LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ziua 16 de război în Ucraina. Uniunea Europeană a ajuns la limita posibilităților de a aplica sancțiuni financiare Rusiei, a anunțat, joi, șeful diplomației UE, Josep Borrell. Între timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ieșit cu un nou mesaj și a anunţat că au fost evacuate prin coridoarele umanitare circa 100.000 de persoane, însă oraşele Mariupol şi Volnovaha rămân complet blocate. Convoiul rusesc uriaș, aflat la nord-est de Kiev, s-a disperat, arată noi imagini din satelit. Vineri, rușii au atacat orașe din vestul Ucrainei, Luţk și Dnipro.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

UPDATE 22.10 Vladimir Putin ar fi plasat în arest la domiciliu doi şefi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), conform declaraţiilor de pe Twitter ale unui jurnalist rus de investigaţii, expert în serviciile secrete ruse.

Putin appears to be truly unhappy with the FSB in Ukraine: he attacked the 5 Service SOiMS (FSB's foreign Intelligence branch). Sergei Beseda, head of the Service, and his deputy Bolukh, head of the DOI, placed under house arrest, according to my sources inside.

— Andrei Soldatov (@AndreiSoldatov) March 11, 2022

”Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB din Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB)”, a scris jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov pe Twitter

UPDATE 19.30 Ministerul ucrainean al Apărării susţine că Rusia intenţionează să orchestreze un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl și apoi să dea vina pe  Ucraina pentru atac, conform CNN, citat de Adevărul.

”Informaţiile disponibile spun că Putin a ordonat ca trupele sale să pregătească un atac terorist la Cernobîl pentru care invadatorii ruşi vor încerca să dea vina pe Ucraina”, a informat Direcţia Principală a Serviciilor Secrete din cadrul Ministerului Apărării, vineri, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 17.50 Ucraina acuză Rusia că vrea să atragă armata bielorusă în război. Aviaţia rusă a lansat un atac aerian asupra satului belarus Kopani din spaţiul aerian al Ucrainei, se arată într-un comunicat al comandamentului forţelor aeriene ucrainene, relatează Ukrinform.

„Astăzi (11 martie), la ora 14.30, am primit informaţii de la Serviciul de Grăniceri de Stat că avioanele ruseşti au decolat de pe aerodromul Dubroviţa (Belarus), au intrat pe teritoriul Ucrainei, au schimbat direcţia deasupra aşezărilor noastre din Horodichi şi Tumen, după care au provocat, au lansat un atac aerian asupra aşezării Kopani (Belarus).

Aceasta este o provocare. Scopul este de a atrage forţele armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina”, au scris pe Facebook Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Adevărul.

UPDATE 15.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri, cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Belarus, că negocierile dintre Moscova şi Kiev au înregistrat unele progrese, dar nu a oferit detalii despre acestea, relatează Reuters. 

„Au apărut unele schimbări pozitive, îmi spun negociatorii de partea noastră”, i-a spus Putin președintelui belarus Alexandr Lukaşenko.

UPDATE ora 14.15  Forţele ucrainene au confiscat măşti de gaze de la trupele ruse în urma avertismentelor din partea Occidentului că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în invazia sa. Ministerul Apărării a distribuit imagini cu echipamentul capturat, relatează Adevarul.ro, care citează Daily Mail.

UPDATE ora 14.00 Kremlinul anunţă vineri că cetăţeni sirieni se pot oferi ”voluntari” să lupte împotriva forţelor ucrainene, relatează AFP.

UPDATE ora 13.30  Doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi şase răniţi, vineri, într-un bombardament al armatei ruse al bazei aeriene de la Luţk, în nord-vestul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

UPDATE 12.30 O aeronavă s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri într-un parc din capitala croată, Zagreb, a anunţat poliţia. Presa scrie că pare să fie vorba despe o dronă de recunoaştere, de fabricaţie sovietică, de tip Tupolev 141 (Tu-141), folosită recent de forţele ucrainene, relatează AFP.

UPDATE ora 12.00 Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina - dintre care 116.00 sunt cetăţeni ai altor ţări, de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, anunţă vineri ONU, relatează AFP.

UPDATE ora 11.00 Rușii au distrus două aerodromuri militare în Vestul Ucrainei.

Trupe ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune de precize împotriva a două aerodromuri militare în oraşele Luţk şi Ivano-Frankivsk, în vest. Acestea au fost scoase din luptă, anunţă vineri un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

UPDATE 10.00  Senatul american a aprobat un pachet de ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul de lege a fost trimis la Casa Albă pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, relatează CNN.

UPDATE 09.30 Armata rusă strânge laţul în jurul Kievului

Capitala Kiev este transformată în fortăreață de către locuitorii săi. Armata rusă încearcă să elimine apărarea ucraneană în mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei - la Andriivka, Kopîliv, Buzova, Horenîci, Bucea şi Demîdivka - pentru a ”bloca” Kievul, a anunţat în noaptea de joi spre vineri Statul Major ucrainean, potrivit News.ro.

O deplasare a trupelor ruse către Brovarî, la est de Kiev, nu este de altfel exclusă”, potrivit Statului Major.

Kievul s-a transformat în fortăreaţă. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control a fost fortificat”, a anunţat și primarul Vitali Kliciko.

UPDATE 8.30 Mass media din Ucraina au raportat explozii în două oraşe care nu s-au mai confruntat, până acum, cu bombardamente. Este vorba de Luţk, oraş din nord-vestul Ucrainei, şi Dnipro, un oraş din centrul ţării, un punct important al rezistenţei ucrainene, relatează Adevarul, care citează BBC. Potrivit CNN, s-au înregistrat decese în urma atacurilor aeriene.

Footage of today's airstrike on #Lutsk pic.twitter.com/m2kRHTieYT

— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022

UPDATE 07.00 Convoiul militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev, care măsoară aproximativ 64 de kilometri, a fost "dispersat şi redesfăşurat", conform imaginilor din satelit, relatează CNN, prezentând imagini furnizate de Maxar Technologies.

image

Imaginile din satelit arată că anumite părţi ale convoiului au fost repoziţionate în păduri şi în zonele de lizieră de lângă Lubianka, potrivit Maxar. Imaginile prin satelit au fost preluate la 11:37 a.m. ora Kievului.

La nord de baza aeriană Antonov, din Gostomel, vehicule militare ruseşti se află pe şosele şi în zonele rezidenţiale ale oraşului Ozera, situat la aproximativ 27 de kilometri nord-vest de Kiev. În Berestianka — 16 kilometri vest de baza aeriană — cisterne cu combustibil şi ceea ce Maxar spune că par a fi lansatoare multiple de rachete sunt poziţionate pe un câmp în apropierea copacilor. La sud-est de Ivankiv — capătul a ceea ce pare a fi convoiul de 64 de kilometri — mai multe camioane şi echipamente pot fi văzute pe şosea. 

Volodimir Zelenski: "Ne acuză - tot pe noi - că am dezvolta aşa-zise arme biologice"

UPDATE 06.00 Zelenski a afirmat, joi noaptea, într-un mesaj video postat pe Facebook, că una dintre principalele preocupări ale zilei de joi a fost organizarea coridoarelor umanitare - Sumî, Trosteaneţ, Krasnopillea, Irpin, Bucea, Gostomel, Izium. 

"Luând în considerare cele două zile anterioare, am evacuat deja prin coridoarele umanitare circa 100.000 de persoane. Dar Mariupol şi Volnovaha rămân complet blocate. Cu toate că am făcut tot ce trebuia pentru funcţionarea coridorului umanitar, trupele ruse nu au încetat focul. Totuşi, am decis să trimit un convoi de camioane la Mariupol, cu mâncare, apă şi medicamente.

Le sunt recunoscător şoferilor - oameni curajoşi, care au fost gata să ducă la capăt această misiune. O misiune foarte importantă. Dar invadatorii au început un atac cu tancuri exact în zona unde trebuia să fie acest coridor. Coridorul vieţii. Pentru oamenii din Mariupol. Ei au făcut asta în mod conştient", a afirmat Zelenski.

Zelenski a spus că propaganda Rusiei şi-a intensificat acţiunile, probabil pentru a acoperi "crimele" împotriva Mariupolului, Donbasului, Karkovului. "Ne acuză - tot pe noi - că am dezvolta aşa-zise arme biologice. Că am pregăti un aşa-zis atac chimic. Asta mă îngrijorează, pentru că ne-am convins în mod repetat: dacă vrei să ştii planurile Rusiei, uită-te de ce îi acuză Rusia pe alţii", a declarat preşedintele ucrainean.

Citește și: 100 de ore de genocid. Bombele rusești au țintit maternități, școli, grădinițe și blocuri

UPDATE 05.00 Vicepreședintele SUA Kamala Harris s-a întâlnit joi cu președintele Poloniei Adrzej Duda, la Varșovia și a dat asigurări despre sprijinul NATO și au avut loc discuții despre conflictul din Ucraina și cele 28 de aeronave MIG-29, de care au nevoie piloții ucraineni. Harris se va întâlni azi cu președintele României Klaus Iohannis, la București. 

UPDATE 04.00 Roman Abramovici a fost trecut joi pe lista miliardarilor ruși sancționați ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Guvernul britanic a anunțat că a blocat toate bunurile deținute de patronul clubului Chelsea în Regatul Unit. De pe listă mai fac parte: Igor Secin, Andrei Kostin, Nikolai Tokarev, Alexei Miller și Dmitri Lebedev. 

UPDATE 03.00 Trupele armate ucrainene au distrus în luptele de joi din regiunea Cernihiv mai multe sisteme operațional-tactice de rachete balistice Iskander-M, informează Kiev Post în ediția sa electronică. 

UPDATE 02.00 Criză la Grădina Zoologică din Kiev! Autoritățile din capitala Ucrainei au anunțat că cele 4.000 de animale nu mai au de mâncare și primesc apă cu porția din cauza asediului la care e supus orașul de către armata rusă.  

UPDATE 01.00 Aleksandr Lukașenko și-a anunțat joi intenția de a-i face o vizită la Kremlin președintelui Putin pentru a discuta despre situația din Ucraina, informează Nexta. 

UPDATE 00.00 Peste 150 de jurnaliști ruși au părăsit țara în ultimele trei zile după ce publicațiile la care lucrau au fost închise de către organele de stat. Jurnaliștii care au rămas în țară au fost nevoiți să prezinte telefoanele mobile și calculatoarele la poliție pentru a fi verificate, informează Moscow Times. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net