LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

În cea de-a 27-a zi de război, soldații ucraineni rezistă în fața asaltului armatei ruse având în minte încurajările președintelui Zelenski. Acesta din urmă le-a transmis un mesaj, luni seară, ucrainenilor din orașele ocupate și bombardate de ruși, rugându-i să reziste, pentru că soldații ruși nu sunt decât niște sclavi care nu au văzut niciodată atât de mulți oameni liberi în piețe, pe străzi, luptând pentru eliberare.

Dezastru în Kiev. Foto: Profimedia
Dezastru în Kiev. Foto: Profimedia

UPDATE ora 23.30 Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a patra săptămâni. Rușii dezvăluie că au pierdut 10.000 de soldați, iar 16.000 au fost răniți. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o. În cursul nopții, s-au auzit explozii puternice în Harkov. Singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov.

UPDATE ora 22.30  Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat marți pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declaraţia oficialului rus făcută la aproape patru săptămâni după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina, a venit pe fondul îngrijorării Occidentului că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război nuclear. Tass nu a oferit mai multe detalii.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luna trecută ca forţele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă.

UPDATE ora 20.45 Ucraina doreşte ca Beijingul să joace un ”rol mai vizibil” în oprirea războiului purtat de Rusia pe teritoriul său. Ucraina îndeamnă China să devină un viitor garant al securităţii sale, a declarat, marţi, un consilier principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters, prelută de News.ro.

UPDATE ora 19.30 Rușii au bombardat un spital de copii din Severodonețk, regiunea Luhansk. Acoperișul clădirii a luat foc, iar 7 copii și 15 adulți au fost evacuați, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei. 

UPDATE ora 19.00 După Mariupol, catastrofă umanitară și în orașul Herson.

Cei 300.000 de locuitori ai oraşului Herson se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza blocadei armatei ruse. Hrana şi proviziile medicale aproape s-au terminat, dar cu toate acestea Rusia refuză să deschidă culoare umanitare pentru a evacua civilii", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

UPDATE ora 18.00 Lupte pe străzile din Mariupol, orașul-fantomă distrus de forțele ruse. Noi imagini publicate pe reţelele sociale arată două tancuri ucrainene care trag pe un bulevard din oraş în direcţia ruşilor.

#Mariupol. The Armed Forces of #Ukraine are destroying tanks, armored fighting vehicles and infantry of the #Russian invaders. pic.twitter.com/rneaGcLRkf

— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

UPDATE ora 18.30  Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a demis pe Vladislav Erşov din funcţia de comandant al Armatei a 6-a de Arme Combinate, a anunţat, marţi, jurnalistul ucrainean Roman Ţimbaliuk.   Potrivit Adevărul.ro, Vladislav Erşov a fost plasat în arest la domiciliu, fiind cercetat din cauza pierderilor pe care armata rusă le-a înregistrat în războiul din Ucraina.

UPDATE ora 17.30 SUA şi NATO susţin că Belarus s-ar putea alătura ”în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, luând deja măsuri pentru a face acest lucru, ceea ce ar avea ca rezultat o ”altă ţară instabilă în regiune”, conform oficialilor NATO, citaţi de CNN.

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar al NATO. ”Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a mai explicat oficialul.

UPDATE ora 16.00 UE vrea să înfiinţeze un ”fond fiduciar” de susţinere a Ucrainei şi de ajutare a reconstrucţiei acestei ţări după război, anunță AFP.

UPDATE 15.00 Secretarul de presă de la Kremlin a transmis că Vladimir Putin ia în considerare „părerea minorităţii care nu este de acord cu operaţiunea specială a Federaţiei Ruse în Ucraina”. Președintele rus își dorește însă ca „aceşti oameni să conştientizeze ce se întâmplă”.

„Am oferit explicaţii despre motivul şi obiectivele acestei operaţiuni. Sperăm ca oamenii care nu sunt de acord să înţeleagă ce se întâmplă. În plus, este foarte important ca ei să nu mai ţină cont de fluxurile de minciuni care vin din Occident”, a transmis Dmitri Peskov, potrivit Adevărul.

UPDATE 13.30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut italienilor să înăsprească sancțiunile economice împotriva Rusiei, avertizând că Ucraina reprezintă, pentru Putin, doar poarta de intrare în Europa.

„Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Astăzi, Kievul este la limita supravieţuirii. Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume.

Din păcate, nu este cazul. Trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii. Asta s-a întâmplat în Europa ultima dată atunci când naziştii au ocupat alte ţări”, a declarat Zelenski, într-un discurs adresat Parlamentului italian, citat de Adevărul.

UPDATE 10.00 Tentativă de asasinat împotriva președintelui Zelenski. Serviciul ucrainean de contraspionaj militar afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski.

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian, preluată de Adevărul.

Cei 25 de membri ai grupului de diversioniști ruși ar fi intenţionat să se dea drept militari ucraineni din cadrul forţei de apărare teritorială pentru a ajunge în cartierul guvernamental din Kiev.

UPDATE 8.30 Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian, preluat de News.ro.

“Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport. Oficialii ucraineni au precizat că situaţia se prezintă la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

Citește și: Cum va împărți războiul din Ucraina lumea în sfere de influență pentru China

UPDATE 8.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia, potrivit Le Figaro.

“Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că există ţări din NATO care vor “să fie garanţii securităţii Ucrainei”. “Sunt ţări care sunt pregătite să facă tot ce alianţa ar trebui să facă dacă am fi fost membri. Şi cred că este un compromis normal”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Atacurile armatei ruse asupra civililor ucraineni se înmulțesc. După ce, luni, cel puțin opt oameni au murit în urma atacului asupra unui mall din Kiev, iar militarii au atacat mulțimea care protesta la Herson, un alt atac a fost înregistrat împotriva unui convoi care transporta civili din Mariupol spre Zaporojie. Autoritățile ucrainene au anunțat că doi copii au fost grav răniți și au nevoie de spitalizare, potrivit Adevărul.

Între timp, discursul SUA despre războiul declanșat de Rusia devine tot mai dur. Biden a confirmat utilizarea de către ruşi a rachetelor hipersonice şi și-a exprimat îngrijorarea că Putin va folosi şi armele chimice şi biologice.

“Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment, transmite News.ro.  

Aceste afirmaţii vin în contextul în care anterior oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a peopriilor atacuri biologice sau chimice.

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net