LIVE TEXT O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, de luni până miercuri

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Au trecut deja 32 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Autorităţile din ţară estimează că daunele produse de atacul rusesc se ridică la zeci de miliarde de euro, deocamdată, dar o evaluarea reală se va putea face doar după ce invazia se termină. În plus, ruşii au bombardat un reactor nuclear din oraşul Harkiv, dar nu se ştiu exact daunele provocate. 

cub razboi ucraina armistitiu animat gif

UPDATE ora 23.30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor, informează ukrinform.net, citat de News.ro.

Din nefericire, să vedem consecinţele, rezultatul. Rezultatul este: nu mai există Mariupol. Pur şi simplu. Nu mai există Volnovaha. Nu mai există oraşele mici de lângă Kiev, din regiunea Kiev. Oraşele noastre mici... Care bănuiesc că sunt ca ale voastre. Nu mai există. Pământul este pârjolit. Complet”, a afirmat Zelenski.

El a declarat că ucrainenii sunt gata să facă schimb de prizonieri de război cu Rusia înainte de finalul ostilităţilor. “Se fac liste. Armata noastră a făcut liste. Sunt liste cu toţi cei care sunt în captivitate. Nu ştiu dacă este cineva interesat de ele. Politicienii, cred, nu sunt foarte interesaţi. Nu sunt sigur că Rusia are nevoie de aceste liste”.

Zelenski a mai spus că Ucraina nu vrea ca pe teritoriul său să rămână cadavrele soldaţilor ruşi, însă ar vrea ca acestea să ajungă la familiile celor decedaţi. “Ruşii mai întâi au refuzat, iar apoi ne-au dat nişte saci. Ştii, chiar şi când moare o pisică sau un câine nu este aşa. Sunt saci de gunoi. Nu înţeleg ce gândesc oamenii, ce gândesc părinţii acestor copii”, a afirmat el.

Volodimir Zelenski a menţionat că Ucraina este pregătittă să discute despre adoptatea unui statut neutru, însă acesta ar trebui să fie garantat de terţi şi să fie aprobat prin referendum.

UPDATE ora 22.00 Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat că şcolile din capitala Ucrainei îşi vor relua cursurile, luni, însă online, informează cnn.com. “La 28 martie, procesul educaţional se va relua în capitală – în format online. Va fi adaptat condiţiilor actuale. Şi se vor folosi diverse platforme educaţionale pentru elevi”, a precizat Kliciko pe Telegram.

UPDATE ora 20.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat duminică o lege care restrânge difuzarea de informaţii despre mişcări de trupe şi de echipament militar, mai puţin în cazul în care aceste informaţii sunt anunţate sau arpobate de către Statul Major ucrainean, relatează The Associated Press.

Această lege prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi opt ani de zile, potrivit agenţiei de stat ucrainene de presă Ukrinform.

UPDATE ora 19.00 O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, în perioada 28-30 martie.

Delegaţii din Ucraina şi Rusia urmează să se întâlnească de luni şi până miercuri în Turcia, într-o nouă rundă de negocieri, anunţă duminică un negociator ucrainean, David Arahamia, relatează AFP.

David Arahamia (dreapta)
David Arahamia (dreapta)

În cadrul negocierilor de azi (duminică), prin videoconferinţă, s-a decis ca următoarea rundă de negocieri în persoană să abă loc în Turcia, de la 28 la 30 martie”, anunţă într-o postare pe Facebook negociatorul ucrainean. El nu precizează locul negocierilor în Turcia, scrie News.ro.

O reuniune la nivel înalt, între miniştrii de Externe ucrainean Dmitro Kuleba şi rus Serghei Lavrov a avut loc în Turcia, la 10 martie, la Antalya, soldată cu un eşec.

UPDATE ora 18.00 Rusia ar putea vrea să împartă Ucraina după modelul coreean, estimează duminică un oficial de la Ministerul ucrainean al Apărării, relatează AFP, citată de News.ro. ”După ce a eşuat să cucerească Kievul şi să răstoarne (de la putere) Guvernul ucranean, (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi schimbă orientarea operaţională şi se concentrează asupra sudului şi estului ţării", apreciază într-o postare pe Facebook Kirilo Budanov, şeful serviciilor militare ucrainene de informaţii.

UPDATE ora 16.00 Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a transmis că există patru scenarii pentru care Moscova ar avea dreptul să facă uz de armele nucleare, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Cele 4 scenarii în care Rusia ar putea folosi armele nucleare

  • Primul este situația în care Rusia a fost lovită de un atac cu rachete cu arme nucleare.
  • Al doilea caz este o utilizare diferită a armelor nucleare împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi.
  • Al treilea caz este o invadare a infrastructurii critice, în urma căreia activitatea forțelor rusești de descurajare nucleară este paralizată.
  • Al patrulea caz este atunci când se desfășoară un act de agresiune împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi, în urma căruia este amenințată însăși existența țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare.

UPDATE ora 15.00 Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat sâmbătă, la Varşovia, pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un ”măcelar” şi a apreciat că acesta ”nu poate rămâne la putere”.

Casa Albă a minimalizat imediat declaraţiile lui Biden şi a dat asigurări că acesta nu a îndemnat la o ”schimbare de regim” în Rusia.

Biden voia să sublinieze că ”Putin nu poate fi autorizat să lanseze un război sau o agresiune împotriva Ucrainei sau oricui altcuiva”, a declarat Antony Blinken.

”Aşa cum ne-aţi auzit repetând, nu avem vreo stratege de schmbare a regimului în Rusia sau oriunde altundeva”, a subliniat el în cursul unei vizite la Ierusalim.

UPDATE 14.39 Agenţia Nexta a publicat un clip cu distrugile provocate în Kiev de la începutul războiului.

How #Kyiv changed during the war pic.twitter.com/Z9epNOy3mh

— NEXTA (@nexta_tv) March 27, 2022

UPDATE 13.28 Un raport al organizaţiei international pentru drepturile omului, Agora, arată că Vladimir Putin a început să se pregătească războiul împotriva Ucrainei imediat după ce Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA.

UPDATE 12.48 Un bărbat care ar fi acţionat ca spion rus a fost arestat în Liov, după cele două atacuri de sâmbătă. Conform guvernatorului acestei regiuni, Maksim Kozîţki, poliţia a descoperit pe telefonul bărbatului poze cu punctele de control din zonă, care ar fi fost apoi trimise unor numere de telefon ruseşti.

 UPDATE 11.33 Rusia şi Ucraina au fost de acord asupra deschiderii a două coridoare umanitare, duminică, pentru evacuarea civilior din mai multe zone din regiunile Luhansk şi Doneţk, inclusiv Mariupol, notează Sky News. 

Mai mult, vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat că se va permite plecarea cu maşini private din Mariupol.

UPDATEUPDATE 10.15 Supravieţuitorii atacului de la Teatrul din Mariupol cer ca generalul rus numit „Măcelarul de la Mariupol” să fie judecat pentru crime de război. În atac au murit peste 300 de oameni. Ruşii au bombardat teatrul deşi în afara lui era scris, mare, cuântul “copii”.

Generalul colonel Mikhail Mizinţev este suspectat că s-ar afla în spatele ororilor din Mariupol, oraş care a fost aproape distrus de ruşi.

UPDATE 08.51 Situaţia din Mariupol este groaznică. Imagini din oraş arată cum luptătorii ceceni merg din casă în casă şi trag fără milă în civili. Liderul cecen Ramzan Kadîrov susţine că forţele cecene curate “teritoriul naziştilor”.

UPDATE 08.24 Comandantul unui regiment de tancuri rus s-a împuşcat, „după ce a aflat că 90% din tancurile de rezervă erau inutilizabile, deoarece piesele fuseseră furate”, a declarat Ministerul Apărării ucrainean.

UPDATE 06:00 Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că încă un general rus a fost ucis. Este vorba de Iakov Rezanţev, care a fost omorât în apropiere de oraşul Herson.

Oraşele Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie se află sub controlul forţelor ucrainene, notează Kiev Independent, iar CNN susţine că trupele ucrainene au preluat controlul mai multor sate din Sumî şi Vilhivka. 

UPDATE 05:00 Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către NATO, cerând alianţei să trimită Ucrainei doar 1% din tancurile şi avioanele sale. Preşedintele a subliniat că ajutorul oferit ţării sale este şi un ajutor oferit Europei.

El a mai declarat că peste 5.000 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare, sâmbătă. Printre ele se aflau şi doi copii grav răniţi şi un bebeluş cu pneumonie. Toţi trei au fost duşi de urgenţă la spital. Mai mult, 4.300 din locuitorii Mariupolului au ajuns în oraşul Zaporizhzhia. 

UPDATE 00.00 Un reactor nuclear de cercetare din Harkiv a fost lovit de o bombă rusească. Nu se ştie care sunt exact daunele provocate, notează adevarul.ro.  

Mii de oameni au ieşi, sâmbătă, în marile oraşe ale lumii pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina. La New York, femei au mărşăluit cu păpuşi în braţe, pentru a atrage atenţia asupra copiiilor ucişi sau răniţi în atacurile ruse. La Londra, primarul Sadiq Khan a fost în fruntea masei de oameni care s-a adunat în Trafalgar Square. Protestatari au ieşit şi pe străzile din Praga, Stockholm şi Varşovia.

LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net