LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ziua 31 de război în Ucraina. Mai multe unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina, după ce au suferit pierderi grele. Anunțul a fost făcut de armata ucraineană, care precizează că liniile frontului sunt “practic îngheţate”. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Totodată, autorităţile din Ucraina au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

cub razboi ucraina 3 mic gif

UPDATE 22.54 Nicio persoană nu a fost ucisă în atacul cu rachete asupra oraşului Liov, de sâmbătă, a anunţat primarul Andriei Sadoîi. Rachetele au fost lansate de la Sevastopol, din Crimeea şi au lovit un depozit de combustibil şi o instalaţie de apărare. Cinci persoane au fost însă rănite, aşa cum a fost raportat anterior. 

UPDATE 21.45 Aproximativ 4.500 de clădiri rezidenţiale,100 de întreprinderi, 400 de instituţii de învăţământ şi 150 de unităţi medicale în Ucraina au fost distruse, de la începului războiului, a declarat ministrul pentru dezvoltare comunitară şi teritorială, Oleksei Cernişov.

El a precizat că pagubele totale vor fi evaluate după finalul războiului. Evaluările preliminare arată că pierderile s-ar ridica la zeci de miliarde de dolari.

UPDATE 21.03  Joe Biden a ţinut un discurs în curtea Castelului Regal din Varşovia, Polonia. El a spus că războiul din Ucraina nu va fi câştigat cu uşurinţă şi că SUA este alături de poporul ucrainean. 

"Luptele de astăzi de la Kiev, Mariupol şi Harkov sunt cele mai recente bătălii dintr-o luptă lungă. Ungaria în 1956, Polonia în 1956 şi apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 – tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistenţa a continuat până când, în sfârşit, în 1989, zidul Berlinului şi toate zidurile dominaţiei sovietice, au căzut şi poporul s-a impus. Bătălia pentru democraţie nu s-a putut încheia şi nu s-a încheiat cu sfârşitul Războiului Rece. În ultimii 30 de ani, forţele autocraţiei au reînviat peste tot în lume. Semnele sale distinctive sunt cele familiare. Dispreţul pentru statul de drept, dispreţul pentru libertatea democratică, dispreţul pentru adevărul însuşi. Astăzi, Rusia a sugrumat democraţia şi a căutat să facă în altă parte”, a spus Joe Biden.

UPDATE 19.05 Cel puţin cinci persoane au fost rănite la Liov, în atacul cu rachete care a avut loc sâmbătă, a declarat guvernatorul regiunii, Maxim Kozîţki.

UPDATE 18.03 Osetia de Sud, o republică autoproclamată în urma unei secesiuni în Georgia, a trimis militari în Ucraina, pentru a apăra Rusia.

”Băieţii noştri îşi vor îndeplini datoria militară cu steagul arborat cu mândrie”, a anunţat lideruui republicii , Anatoli Bibilov

UPDATE 17.53 Volodimir Zelenski necogiază pentru a intrat, duminică seara, prin videoconferinţă, la gala de decernare a Premiilor Oscar. 

UPDATE 17.45 Oraşul Liov a fost ţinta mai multor lovituri cu rachete. Un fum gros şi negru a fost văzut la periferia localităţii, iar una dintre rachete ar fi lovit turnul de comunicaţii al oraşului. O altă ţintă ar fi fost o rafinărie de petrol aflată la circa doi kilometri est de centrul localităţii. 

„Au fost trei explozii puternice lângă Liov, aproape Krivciţi, acum există o alarmă aeriană, aşa că păstraţi-vă calmul şi fiţi la adăpost“, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei militare din regiune.

UPDATE 16.33  Ministerul rus al Apărării a anunţat că nu va trimite în Ucraina rezerviştii din armată şi a denunţat zvonurile conform cărora se va întâmpla aşa ceva. 

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse nu cheamă şi nu prevede să cheme cetăţeni rezervişti la comisariate militare”, se arată într-un comunicat trasmis de Minister. 

UPDATE 15.45 Localităţile Маkariv, Bucea şi Irpin, situate în vestul Kievului, au fost vizate în atacuri cu obuze, anunţă comandantul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk.

UPDATE 15.30  Vladimir Putin vrea să declare sfârşitul războiului în Ucraina până la 9 mai, zi în care Rusia sărbătoreşte anual victoria împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial, notează Adevarul.ro.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, propaganda rusă „impune ideea că războiul trebuie să se încheie înainte de 9 mai 2022”, iar informaţii în acest sens sunt transmise şi soldaţilor ruşi.  

UPDATE ora 15.00 Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov, al doilea cel mai important oraş ucranean, anunţă sâmbătă ofciali locali, relatează CNN. ”Nu doar ne apărărm poziţiile, ci ne eliberăm pământul ocupat temprar. Mai multe localităţi au fost eliberate, iar lupte pentru teritoriul nostru sunt în curs către Rohan. Lupte continuă, de asemenea, către Izium şi Ciuhuiv”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regioanle Harkov, Oleh Siniehubov.

UPDATE ora 13.30 Armata rusă a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici, unde locuieşte personalul Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, l-a arestat pe primar şi a provocat, astfel, manifestaţii pro-ucrainene, anunţă sâmbătă autorităţile regionale ucrainene, relatează AFP, potrivit News.ro.

Ocupanţii ruşi au invadat Slavutici şi au ocupat spitalul municipal”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Administraţia Militară a regiunii Kiev, în care se află acest oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala ucraineană, construit după accidentul nucear de la Cernobîl, în 1986.

Locuitori din Slavutici au ieşit în stradă şi au desfăşurat un uriaş steag albastru-galben.

UPDATE ora 13.00 Armata rusă anunţă sâmbătă noi atacuri cu rachete vizând ţinte militare în vestul, centrul şi sudul Ucrainei, relatează CNN.

UPDATE ora 12.30 O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev - de sâmbătă seara şi până luni dmineaţa - anunţă sâmbătă primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, relatează AFP. 

UPDATE ora 12.00 Serghei Şoigu reapare la televizor după două săptămâni de absenţă care au alimentat întrebări cu privire la eforturi ale Kremlinului de a-l înlătura din post

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi-a făcut o primă apariţie publică, în ultimele două săptămâni, potrivit unor imagini difuzate sâmbătă, după o absenţă care a alimentat întrebări cu privire la eforturi ale Kremlinului de a-l înlătura din post, relatează AFP.

It took two weeks, but Russia has finally released a slightly more convincing proof-of-life video of Sergei Shoigu after the defense minister vanished without explanation pic.twitter.com/tt3db5PoyW

— max seddon (@maxseddon) March 26, 2022

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă o înregistrare video în care Serghei Şoigu conduce o reuniune consacrată bugetului înarmării Rusiei.

Aceste imagini nu sunt datate, însă ministerul vorbeşte despre o reuniune cu ministrul rus al Finanţelor care, potrivit agenţiilor ruse de presă, a avut loc vineri.

UPDATE ora 11.30 Serghei Şoigu a suferit un infarct. Ministrul rus al Apărării este în spital

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Geraşcenko susţine că ministrul rus al Apărării al Rusiei Serghei Şoigu a suferit un infarct, informează novinite.com, preluat de News.ro.

Serghei Şoigu nu a fost văzut public în perioada 11-24 martie, iar joi a apărut pentru scurt timp într-un videoclip lansat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Serghei Şoigu
Serghei Şoigu

"Atacul de cord al lui Şoigu a venit după acuzaţia dură a lui Putin privind eşecul complet al invaziei Ucrainei”, a scris Geraşcenko pe Facebook.

Potrivit acestuia, Şoigu, în vârstă de 66 de ani, se recuperează în prezent la spital. Până acum, autorităţile ruse nu au raportat problemele de sănătate ale lui Şoigu, potrivit BBC.

Citește și: Unde a dispărut, de două săptămâni, ministrul rus al Apărării?!

UPDATE ora 10.00 Ucrainenii anunță că 136 de copii au fost uciși de la începutul războiului

Războiul din Ucraina a ucis până acum 136 de copii, în timp ce alţi 199 de copii au fost răniţi, potrivit unei actualizări postate pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian. Vineri, ONU a confirmat 1.081 de morţi civili şi 1.707 de răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 8.30 Peste 70 de atacuri separate asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc de la 24 februarie, numărul crescând "în fiecare zi", a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

UPDATE ora 07. 00 Organizaţia Naţiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informaţii” privind existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol şi a reuşit să obţină „informaţii prin satelit” în acest sens, a declarat Matilda Bogner, şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, potrivit CNN. citat de News.ro.

„Estimăm că una dintre acele gropi comune cuprinde aproximativ 200 de persoane”, a spus şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă. 

Teatrul distrus din Mariupol
Teatrul distrus din Mariupol

UPDATE ora 06.00 Volodimir Zelenski afirmă că Rusia a pierdut peste 16.000 de militari

Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelensky într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.

Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski.

  • Armata Ucrainei a reușit să distrugă o mare navă de desant a agresorilor, în portul Berdyansk, oraș controlat de ruși.
  • Nu mai puțin de 4.379 de case au fost distruse de ruși de la începutul războiului, anunță Parlamentul Ucrainei.
  • NATO susține că are planurile făcute în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei. Moscova spune că decizia NATO de a continua sprijinul pentru Kiev ”arată că Alianța dorește ca războiul să continue”.
  • Președintele american Joe Biden a făcut vineri o vizită în Polonia, unde și-a propus să se întâlnească și cu refugiați ucraineni. Peste 3,6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei.
  • Uniunea Europeană şi SUA au anunţat încheierea unui acord cu privire la livrarea de gaze naturale lichefiate, cu scopul de a reduce dependenţa UE față de gazele naturale din Rusia.
  • Kremlinul a anunțat că Bulgaria este una din țările „neprietenoase”, care trebuie să plătească în ruble gazele din Rusia. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a punctat că vremea în care energia putea fi folosită pentru șantaj a trecut.

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net