Fost consilier al lui Zelenski: «Dacă va continua, războiul se va extinde dincolo de Ucraina»

#Război Ucraina-Rusia

A fost consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski în perioada 2019-2020 şi e unul dintre tinerii antreprenori din Ucraina. Igor Novikov a povestit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, cum a reuşit să devină liderul ţării vecine un simbol, dar şi cum s-ar putea termina războiul.

image
Volodimir Zelenski, alături de Igor Novikov, cu care a legat o prietenie strânsă

Igor Novikov are o relaţie strânsă cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe care l-a cunoscut în 2018. În perioada în care a fost consilier al liderului de la Kiev, Novikov a răspuns de relaţia Ucraina-SUA şi de comunicare. În 2020, tânărul a revenit în afaceri, renunţând la postul din Administraţia Prezidenţială. Bun prieten cu Zelenski, cu care comunică şi în prezent, Novikov a vorbit în exclusivitate pentru ”Adevărul” despre rezistenţa impresionantă a ucrainenilor. 

Igor Novikov are 39 de ani şi a obţinut un master în Drept în Marea Britanie, la London School of Economics. Tânărul este un apreciat antreprenor în Kiev, unde locuieşte şi acum. 

  • Adevărul: Îl ştii pe preşedintele Volodimir Zelenski de mai mulţi ani. Care a fost prima ta impresie despre acesta?  

Igor Novikov: Volodimir Zelenski nu s-a schimbat. L-am întâlnit pentru prima oară în 2018. Era un tip foarte plăcut şi normal. Şi a rămas aşa. Iar sistemul politic nu l-a corupt, nu l-a „infectat”. Preşedintele Zelenski a ştiut să îşi păstreze umanitatea. Iniţial trebuia să fiu consilierul său pe inovaţie şi tehnologie, însă în cele din urmă am devenit consilierul său privind relaţia Ucraina - SUA şi pe partea de comunicare. Încă ţin legătura cu preşedintele Zelenski şi cu echipa sa, comunicăm constant. Unul dintre atuurile sale este acela că are o echipă foarte unită.

«ŞTIAM CĂ VA DEVENI  CUMVA UN STAR»

  • Te aşteptai să se transforme dintr-un actor apreciat într-un preşedinte-simbol? 

Da, mă aşteptam. Însă nu ştiam care va fi momentul său de strălucire. Preşedintele Zelenski a devenit cunoscut pe planetă încă din primele luni de după alegeri. Ştiam că va înfrânge birocraţia politică şi că va deveni cumva un star, însă nu mi-aş fi imaginat că un război îl va face să strălucească.

image
Locuitorii Kievului au fost nevoiţi să se obişnuiască, din păcate, cu urgia războiului
  • O amintire specială din perioada în care ai fost consilierul său prezidenţial?  

Am multe amintiri personale. Este un om foarte deschis. Insistă mereu să i te adresezi informal, la per tu, cu prenumele său, nu cu numele complet sau cu ”dumneavoastră”.  

  • Preşedintele Zelenski a declarat la un moment dat că Vladimir Putin îşi doreşte ca poporul ucrainean să se teamă. Însă ucrainenii nu se tem.

În primul rând, suntem acasă, iar ucrainenii nu se sperie deloc uşor. Noi suntem oamenii care, la Revoluţia Demnităţii, în piaţa Maidan din Kiev, nu am cedat în 2014. E nevoie de mai mult decât o armată de soldaţi ca să ne temem. Cred că puterea lui Vladimir Putin şi a regimului său autoritar e mult supraestimată. E precum în cazul liderului cecen Ramzan Kadîrov. Este un tip înspăimântător, dacă te uiţi pe contul lui de Instagram. În viaţa reală, Ramzan Kadîrov nu e mai mult decât un influencer.  

image
Fotografii: EPA-EFE/Profimedia/ Arhivă personală Igor Novikov
  • Locuieşti în Kiev cu familia. Cât de dificil e acolo?

La început, totul era suprarealist. Războiul din Ucraina nu seamănă cu nici unul dintre conflictele armate din secolul XXI, seamănă mai degrabă cu al Doilea Război Mondial. Este un război total. Acum, pot spune că ne-am obişnuit cumva cu războiul. Auzim în fiecare zi rachete explodând şi focuri de artilerie prin oraş. Însă oamenii sunt foarte adaptabili.

  • Ce finalitate vezi pentru acest război teribil din Ucraina?  

Văd două variante posibile, în funcţie de mai mulţi factori. Varianta mai optimistă ar fi aceea în care regimul lui Putin se va prăbuşi din cauza sancţiunilor, a problemelor economice şi a presiunii exercitate de societatea din Rusia. Dacă Putin va continua războiul o lună sau două, cred că acest conflict se va extinde dincolo de Rusia şi de Ucraina. Există riscul să devină un conflict global.

Citește interviul integral pe www.adevarul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
cub bianca dragusanu png
image png
cub cristina rus (1) png
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
Tiriac
Alexia Eram (6) jpg
bodo 2 jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg