LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Materinitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

După două săptămâni de război în Ucraina, rușii nu au reușit să atace decisiv capitala Kiev. Un nou culoar de retragere a civililor din calea bombardamentelor este anunțat miercuri, începând cu ora 10, ora Moscovei (ora 9. ora României). Din păcate pentru armata ucraineană, sprijinul anunțat inițial de Polonia nu va mai veni. Pentagonul a respins ideea de a transfera avioane de luptă MIG armatei SUA, pentru fi trimise mai apoi în Ucraina.

cub razboi ucraina avion animat gif

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

UPDATE 22.44 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns, miercuri, în orașul Antalya din sudul Turciei. El se va întâlni acolo, joi, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Discuţiile vor fi primele dintre cei doi diplomaţi, de la începutul războiului. 

Întâlnirea ar fi prima între cei mai importanți diplomați ai națiunilor de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două săptămâni, informează Reuters.

UPDATE 21.39 Volodimir Zelensi a declarat, într-un interviu pentru publicaţia germană Die Zeit, că Rusia este o ameninţare pentru întreaga Europă, mai ales Polonia şi statele baltice. 

 „Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat”, a declarat Zelenski. 

Zelenski a mai vorbit şi cu ziarul german Bild şi a spus că acest conflict poate fi rezolvat doar prin dialog direct cu Vladimir Putin şi prin compromisuri făcute de ambele tabere. 

UPDATE 20.34  Uniunea Europeană va impune sancţiun altor 160 de persoane, datorită războiului din Ucraina. Este vorba despre 14 oligarhi şi 146 de membri ai Consiliului Federaţiei Ruse, notează adevarul.ro. 

 „Adăugăm astăzi pe lista noastră de sancţiuni alte persoane cheie şi membri ai familiei acestora, care au un rol economic semnificativ în sprijinirea regimului lui Putin şi beneficiază financiar de pe urma sistemului. Ei sunt acum supuşi îngheţării activelor şi interdicţiilor de călătorie. Mesajul nostru este clar: Cei care permit invadarea Ucrainei plătesc un preţ pentru acţiunile lor”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

UDPATE 17.50 Materinitatea din Mariupol a fost bombardată. Viceprimarul localităţii a declarat că cel puţin 1.200 de locuitori au murit, de la începutul atacului. Oficialul a declarat, însă, că numărul morţilor ar putea fi de trei, patru ori mai mare. Autorităţile din Mariupol au anunţat că vor săpa gropi comune, pentru a îndeparta cadavrele de pe străzi. 

UPDATE 16.29 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că deconectare de la reţeaua electrică a fostei centrale nucleare de la Cernobîl nu va avea un "impact critic asupra siguranţei". 

Potrivit AIEA, „încărcarea termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire a Centralei nucleare de la Cernobîl sunt suficiente pentru evacuarea eficientă a căldurii fără a avea nevoie de alimentare electrică.”

UPDATE 15.15 Autorităţile din Harkiv susţin că soldaţi ai „inamicului” au renunţat la o parte din arme şi au fugit spre graniţă în urma unui contraatac.

„O parte din personalul inamicului a fugit în pădure în direcţia Belgorod, cerem populaţiei să ajute, să fie precaută şi, dacă este posibil, să faciliteze căutarea”, a declarat şeful administraţiei regionale Harkov, Oleh Sinegubov, citat de lb.ua, preluat de Adevarul.ro

UPDATE 14.00 Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează News.ro.

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.

UPDATE 12.20. Rusia a oferit o propunere finală Ucrainei, pentru a pune capăt conflictului armat. La acest moment propunerea este analizată de președintele Volodimir Zelenski, care este forța decizională principală. 

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelensky înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”.

UPDATE 12.10. Marea Britanie interzice oficial intrarea avioanelor rusești în spațiul aerian britanic, ca parte a unor noi sancțiuni împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, a anunțat marți secretarul pentru Transport Grant Shapps pe Twitter.

BREAKING: I have made it a criminal offence for ANY Russian aircraft to enter UK airspace and now HMG can detain these jets. We will suffocate Putin's cronies’ ability to continue living as normal while thousands of innocent people die. pic.twitter.com/cYjreNSYRz

— Rt Hon Grant Shapps MP (@grantshapps) March 8, 2022

UPDATE 11.00 Cel puţin zece persoane au fost ucise marţi, în tiruri ruse vizând oraşul Severodoneţk, în estul Ucrainei, anunţă miercuri, într-un comunicat postat pe Telegram, un reprezentant al regiunii administrative ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP, citat de Adevarul.ro.

UPDATE 9.00 Fostul secretar de stat al Statelor Unite, Frank G. Wisner II a discutat, în cadrul unui interviu exclusiv Adevărul, despre poziția pe care România o are în contextul războiului ruso-ucrainean.

Wisner a subliniat că poziția României în Europa de Est este una „sensibilă, dificilă și periculoasă”, similar cu poziția altor țări ce se află în fostul spațiu sovietic.  

UPDATE 7.00 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în Regiunea Poltava. 2 milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au fugit din Ucraina în mai puţin de două săptămâni de când Rusia a invadat această ţară, relatează CNN, citat de Adevarul.ro.

UPDATE 6.00 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a salutat, într-un nou video postat pe rețelele sociale, faptul că SUA şi Marea Britanie vor interzice importurile de petrol rusesc, spunând că "va fi găsită o altă benzinărie", informează The Guardian.

"Fie Rusia respectă dreptul internaţional şi nu duce războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie. Se va găsi o altă benzinărie. Dar nu este vorba doar de bani. Interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA va slăbi statul terorist din punct de vedere economic, politic şi ideologic, deoarece este vorba despre libertate şi viitorul spre care se îndreaptă întreaga lume", a afirmat preşedintele ucrainean.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net