LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Harkiv. Necogieri online între ruşi şi ucraineni, luni
Sunt 18 zile de când Rusia a invadat Ucraina, iar războiul a făcut, până în prezent, 579 de victime în rândul civililor, dintre care 79 de copii și tineri. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică au sunat alarmele în mai multe orașe din Ucraina, iar în această dimineață s-au auzit explozii în orașul Lviv din nord-vestul țării, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia. Zelenski a afirmat, într-o nouă înregistrare video postată pe Facebook, că toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat. Au fost evacuaţi 12.729 de oameni.
Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.
LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin
LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»
LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev
LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"
LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit
UPDATE 23:10 Utilizatorii ruşi reţelei sociale Instagram au fost anunţaţi că aceasta nu va mai funcţiona după miezul nopţii.
UPDATE 22:55 Rusia a cerut ajutor Chinei, atât militar, cât şi financiar.
UPDATE 22:25 Bombardamente intense au loc în oraşul Harkiv.
UPDATE ora 21.17 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor continua luni, de această dată online. Anunţul a fost făcut de secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov
UPDATE ora 21.05 Convoiul de ajutor umanitar nu a putut să ajungă în Mariupol. „Ne-am oprit în Berdiansk din cauza atacurilor aeriene zdrobitoare de la Mariupol, dar mâine dimineaţă vom încerca să străpungem din nou”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk.
Crucea Roşie a cerut, ambelor părţi, să ajungă la un acord, întrucât situaţia din oraş este critică.
UPDATE 20.55 Volodimir Zelenski a făcut un apel către companiile de software Microsoft, SAP şi Oracle şi le-a cerut să nu mai ofere sprijin tehnic pentru produsele deja vândute şi existente din Rusia.
UPDATE ora 20.05 Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost reluată, duminică seara, a anunţat agenţia nucleară Energoatom.
“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi. Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a declarat ministrul Herman Haluşcenko, conform adevarul.ro.
UPDATE ora 19.45 Primarul din Irpin a declarat că nu mai este permis accesul jurnaliştilor în oraş, din motive de siguranţă.
“Începând de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Aleksandr Markuşin.
UPDATE ora 18.50 Volodimir Zelenski a fost în vizită la un spital, unde se află militari răniţi în lupta contra trupelor ruseşti. „Însănătoşire grabnică, băieţi!”, le-a spus preşedintele ucrainean celor internaţi. El a decorat atât soldaţi, cât şi medici ai unităţii.
UPDATE ora 17.40 O unitate cu tancuri ruse, care se afla în drum spre Kiev, a fost zdorbită de forţele ucrainene.
UPDATE ora 17.20 Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina a anunţat că a pierdut legătura cu Portul din Mariupol, oraş care este asediat de 13 zile.
UPDATE ora 17.00 În jur de 125.000 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict din Ucraina. Un convoi umanitar se află la 80 de km de Mariupol. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că "facem tot posibilul pentru a trece de ocupanţi”.
UPDATE ora 16.43 660 de persoane au fost arestate, în 35 de oraşe din Rusia, duminică, la manifestaţii împotriva războiului din Ucraina. Printrele ele se numără şi 13 jurnalişti, arestaţi în Sankt Petersburg. Adevarul.ro mai notează că, în total,14.644 de ruşi au fost reţinuţi, din 24 februarie încoace.
UPDATE ora 16.15 Mii de locuitori din Herson au protestat împotriva ocupaţiei ruse. „Soldatul rus - fascist şi ocupant”, au scandat oamenii, aflaţi în mijlocul unor vehicule miliare. Au fost auzite împuşcături.
UPDATE ora 16.00 Un jurnalist american, care a colaborat cu New York Times, în vârstă de 51 de ani, a fost împuşcat mortal în Irpen. Un alt jurnalist a fost rănit. Conform informaţiilor oferite de New York Times, Brent Renaud nu a fost trimis în Ucraina de ziarul american. El era fotograf şi regizor de documentare. Poliţia locală a anunţat că se încearcă scoaterea victimelor din zonă.
UPDATE ora 14.00 O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de Mykhailo Podoliak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, conform CNN.
Ucraina lucrează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a finaliza o locaţie şi un cadru pentru negocierile de pace cu Rusia, a mai declarat, duminică, Podoliak, relatează Reuters, preluată de News.ro.
Încă un primar răpit de armata lui Putin
UPDATE ora 13.00 Forţele ruse l-au sechestrat pe primarul oraşului Dniprorudne (sudul Ucrainei), a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, conform BBC. Yevhen Matveyev ar fi al doilea primar ucrainean sechestrat de trupele ruse în ultimele trei zile, după ce primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost arestat vineri.
UPDATE ora 12.00 35 de persoane au fost ucise și alte 134 rănite în atacul asupra bazei militare de lângă Liov, vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Liov, potrivit BBC. El spune că Rusia a lansat 30 de rachete în baza militară Yavoriv.
UPDATE ora 11.30 Un tren de pasageri care era în drum spre gara din Lîman, pentru a prelua refugiaţii care erau evacuaţi din estul Ucrainei, a fost atacat de forţele ruse.
Un conductor a fost ucis, iar un alt angajat a fost rănit şi transportat la spital, a anunţat compania naţională de transport feroviar a Ucrainei, conform BBC. Trenul era pe punctul de a prelua locuitorii, inclusiv 100 de copii, care erau evacuaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, de la gara din Lîman.
UPDATE ora 11.00 Rușii au distrus mănăstirea din Sviatogirski, construită în 1526, unde se adăposteau peste 500 de refugiați
Un atac aerian a lovit Sfânta Lavră Adormirea Maicii Domnului din Sviatogirski, o mănăstire ortodoxă din regiunea Doneţk (est) din Ucraina, a anunţat Parlamentul ţării, într-o postare pe Telegram, conform CNN.
Mai multe persoane au fost rănite şi transportate la un spital din oraşul Sviatogirsk, iar altele au fost tratate la faţa locului. Nimeni nu a fost ucis, se arată în comunicatul parlamentului.
UPDATE ora 10.00 Armata ucraineană a publicat un nou bilanț al pierderilor suferite de trupele ruse, notează Hotnews.ro.
- Peste 12.000 de militari ruși
- 374 de tancuri
- 1.226 de blindate de luptă
- 140 sisteme de artilerie
- 62 lansatoare multiple de rachte
- 34 de sisteme antiaeriene
- 74 de avioane de război
- 86 de elicoptere de luptă
- 600 de autovehicule
- 3 nave/șalupte
- 60 de cisterne
- 7 drone
UPDATE ora 08.00 Forţele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Lvov
Mai multe explozii au putut fi auzite duminică dimineaţă la periferia oraşului ucrainean Liov, situat la mai puțin de 25 km de frontiera cu Polonia, relatează CNN. Atacurile ruseşti au lovit Centrul Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securitate, situat în apropiere.
Negocieri ruso-ucrainene în sistem videoconferinţă
UPDATE ora 07.00 Negocierile ruso-ucrainene continuă în sistem videoconferinţă, delegaţia rusă fiind condusă tot de Vladimir Medinski, consilier al lui Putin, a declarat pentru TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.
Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin le-a vorbit omologilor săi francez şi german despre o serie de consultări între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei, desfăşurate în ultimele zile în sistem videoconferinţă.
În 28 februarie a avut loc prima rundă de convorbiri ruso-ucrainene, desfăşurată în regiunea Gomel. Cea de a doua rundă, desfăşurată în 3 martie, tot în Belarus, s-a finalizat cu convenirea unor coridoare umanitare pentru civili. A treia rundă a avut loc în regiunea Brest, din Belarus, în 7 martie. În 10 martie, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitri Kuleba s-au întâlnit în Antalya, Turcia.
UPDATE ora 04.00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că Ucraina a informat, sâmbătă, că Rusia plănuieşte să preia controlul complet şi permanent al centralei nucleare Zaporojie, sub managementul firmei de stat Rosatom. Afirmaţiile au fost ulterior negate de Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul AIEA.
Citește și: Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina
UPDATE ora 03.00 Un nou primar a fost instalat în Melitopol
Administraţia regională din Zaporojie afirmă că un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut, relatează CNN, citat de News.ro.
Ivan Fedorov a fost reţinut, vineri, de bărbaţi înarmaţi şi acuzat de fapte de terorism de către Procuratura pentru regiunea separatistă - susţinută de Rusia - Lugansk.
Primarul nou-instalat este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului local, conform unei declaraţii de pe site-ul administraţiei regionale din Zaporojie.
UPDATE ora 01.00 Zelenski a anunțat, sâmbătă seară, într-un mesaj pe Twitter, că a continuat dialogul cu premierul israelian Naftali Bennett.
"Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor", a afirmat Zelenski. El a menţionat că l-a rugat pe Naftali Bennett să contribuie la eliberarea primarului din Melitopol şi a altor oficiali locali.
UPDATE ora 00.00 Zeci de mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa, pentru a susţine Ucraina şi împotriva Rusiei şi războiului, relatează presa internaţională. Protestatari s-au strâns la Amsterdam, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, Florenţa şi în multe alte oraşe.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat manifestanţilor din oraşele europene printr-o intervenţie video, cum a mai procedat.
"Acum, când războiul continuă şi mii de oameni au murit! Şi 79 de copii au murit în război. 79 de copii”, le-a spus Zelenski manifestanţilor.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!