LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A 26-a zi de război, iar Rusia continuă atacul armata asupra Ucrainei, cu bombardarea orașelor și uciderea a miilor de civili. Trupele ucrainene din Mariupol, unul dintre orașele cele mai afectate de invazia forțelor ruse, a respins azi, categoric, ultimatumul Moscovei de a depune armele. 

cub razboi ucraina 3 mic gif

UPDATE ora 21.00 A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina. Nouă militari ruşi răpiţi au fost schimbaţi cu primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova. 

A avut loc primul schimb - nouă persoane, unele dintre ele de pe lista pe care am întocmit-o pe baza rapoartelor. Sper că vom evita orice întârzieri cu aceste liste, carduri, proceduri”, a declarat Moskalkova pentru televiziunea rusă RT, potrivit News.ro. Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, sudul Ucrainei, răpit pe 11 martie de ruşi, a fost eliberat, pe 16 martie.

Zelenski ignoră ultimatumul impus de Rusia

UPDATE ora 20.30 Ucraina nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă, a declarat preşedintele Voldimir Zelenski presei ucrainene, conform BBC.

”Avem un ultimatum cu puncte în el - «Urmaţi-l şi apoi vom pune capăt războiului». Ucraina nu poate accepta ultimatumul”, a spus Zelenski într-un interviu publicat de site-ul de ştiri Suspilne, citat de Reuters.

Rusia a stabilit Ucrainei un termen limită pentru a preda oraşul-port Mariupol, ocupat de armata rusă, spunând că civilii şi luptătorii vor avea voie să iasă în siguranţă din oraş dacă vor depune armele.

UPDATE ora 19.00  Serviciul de Grăniceri al Ucrainei susţine că navele militare ale Rusiei sunt vopsite astfel încât să nu poată fi identificate. ceea ce sugerează că Forţele Navale Ruse intenţionează să comită acte sub steag fals, notează Adevarul.ro.

UPDATE ora 18.30 Rusia amenință că rupe relațiile cu SUA, după ce președintele american Joe Biden l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „criminal de război” și „dictator criminal”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Astfel de declaraţii ale preşedintelui american, nedemne de un om de stat cu un rang atât de înalt, pun relaţiile ruso-americane în pragul rupturii”, se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe al Rusiei.

Kremlinul a descris anterior remarcile lui preşedintelui SUA la adresa lui Putin drept ”insulte personale”.

UPDATE ora 17.30 Pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre

Direcţia Hidrografică Maritimă (autoritate națională în domeniul hidrografiei) a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În urmă cu o zi, şi Guvernul Bulgariei a transmis că ia măsurile necesare, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odesa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, că nu există informaţii certe cu privire la existenţa minelor pe litoralul românesc, fiind de datoria Ministerului Apărării să ia în serios aceste ameninţări.

UPDATE ora 17.00 Uniunea Europeană va suplimenta ajutorul financiar şi livrarea de armament către Ucraina, a declarat, luni, ministrul german de Finanţe Annalena Baerbock, potrivit CNN.

UPDATE ora 16.30 Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, spune că atacul asupra orașului Mariupol este o răzbunare personală a lui Putin. ”Cred că Putin se răzbună personal asupra locuitorilor din Mariupol, după eşecul său de a prelua oraşul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de rămâne sub tutela rusă”, a declarat ea pentru cotidianul francez Libération, conform CNN.

UPDATE ora 15.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Germaniei, într-un discurs televizat, să ajute Ucraina să salveze Kievul, relatează CNN.

Kievul era numit odinoară ”micul Berlin”, cu care se asemăna ca ”deschidere, emoţie, libertatea din parcuri, sinceritatea oamenilor, cluburi şi petreceri”, declară Zelenski.

”Acum Kievul este închis. Este tăcut şi aşteaptă (sunetul unei) sirene de raid aerian care obligă oamenii să se retragă în adăposturi”, afirmă el.

”Sunetul unei sirene este un lucru cu care ucraineni trăiesc, muncesc şi încearcă să doarmă. Ei îşi îngrijesc rănile, nasc copii şi mor”, declară el.

Atât Europa, cât şi Germania ”au puterea” să exercite presuni asupra Rusiei, a subliniat Zelenski. Fără ”comerţul vostru, companiile şi băncile voastre, Rusia nu va avea bani să finanţeze acest război”, a insistat el.

UPDATE ora 15.00 Bilanțul victimelor de la mall-ul atacat de ruși, la Kiev, crește la opt morți, anunță Procuratura Generală din Ucraina, potrivit CNN. Primul bilanț anunța 6 morți.

UPDATE 14.40 Imagini cumplite cu un obuz care explodează lângă mai mulţi civili care stau la coadă la un magazin, în Harkov, transmite Nexta, potrivit Adevărul.

#Kharkiv: A #Russian shell explodes next to people who are standing in line at the supermarket. pic.twitter.com/QIZkgV4ZLa

— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022

UPDATE 14.25 În Herson, primul mare oraș ucrainean cucerit de Rusia, la 3 martie, forțele armate ruse au deschis focul asupra unei mulțimi care protesta. Mai mulți oameni au fost răniți. Oamenii le strigau soldaților ruși să plece acasă. Militarii ruși au aruncat spre ei grenade lacrimogene.

Russian Forces opening fire on demonstrators against Kherson Occupation. pic.twitter.com/OWwUjOaAi8

— Aldin 🇧🇦 (@aldin_ww) March 21, 2022

UPDATE 12.45 Negocierile din Rusia și Ucraina nu au ajuns la niciun rezultat. Kremlinul a declarat luni că discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina nu au făcut încă progrese semnificative.

Moscova a acuzat Kievul că stagnează negocierile de pace făcând propuneri inacceptabile pentru Rusia. Ucraina a spus că este dispusă să negocieze, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile rusești.

UPDATE 9.00 Atacul din noaptea de duminică spre luni din Kiev a provocat moartea a cel puțin la șase persoane, potrivit AFP, preluată de News.ro. Şase corpuri erau întinse, luni dimineaţa, în faţa unui centru comercial, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist AFP. Atacul puternic a spulberat vehiculele din parcare şi a provocat un crater uriaş.

UPDATE 5.00 Forțele ucrainene au respins categoric ultimatumul Rusiei de a depune armele în orașul Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum trupelor din Mariupol de a se preda până azi la ora 5.00 dimineața. Ucraina a respins cererea ca fiind o propunere falsă care nu oferă nicio asigurare cu privire la siguranța cetățenilor. 

Propunerea a fost făcută de Rusia sub pretextul că Mariupol se află în situația unei catastrofe umanitare.

S-a ajuns la o catastrofă umanitară teribilă”, a spus Mizințev, ministrul Apărării din Rusia.  „Tuturor celor care depun armele le este garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a transmis oficialul rus.

Orașul-port Mariupol, care înainte de război găzduia aproximativ 450.000 de oameni, a fost atacat aproape constant din partea forțelor ruse de la începutul lunii martie, cu imagini din satelit care arată distrugeri semnificative ale zonelor rezidențiale.

În timp ce ultimatumul rusesc părea să le ofere celor care au ales să predea o trecere sigură în afara orașului, nu a oferit astfel de garanții pentru cei care au rămas.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că vizează civili, locuitorii prinși în orașe descriind situația ca fiind un adevărat iad. 

Atacurile rusești au dus la o prăbușire totală a serviciilor de bază – locuitorii nu au acces la gaz, electricitate sau apă. Cadavrele sunt lăsate în stradă pentru că fie nu mai este nimeni care să le ridice, fie că pur și simplu recuperarea lor este prea periculoasă. 

Un oficial din oraș a spus că oamenii le este frică să părăsească adăposturile subterane chiar și pentru a obține lucruri de bază, ceea ce înseamnă că încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare.

Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că blochează coridoarele de evacuare, care ar permite rezidenților o evadare în siguranță din oraș. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andrushenko, a declarat duminică, pe canalul său Telegram, că oamenii care încercau să fugă din oraș cu mașinile lor au fost împușcați de forțele ruse. Guvernul ucrainean a declarat că un convoi de ajutor pentru orașul asediat a fost blocat în mod repetat.

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net