LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Cea de-a 13-a zi de război în Ucraina începe sub semnul negocierilor eșuate din Belarus. Atât partea ucraineană, cât și partea rusă au admis, după discuții, că progresele înregistrate sunt nesemnificative. Singurele înțelegeri au fost înregistrate în ceea ce privește culoarele umanitare pentru retragerea civililor din orașele bombardate.

cub razboi ucraina tancuri animat gif

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

UPDATE 22.45 Armata rusă a anunțat un nou armistițiu pentru evacuarea civililor din Ucraina, miercuri, 9 martie, începând cu ora 10, ora Moscovei (ora 9. ora României).

„Rusia anunță un regim de încetare a focului începând cu 9 martie, 10,00, ora Moscovei, și este gata să înființeze coridoarele umanitare”, a declarat armata rusă, citată de agenția TASS, notează g4media.ro.

UPDATE 20.54  Volodimir Zelenski, a ţinut un discurs, în faţa parlamentarilor britanici din Camera Comunelor. Preşedintele Ucrainei a intrat în direct, prin video şi a spus că se adreseară Parlamentului "ca cetăţean, ca preşedinte al unei ţări mari, cu un vis”.

UPDATE 20.29 În oraşul ucrainean Berdiansk, ocupat de ruşi, au fost împărţite pliante care fac apel la unificarea Ucrainei cu Rusia, conform Administraţiei Regionalw de Stat Zaporojie pe Telegram, citând Serviciul de Securitate al Ucrainei.

UPDATE 20.11 Şefii serviciilor americane de informaţii spun că Vladimir Putin şi-ar putea intensifica asaltul asupra Ucrainei. Asta în ciuda dificultăţilor economice pe care le-ar întâmpina, ca urmare a sancţiunilor impuse

UPDATE 19.31 Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, va veni vineri, 11 martie, în vizită oficială în România. Ea se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta situaţia din Ucraina şi securitatea în zonă, „despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni”.

UPDATE 19.26 Joe Biden a anunţat, marţi, interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. „Interzicem toate importurile petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Gazele ruseşti nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean şi am clarificat faptul că nu vom susţine invazia rusă. Am luat această decizie împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a declarat Joe Biden.  

„Principala preocupare a SUA este să ofere un răspuns unit la agresiunea lui Putin, alături de NATO, UE şi toţi Aliaţii noştri. Înţelegem că partenerii din Europa nu ni se pot alătura. SUA produce de două ori mai multă energie decât toate statele UE la un loc, însă lucrăm împreună ca să dezvoltăm o strategie de lungă durată pentru a reduce dependenţa UE de energia Rusiei”, a afirmat Biden.  

 ”Rămânem uniţi în scopul nostru pentru a exercita presiune asupra preşedintelui Putin. Acesta e un pas pe care îl facem pentru a cauza şi mai multă suferinţă lui Putin. Vor fi costuri  şi pentru SUA. Apărarea libertăţii ne va costa şi pe noi”, a adăugat preşedintele american.

UPDATE 17.50 Patriarhul Kirill susţine vărsarea de sânge din Ucraina şi a declarat că „vorbim despre mântuirea omului”. El a subliniat că paradele gay sunt unul din motive acestui război.

UPDATE 15.45 Peste două milioane de ucraineni s-au refugiat, din 24 februarie, în ţările vecine. 

UPDATE 15.42  Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru ABC News, că se va putea găsi un „compromis” în privinţa teritoriilor separatiste din Ucraina. El a mai spus că s-a liniştit în privinţa adevărării la NATO, pentru că Alianţa se teme de subiecte controversate, conform adevarul.ro. 

UPDATE 15.19 35 de autobuze au plecat din localitatea Poltava, pentru a evacua civilii din Sumî, oraş aproape distrus de bombardamentele ruse, anunţă Digi 24. 

”Armistiţiul durează între ora (locală) 9.00 (şi ora României) şi ora (locală) 21.00 (şi ora României). Ucraina este de acord”, a declarat şeful administraiei regionale din Poltava Dmitro Lunin.

Se vor trimite şi 20 de tone de ajutoare umanmitare, hrană şi medicamente. 

Evacuăm civili, inclusiv studenţi străini. După aceea ei vor merge în vestul ţării. Ajutoare umanitare urmează să sosească la Sumî prin coridorul umanitar – hrană şi medicamente”, a precizat Lunin.

UPDATE 14.30 Gigantul Shell își cere scuze după ce a fost acuzat că a cumpărat petrol ieftin din Rusia. Shell a anunțat că va închide toate benzinăriile din Rusia și va opri toate achizițiile spot de petrol din această țară. Compania britanică a precizat că această schimbare ar putea dura câteva săptămâni. 

Gigantul petrolier a fost criticat în weekend după ce a achiziționat țiței rusesc la un preț redus. „Mi s-a spus că Shell a cumpărat ieri, în mod discret, petrol rusesc. O întrebare pentru Shell: nu vă miroase petrolul rusesc a sânge ucrainean?”, a scris ministrul ucrainean de Externe pe Twitter.

Directorul general al Shell, Ben van Beurden, și-a cerut scuze marți pentru decizia de săptămâna trecută. „Suntem foarte conștienți că decizia noastră de săptămâna trecută de a cumpăra o încărcătură de țiței rusesc... nu a fost cea corectă și ne pare rău", a declarat Ben van Beurden.

UPDATE 14.00 China se arată îngrijorată de evoluția situației din Ucraina. Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la ”cea mai mare reţinere” în Războiul din Ucraina şi şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” într-o convorbire la telefon cu omologii să francez Emmanuel Macron şi german Olaf Scholz, potrivit televiziunii chineze, relatează AFP.

#Chinese President Xi Jinping on Tuesday urged "maximum restraint" over #Ukraine, calling the crisis "deeply worrying" in a video summit with his French and German counterparts Emmanuel Macron and Olaf Scholz.@MFA_China @GermanyDiplo @francediplo_EN pic.twitter.com/mIKvs6ce2Z

— Asia Free Press (AFP) (@AsiaFreePress) March 8, 2022

UPDATE 13.00 Tensiuni legate de evacuarea civililor. Ministerul ucrainean al apărării acuză forțele ruse că au atacat cordiorul umanitar prin care erau evacuați civilii din Mariupol. Acuzațiile vin în contextul în care vicepremierul Ucrainei anunțase, înainte de prânz, că a fost deschis al doilea coridor umanitar, după cel din zona Sumî, între Mariupol și Zaporijia.

UPDATE 11.00 Ucraina și Rusia cad de acord asupra formării unui coridor umanitar la Sumî, unde nouă civili au fost uciși în urma bombardamentelor.

Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că acest coridor a fost aprobat de Ministerul rus al Apărării într-o scrisoare adresată Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Ruta pentru coridorul de evacuare va porni din orașul Sumî și va trece prin Holubivka și Lokhvytsia până la Poltava, oraș din centrul Ucrainei. Evacuarea civililor va începe marți la ora 9.00 și va dura până 21:00. 

UPDATE 9.15 Cadavrele a nouă oameni, inclusiv doi copii, au fost scoase de sub dărâmături la Sumî. Orașul a fost bombardat de forțele ruse în timpul nopții. Au fost atacate mai multe ținte civile, printre care un cartier de locuințe.

Iar asta în contextul în care ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, anunțase, luni, că Rusia va înceta focul marţi, la ora 10.00 a Moscovei, pentru a se activa coridoare umanitare în scopul evacuării civililor din Kiev, Cernihiv, Sumî şi Mariupol.

This is what residential buildings in #Sumy look like after a night of air strikes. pic.twitter.com/z2j9Gl6A02

— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

UPDATE 7.00 Serviciul de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat, într-un comunicat citat de Adevarul.ro, că un general rus de top a fost ucis în luptă la Harkiv. 

Este vorba despre generalul-maior Vitali Gerasimos, şef de stat major şi prim-adjunct al acomandamentului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, care a luat parte la al doilea război cecen şi la operaţiunea rusă din Siria. 

UPDATE 6.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din n ou sprijinul Occidentului, prin asigurarea spațiului ucrainean al Ucrainei.

“Toată lumea se gândeşte că suntem departe de America sau Canada. Nu, suntem în această zonă a libertăţii. Şi când limitele drepturilor şi libertăţilor sunt încălcate, atunci trebuie să ne protejaţi. Pentru că noi vom fi primii. Apoi va veni rândul vostru. Pentru că, cu cât această fiară va mânca mai mult, va vrea cu atât mai mult.

Nu îi putem permite Rusiei să fie activă acolo, pentru că ne bombardează, trimite rachete, elicoptere, avioane de război... Noi nu ne controlăm spaţiul aerian”, a declarat Zelenski la postul ABC, potrivit Adevarul.ro.

În timpul nopții de luni spre marți, Zelenski a postat un mesaj pe contul personal de Facebook, în care arată că nu a părăsit Kievul. ”Locuiesc în Kiev. Pe strada Bankova. Nu mă ascund. Și nu mi-e teamă de nimeni. Oricât e necesar pentru a învinge în acest război al nostru”, a scris Zelenki în dreptul unor imagini video.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net