LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ziua 22 de război în Ucraina începe sub semnul bombardamentelor cumplite ale rușilor asupra unor clădiri civile din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.000 de civili, în majoritatea lor femei însărcinate și femei cu copii mici.

mariupol

UPDATE ora 00.00 Primarul din Melitopol, Ivan Federov, răpit de forţele ruse şi apoi eliberat în schimbul unor soldaţi, afirmă că a fost ţinut într-o cameră mică, păzit de soldaţi înarmaţi, dar nu a fost rănit fizic.

Ivan Federov
Ivan Federov

Ivan Federov a declarat pentru BBC că trupele ruse l-au luat din biroul său fără un cuvânt, iar pe durata detenţiei nu a avut niciun contact cu lumea exterioară. Ivan Fedorov, răpit la 11 martie de forţele ruse, a fost eliberat, miercuri, la schimb cu nouă soldaţi ruşi capturaţi de ucraineni. 

UPDATE ora 22.00 Uniunea Europeană (UE) denunţă joi ”crime de război” comise de Rusia în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

UE condamnă, în termenii cei mai fermi, forţele armate ruse şi pe mandatarii lor, care continuă să ţintească populaţia civilă şi infrastructuri civile ucrainene”, denunţă, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.

Teatrul din Mariupol, un oraş portuar situat în sud-estul Ucrainei, ”a fost bombardat puternic miercuri, în pofida faptului că servea ca adăpost civililor, binecunoscut şi în mod clar identificat, inclusiv unor copii”, denunţă şeful diplomaţiei europene.

Și secretarul de Stat american Antony Blinken spune că atacurile ruse vizând civili în Ucraina constituie ”crime de război”. ”Luarea drept ţintă, în mod intenţionat, a unor civili este o crimă de război”, denunţă, într-o conferinţă, de presă Blinken, potrivit News.ro.

UPDATE ora 21.30 Președintele SUA, Joe Biden, și-a reluat declarațiile la adresa lui Putin și într-un discurs oficial, pe care l-a susținut joi, cu ocazia dineului de Ziua Sf. Patrick, la Capitoliu. Biden spune despre Putin că este „un dictator ucigaș, un criminal pur care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”, notează G4Media.

etichetându-l pe liderul de la Kremlin „un dictator ucigaș, un criminal pur care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”.

UPDATE ora 20.30  Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a transmis, joi, la trei săptămâni de lansarea invaziei ruse, că „o mie” de voluntari ceceni sunt pe drum pentru a lupta în Ucraina, scrie Adevarul.ro, care citează AFP.

UPDATE ora 20.00 Un copil de 2 ani a murit și 4 adulți au fost răniți după ce trupele ruse au bombardat satul Novi Petrivtsi, situat la nord de capitala Kiev, a anunțat poliția regională, potrivit The Guardian.

UPDATE ora 19.00 Autorităţile ucrainene din oraşul Mariupol, asediat de forţe ruse, anunţă joi evacuarea a 30.000 de persoane - în decurs de o săptămână. Situaţia la Mariupol este ”critică”, au loc bombardamente ruse ”neîntrerupt”, iar distrugerile sunt ”colosale”, anunţă Primăria din Mariupol într-un mesaj postat pe Telegram.

UPDATE ora 16.30  Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a acuzat joi Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare „armele să vorbească”, informează Reuters și Agerpres.

UPDATE ora 17.45 Cel puţin 21 de persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite în tiruri de artilerie rusă, în localitatea Merefa, anunţă parchetul regional, relatează AFP. ”O şcoală şi un centru cultural au fost distruse”, denunţă parchetul. Oraşul Merefa se aflăla aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Harkov.

UPDATE ora 17.00 Invazia Ucrainei de către Rusia se află în mare parte într-un punct mort - pe toate fronturile - iar forţele ruse suferă pierderi grele şi înregistrează progrese minime la sol, pe mare şi în aer în ultimele zile, anunţă serviciile militare britanice de spionaj (SIS/MI6), anunță AFP.

”Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată”, apreciază Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ora 16.15 Avionul care îl transporta pe Serghei Lavrov către Beijing a fost întors la mijlocul drumului și s-a îndreptat înapoi spre Moscova, scrie cotidianul Bild. Aeronava a parcurs 2.800 kilometri și s-a întors pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

UPDATE ora 15.00 Kremlinul respinge joi hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, care a dispus miercuri ca Rusia să-şi înceteze ”imediat” operaţiunile militare în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro. 

Noi nu putem să ţinem cont de această hotărâre”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pekov.

Cele două părţi - Rusia şi Ucraina - este necesar să fie de acord să pună această hotărâre în aplicare, apreciază el. ”În acest caz nu poate avea loc niciun acord”, consideră el.

UPDATE ora 14.00 Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina urmează să continue joi, iar delegaţia rusă este pregătită să lucreze non-stop, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă, Interfax.

UPDATE 13.00 Armata ucraineană a dat o lovitură puternică forţelor ruse de pe aeroportul din Herson, capturat în primele zile ale invaziei, a anunţat miercuri seară şeful statului major ucrainean, scrie AP, citat de Adevarul.ro.

Imaginile din satelit captate ulterior de către  Planet Labs PBC şi care au fost analizate de Associated Press arată elicoptere şi vehicule militare în flăcări.

The result of night strikes at #Kherson airport can be seen in the right photo, in comparison to what happened after the daytime shelling yesterday. #Russian military decided to remove some of the equipment, but have lost more than 10 helicopters in two days.🇷🇺🇺🇦#UkraineWar pic.twitter.com/InLQMZbMyM

— Zeynep Aosman (@AosmanZeynep) March 16, 2022

UPDATE 11.00 China „nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov, citat de Adevarul.ro.

„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic... În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, l-a asigurat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, pe Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov.

UPDATE 08.00 Într-un discurs publicat pe pagina de Internet a Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a evocat, miercuri, ”purificarea necesară a societății” ruse, atrăgând atenția asupra celui de-al ”cincilea stâlp al țării”, vorbind despre ”trădători”, despre ”cei care își câștigă banii aici, dar care trăiesc în altă parte” și care fac jocurile Occidentului împotriva Rusiei.

”Occidentul nici măcar nu încearcă să ascundă faptul că obiectivul său este acela de a face rău economiei ruse în ansamblul ei și fiecărui cetățean rus în parte”, a afirmat Putin, potrivit Le Figaro.

”Orice popor, și în special poporul rus, este capabil să deosebească adevărații patrioți de trădători și îi scuipă pe aceștia din urmă ca pe o muscă ce a aterizat accidental în gura lor. Sunt convins că această purificare firească și necesară a societății nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și capacitatea noastră de a face față oricărei provocări”, a mai spus liderul de la Kremlin.

I have translated and added subtitles to the latest video speech by Vladimir Putin from two hours ago. Please don’t let it go in vain - I want everyone to see what a speech of true fascism looks like.No further comment needed, it’s all here, in his speech pic.twitter.com/QEzsG9BODX

— Michael Elgort 🤍❤️🤍🇺🇦✡️ (@just_whatever) March 16, 2022

Armata rusă a negat atacul de miercuri seară, însă autoritățile locale au confirmat acțiunea aviației inamice. Mai mult, imagini din satelit realizate de compania Maxar Technologies pe 14 martie arată că în jurul clădirii teatrului din Mariupol fusese scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul COPII (дети), scrie CNN.

Președintele Zelenski a condamnat și el bombardamentele asupra teatrului și piscineni publice din Mariupol.

„La Mariupol, în asediatul Mariupol, un avion rus a aruncat intenţionat o bombă pe teatrul din centru. Sute de oameni se adăposteau acolo. Clădirea a fost distrusă, Nu se ştie bilanţul deceselor. Inimile noastre sunt frânte de ce le face Rusia oamenilor noştri. Mariupolului nostru. Regiunii Doneţk... “, a spus preşedintele ucrainean.

Another horrendous war crime in Mariupol. Massive Russian attack on the Drama Theater where hundreds of innocent civilians were hiding. The building is now fully ruined. Russians could not have not known this was a civilian shelter. Save Mariupol! Stop Russian war criminals! pic.twitter.com/bIQLxe7mli

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 16, 2022

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net