LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A trecut o lună de la începutul războiului din Ucraina. NATO se va reuni joi, 24 martie, într-o sedinţă de urgenţă, la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Între timp, Volodimir Zelenski cere oamenilor să iasă în stradă, pentru a protesta invazia rusească. 

Alianța Nord-Atlantică a decis activarea sistemelor de apărare împotriva armelor biologice, chimice sau nucleare, pe măsură ce Rusia dă dovadă că va recurge la astfel de arme.

Jens Stoltenberg , Secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg , Secretarul general al NATO

UPDATE 22.00 Președintele american Joe Biden a vorbit la o conferință de presă joi la sediul NATO din Bruxelles, Belgia, după întâlnirea cu alți lideri mondiali ai NATO, ai Consiliului European și ai G7.

Cu privire la perspectiva ca Rusia să folosească arme chimice pe fondul invaziei Ucrainei, Biden a spus doar că „vom răspunde”. Președintele nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că „natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”.

 Cu privire la posibilitatea ca China să ofere asistență Rusiei, Biden a spus că a avut o „conversație foarte simplă” cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută pe această temă. Biden a remarcat că „nu a făcut nicio amenințare” la adresa președintelui chinez, dar a precizat că Xi „a înțeles consecințele unui eventual ajutor oferit Rusiei”.

UPDATE 21.00 Rusia și Ucraina au făcut primul schimb oficial de prizonieri de când Moscova a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina în urmă cu o lună, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk.

,,În urma unui ordin al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a avut loc primul schimb cu drepturi depline de prizonieri de război. În schimbul a 10 ocupanți capturați, am salvat 10 dintre militarii noștri. Unsprezece marinari civili ruși salvați în apropierea orașului Odesa de la Marea Neagră au fost, de asemenea, schimbați cu 19 membri ai echipajului navei civile ucrainene deținute de Moscova", a adăugat Vereșciuk.

UPDATE 19.00 O clădire de apartamente din Mariupol a fost doborâtă de raidurile militare.

UPDATE 16.58 Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia transferă arme și alte echipamente militare în Belarus.

Se spune că implementările militare fac parte din planurile reînnoite ale Rusiei de a lansa o ofensivă menită să încercuiască capitala Kiev.

Forțele ruse își construiesc, de asemenea, provizii de echipamente în Crimeea, după o ofensivă în partea de sud a țării.

UPDATE 16.45 Națiunile Unite au transmis că numărul de civili ce au decedat în urma invaziei ruse în Ucraina a depășit 1.000 de persoane. 

„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, potrivit OHCHR.

UPDATE 16.25 Summitul extraordinar NATO: Aliații au decis să activeze elementele de apărare chimică, nucleară și biologică. De asemenea, au decis să ofere și Ucrainei astfel de echipamente

UPDATE 16.12 Summitul G7 de la Bruxelles este în desfășurare.

UPDATE 16.03 Un adolescent ucrainean a evadat din Cernihiv și a supraviețuit unei explozii care i-a ucis mama. 

„Vreau să știi că mama mea a fost o femeie foarte frumoasă”, a spus el prin intermediul unui traducător.

Adolescentul se afla într-un autoturism atunci când acesta a trecut peste o mină terestră, rezultând într-o explozie care i-a afectat grav auzul și i-a ucis mama.

Orașul Cernihiv din nordul orașului a cunoscut unele dintre cele mai intense bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună.

UPDATE 15.12 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis liderilor NATO reuniți la Bruxelles că Ucraina are nevoie doar de o fracțiune din puterea de foc combinată a alianței pentru a pune capăt acestui conflict.

„Aveți mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat unul... am apelat la voi pentru tancuri, ca să ne putem debloca orașele... aveți cel puțin 20.000 de tancuri, dar nu avem încă un răspuns clar din partea voastră”, a spus Zelenski.

El a făcut apel la lideri să ia deciziile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Nu putem cumpăra pur și simplu aceste articole. O astfel de aprovizionare depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a mai transmis președintele ucrainean.

UPDATE 14.05 A trecut exact o lună de când Rusia a invadat Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski face apel la demonstrații și proteste la nivel mondial pentru a marca data.

Primarul Cernihivului a spus că cimitirul orașului din nordul Ucrainei nu poate face față tuturor morților. Clădirile grav avariate mărginesc străzile împrăștiate cu moloz, în timp ce incendiile încă aprinse umplu aerul cu fum.

Guvernatorul Harkivului, Oleh Synehubov, a dat o indicație cu privire la bilanțul pe care îl are asupra orașului și zonelor învecinate.

Synehubov a raportat că au avut loc 44 de bombardamente de artilerie, tancuri și mortiere, precum și 140 de atacuri cu rachete cu lansări multiple în regiunea de nord-est a Ucrainei, în cursul ultimei zile.

UPDATE 12.55 Armata Ucrainei a distrus o navă de război rusească, pe care au botezat-o „Orsk”, din portul Portul Berdyansk.

Forțele armate ucrainene au spus că, pe lângă distrugerea Orsk-ului, „încă două nave au fost avariate. A fost distrus și un rezervor de combustibil de 3.000 de tone. Focul s-a extins la depozitul de muniții al inamicului. Se clarifică detaliile despre pagubele provocate ocupantului. "

Ministerul rus al Apărării raportase anterior că „nava mare de debarcare Orsk este prima navă de război a Federației Ruse care a intrat în portul Berdiansk. A livrat echipamente și transportoare blindate de trupe”.

„Navele acestui proiect sunt foarte spațioase și pot lua la bord o cantitate mare de echipamente, până la 20 de tancuri sau până la 40 de vehicule blindate de transport de trupe”, a adăugat ministerul.

UPDATE 11.48 Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit la Bruxelles pentru summitul de urgență, pentru a răspunde războiului din Ucraina, o vizită consecutivă care vine în timp ce Occidentul continuă să se lupte cu modul de a perturba invazia Rusiei și a lovi economic.

Biden va participa la summit alături secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 11.13 Armata rusă a susținut că a preluat controlul asupra orașului ucrainean Izyum, a informat presa de stat RIA-Novosti, citând Ministerul rus al Apărării. Agenție de presă controlată de către Moscova.

Cu toate acestea, Ucraina a negat afirmația prin intermediul Lyudmylei Dolhonovska, un consilier al comandantului șef al ucrainei, Valerii Zaluzhnyi. 

Izyum se află pe drumul principal dintre Harkiv și zonele separatiste susținute de Rusia, Lugansk și Donețk, din estul Ucrainei.

UPDATE 10.46 Riscul ca Putin să fie destituit din conducerea Rusiei crește în fiecare săptămână, pe măsură ce armata Federației Ruse dă dovadă că nu are logistica, antrenamentul și echipamentul necesar pentru a avansa mai mult în Ucraina. 

Activistul aflat în exil, Vladimir Osecikin, consideră că agenții serviciului de spionaj rusesc, FSB, iau în considerare înlăturarea lui Vladimir Putin de la conducerea Kremlinului, după ce haosul și nemulțumirea domină atmosfera de la conducerea Rusiei.

„Timp de 20 de ani, Putin a creat stabilitate în Rusia. Ofiţeri FSB, poliţişti, procurori - oameni din interiorul sistemului - au dus dus o viaţă bună. Dar acum tot s-a dus. Aceşti oameni şi-au dat seama că războiul este o catastrofă pentru economie, pentru umanitate. Ei nu vor să se întoarcă la Uniunea Sovietică. Posibilitatea unei revolte a oamenilor din serviciile secrete creşte cu fiecare săptămână, cu fiecare lună în care acest război continuă”, a declarat Vladimir Osecikin

UPDATE 9.52 Unul din doi copii ucrainieni au fugit din calea războiului, mulți dintre aceștia rămânând fără case și fără un loc unde să fugă. 

„De la începutul războiului în urmă cu o lună, din fiecare băiat și fată din țară, unul din doi acum a fost nevoit să-și părăsească casele”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

UNICEF încearcă să obțină pături, tablete pentru purificarea apei, generatoare, rechizite medicale și truse obstetrice pentru mamele care nasc în condiții de război

UPDATE 9.20 O navă de război rusească a fost distrusă în portul ocupat din Marea Azov, în Berdyansk. Declarația a fost făcută de către Marina ucraineană a forțelor armate, pe pagina lor de Facebook.

UPDATE 8.56 Încercarea Rusiei de a-și deschide doar parțial piața bursieră de la Moscova este văzută drept o „șaradă” de către Statele Unite.

„După ce și-a menținut piețele închise timp de aproape o lună, Rusia a anunțat că va permite tranzacționarea doar a 15% din acțiunile listate, străinilor le este interzis să-și vândă acțiunile, iar vânzarea în lipsă în general a fost interzisă. Între timp, Rusia a precizat că sunt va turna resurse guvernamentale în susținerea artificială a acțiunilor companiilor care tranzacționează”.

UPDATE 08.30 Portul din Berdeansk este în flăcări. Conform contului de Twitter al Nexta,  nu se ştie însă dacă e vorba despre o navă rusă sau dacă armata rusă a aruncat în aer rezervoare de combustibil.

Ministrului interimar al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina a anunţat că multe dintre incediile de lângă Cernobîl au fost stinse.

Agenţia Nexta a publicat şi un clip cu imagini cu Mariupol, oraş care se află sub asediu rusesc.

What #Mariupol looks like after almost a month of war. pic.twitter.com/gS0sLxM6BN

— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022

UPDATE 08.15 O jurnalistă din Rusia a murit în Kiev. Oksana Baulina, care lucre pentru unul dintre puţinele site-uri de ştiri independente din Rusia, era în capitala ucraineană pentru a documenta războiul început de ţara sa.

UPDATE 8.00 Grupul Renault a anunţat că va suspenda activităţile de la fabrica sa din Moscova, de joi, 24 martie.  

„Activităţile Grupului Renault în fabrica sa din Moscova sunt suspendate începând de astăzi. În ceea ce priveşte implicarea în AVTOVAZ, Grupul Renault evaluează opţiunile disponibile, ţinând cont de mediul actual, acţionând în acelaşi timp responsabil faţă de cei 45.000 de angajaţi ai săi din Rusia. Grupul Renault reaminteşte că implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancţiunile internaţionale”, a anunţat compania Renault, într-un comunicat de presă.

UPDATE 07.10 Armata rusă a fost împinsă înapoi pe linia frontului la est de Kiev, a anunţat un oficial american pentru CNN, notează adevarul.ro. Trupele ruse se află acum la 55 de kilometri de centrul oraşului, în partea estică.

La nord-vest, trupele se află la 15-20 de kilometri de centrul Capitalei.

Oficialul a mai spus că armata rusă devină din ce în ce mai activă în zona Donbas, în regiunile Luhansk şi Doneţk.

"Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult în ofensivă decât până acum, aplică mai multă energie în acea parte estică", a declarat oficialul. 

UPDATE 06:30 Grupul Anonymus a anunţat că a piratat Banca Centrală a Rusiei şi că va publica peste 35.000 de documente în următoarele 48 de ore. 

UPDATE 06:00 Armata rusă a bombardat un pod de legătură peste râul Desna, între oraşul Cernihiv şi Kiev. Podul era folosit pentru transporturi umanitare şi pentru evacuarea civililor.

Oraşul Chernihiv se confruntă cu resurse limitate de apă şi lipsa curentului, a căldurii şi a gazului. Conform primarului, nu mai sunt locuri în cimitir, iar morţii sunt ţinuţi în frigiderele din morgile oraşului.

UPDATE 04:00  Conform NATO, între 7.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au murit, până acum, în războiul din Ucraina. Alte cifre, tot ale NATO, spun că între 30.000 şi 40.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi. 

Imagine de satelit cu Mariupol înainte şi după bombardamente foto: AFP
Imagine de satelit cu Mariupol înainte şi după bombardamente foto: AFP

UPDATE 01:55 Volodimir Zelenski a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a protesta invazia rusească.

 “Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”, a declarat Volodimir Zelenski.

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net