chinuri  îngrozitoare până  reuşesc să treacă frontiera
Refugiaţii îndură chinuri îngrozitoare până reuşesc să treacă frontiera

Povestea incredibilă a unei femei din Harkov care a scăpat miraculos din blocul în care locuia şi care a fost bombardat pe timpul nopţii de ruşi, încă din 24 februarie, a făcut înconjurul planetei. Ea a mers pe jos, prin păduri, ocolind zonele unde se aflau blindatele ruseşti, îndurând temperaturi extrem de scăzute pentru a ajunge după aproape două săptămâni dincolo de graniţă, împreună cu mama ei şi cele două pisici ale lor.

Speriată de război şi de ruşi ea a povestit coşmarul prin care a trecut pentru Euronews, dar a refuzat să îşi dezvăluie identitatea pentru că ”are încă familia în zonele de conflict”. Cele două au mers pe jos până la graniţa cu Slovacia şi s-au adăpostit în casele întâlnite pe drum, în grote, tranşee, prin ruine şi nu au putut lua cu ele decât puţin lapte, o pâine şi câteva conserve.

Ea a povestit că peste o mie de oameni stau ascunşi în staţia de metrou Geroev Truda, din Harkov încă din 24 februarie. Distanţa parcursă de cele două este de peste 1.800 km, dar au avut noroc pentru că au prins pe drum un autobuz cu refugiaţi care le-a transportat câteva sute de kilometri. În Slovacia, cele două au reuşit să doarmă, marţi, pentru prima oară după două săptămâni, liniştite, la căldură şi au mâncat o cină caldă. Viaţa lor s-a schimbat complet. Au pierdut tot.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net