Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în fața Parlamentului României. «Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki se adresează luni, 4 aprilie, parlamentarilor români, într-o ședință cumună a Senatului și Camerei Deputaților.

zelenski jpg

Preşedintele Ucrainei şi-a început discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze câteva imagini cu victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha, o suburbie a Kievului. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei Ucrainei.

Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”, a spus liderul ucrainean. 

Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militari ruși acest lucru?

Dacă armata și poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucha pe tot teritoriul Ucrainei.”

Zelenski a făcut mai apoi o paralelă cu epoca Ceaușescu și a lăudat poporul român, care s-a ridicat împotriva acelui regim. ”În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. 

La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea.”

Volodimir Zelenski: ”Nu importați din Rusia”

Președintele ucrainean a mai spus că Ucraina nu este singura țintă a lui Vladimir Putin, care mizează pe faptul că europenii nu-și vor apăra drepturile.

”Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odessa și de acolo mai un pas până în Moldova. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre.”

Zelenski a mai spus că sancțiunile impuse până în acest moemnt Rusiei nu sunt de natură să oprească războiul.

”Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia. E nevoie de mai multe sancțiuni.”

În finalul discursului, Zelenski și-a exprimat convingerea că România va ajuta la refacerea Ucrainei.

”Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război.”

Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au aprobat discursului preşedintelui Volodimir Zelenski din Parlamentul României, după ce Ambasada Ucrainei a confirmat disponibilitatea părţii ucrainene de a desfăşura evenimentul în data de 4 aprilie 2022, orele 19:00, respectiv discursul video al preşedintelui Volodimir Zelenski în faţa plenului reunit.

Florin Cîțu: ”Vladimir Putin e un criminal care sfidează orice lege”

Primul care a luat cuvântul a fost președintele Senatului Florin Cîțu. ”Curajul şi perseverenţa de care aţi dat dovadă ne inspiră pe toţi. Ne motivează să fim mai uniţi. Doar împreună putem fi uniţi şi să învingem. Vladimir Putin e un criminal care sfidează orice lege. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit.

Prin gestul dvs de a merge la ucrainenii din Bucha aţi arătat că sunteţi un lider. Noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Noi trebuie să facem şi mai mult. Toată Europa să facă mai mult. Războiul declanşat de Putin nu are justificare şi trebuie să-l oprim prin toate mijloacele. Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic.”

Marcel Ciolacu: ”Cerem retragerea forţelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a rostit și el câteva cuvinte. ”Ne alăturăm de la această tribună vocilor care exprimă ferm susţinerea pentru independenţa şi integritatea Ucrainei. Respingem comprotamentul iresponsabil al Rusiei. Cerem retragerea forţelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru secolul XX! Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiţi. Sprijinim pe deplin o anchetă a CPI. În aceste momente doresc să-mi exprim soldiaritatea cu ţara dvs.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net