Apocalipsa din Mariupol. Cum arată acum unul dintre cele mai frumoase orașe de la Marea Azov

#Război Ucraina-Rusia

Distrugerile incredibile din urma bombardamentelor ruseşti a schimbat definitiv faţa oraşului port, iar reconstrucţia lui va dura cel puţin 20 de ani de acum încolo. Asediul a început la 24 februarie şi continuă şi astăzi. Abia zilele trecute ruşii au lăsat aproximativ 4.000 de civili să plece din oraşul fantomă.

Aşa arăta Mariupol la finele lunii martie
Aşa arăta Mariupol la finele lunii martie

Mariupol a fost până la 24 februarie unul dintre cele mai frumoase oraşe de la Marea Azov, fiind populat de 446.103 de oameni, potrivit recensământului din 2017.

Cele 39 de zile de conflict, în care au pierit peste 10.000 de oameni potrivit primarului localităţii Vadim Boicenko, care a recunoscut că cifra reală este cu mult mai mare, au lăsat urme adânci pe întreaga suprafaţă de 166 kmp a oraşului.

La 23 februarie 2022, Mariupol era unul dintre cele mai frumoase oraşe port ale Ucrainei
La 23 februarie 2022, Mariupol era unul dintre cele mai frumoase oraşe port ale Ucrainei

Clădirile istorice din localitate, cartiere întregi şi chiar locuinţele mici ale oamenilor din zonă au fost făcute una cu pământul de atacurile ruseşti venite dinspre mare, dinspre Doneţk şi dinspre Berdiansk.

Trupele ucrainene care apără oraşul au primit ordin de la Volodimir Zelenski săptămâna trecută să se retragă din calea invadatorilor şi au refuzat spunând că vor muri până la unul apărând oraşul asediat inclusiv de cei peste 15.000 de soldaţi ceceni conduşi de Ramzan Kadîrov.

Scene apocaliptice pe străzile din Mariupol
Scene apocaliptice pe străzile din Mariupol

Morţii sunt îngropaţi de vecini în parcurile din faţa blocurilor, pe aleile din parcuri sau sub dărâmături pentru că atacatorii ruşi care au ocupat deja o jumătate de oraş ”iau la ţintă tot ce mişcă pe stradă”.

Mărturiile cutremurătoare ale copiilor care au scăpat din iadul din Mariupol au făcut înconjurul planetei şi l-au impresionat şi pe preşedintele turc Taiyyp Recep Erdogan care a anunţat sâmbătă că vrea să trimită un vapor pentru a-i evacua pe civilii care mor de foame, sete şi îngheaţă de frig după ce localitatea a fost complet deconectată de la resursele vitale.

Cartiere întregi rase de pe faţa pământului
Cartiere întregi rase de pe faţa pământului

Conform ultimelor estimări, în oraş mai sunt încă aproximativ 150.000 de oameni care duc o luptă pentru supravieţuire, căutând de mâncare prin ploaia de bombe şi gloanţe care cade neîncetat peste oraş.

La 16 martie, Teatrul din Mariupol a fost bombardat în ciuda faptului că în subsolul său se ascundeau 1.000 de suflete şi mulţi copii, iar oamenii scriseseră pe asfaltul din apropierea clădirii cuvântul ”copii”.

Scene apocaliptice pe străzile din Mariupol
Scene apocaliptice pe străzile din Mariupol

Peste 300 au murit pe loc sau au fost prinşi sub dărâmături pentru vecie. Imaginile din satelit cu oraşul Mariupol făcute publice la finele lunii martie au îngrozit întreaga planetă. 

Citește și: Locuitorii din Mariupol mor de foame şi sete: «Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii»

Regiunea Kiev, eliberată de invadatori după 39 de zile de luptă

Regiunea Kiev a fost eliberată de ruşi. Anunţul a fost făcut chiar de Volodimir Zelenski, iar primarul capitalei Ucrainene, Vitali Klitciko a îndemnat populaţia la precauţie având în vedere că ”pericolul nu a trecut”.

Zeci de civili executaţişi lăsaţi pe străzi în Bucea de soldaţii ruşi care s-au retras
Zeci de civili executaţişi lăsaţi pe străzi în Bucea de soldaţii ruşi care s-au retras

Armata ucraineană a recucerit poziţiile din apropierea capitalei. Descoperirile făcute în urma retragerii sunt însă înfiorătoare.

Civili cu mâinile legate la spate şi executaţi cu sânge rece şi apoi aruncaţi la gunoi, cadavre în care ruşii au ascuns mine antipersonal şi oameni simpli ucişi în propriile case sunt scene din oraşele recent eliberate.

În Bucea, de lângă Kiev au fost descoperite cadavre ale civililor care au fost bătuţi înainte de a fi ucişi.

Volodimir Zelenski a condamnat vehement atrocităţile şi acuză ruşii de crime de război. Nu mai puţin de 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei ruseşti în Kiev Oblast.

Citește și: Mărturii din Mariupol: „În orașul meu, toată lumea așteaptă să moară”

Flash news

- Proteste ample au avut loc ieri în oraşul Herson, care se află sub ocupaţia rusească de aproape două săptămâni. Armata rusă a tras focuri de armă în aer pentru dispersarea manifestanţilor. În 15 oraşe din Rusia au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina şi sute de ruşi au fost arestaţi.

- 11 primari ucraineni au fost arestaţi şi torturaţi, iar unul a fost ucis de soldaţii ruşi în ultimele săptămâni, a declarat ieri vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Victimele ruşilor sunt din localităţile din apropierea oraşelor Doneţk, Kiv, Nikolaev şi Herson, iar primarul ucis este din Motijin.

- Peste 4.000 de civili din Mariupol au ajuns în siguranţă în oraşul Zaporojie după ce au fost transportaţi în 42 de autobuze între 1-2 aprilie, au confirmat autorităţile de la Kiev. Soldaţii ruşi au respectat acordul de încetare a focului pe durata transportului.

- Doi soldaţi ruşi au fost ucişi şi 28 au fost internaţi de urgenţă după ce localnicii ucraineni i-au otrăvit cu prăjituri, în Irpin, de lângă Kiev, informează Kiev Independent.

- Mai multe explozii s-au auzit ieri în Odesa, iar autorităţile locale au relatat că oraşul a fost atacat de la bordul vaselor de luptă ruseşti. Un depozit de combustibil a fost principala ţintă a rachetelor.

- China a declanşat un atac cibernetic împotriva Ucrainei cu doar câteva zile înainte de 24 februarie, când Rusia a declanşat atacul, informează Kievul.

- În timpul negocierilor online dintre ucraineni şi ruşi, din data de 1 aprilie, partea ucraineană a negat că ar fi atacat vineri depozitul de petrol din Belgorod, Rusia şi a lansat ipoteza că bombardamentul ar fi rezultatul unor acţiuni de corupţie din armata rusă, menite să mascheze furtul de combustibil.

- Vladimir Putin e monitorizat de 282 de zile de un doctor specialist în cancer la tiroidă. Specialiştii cred că are ”furia steroizilor”, simptom prezent la pacienţii care fac tratament oncologic. O altă informaţia apărută în presa din Marea Britanie arată că liderul de la Kremlin ar suferi de Parkinson. Conform Daily Mail el ar face regulat baie în sânge de căprioară pentru menţinerea virilităţii şi pentru sănătate.

- Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a făcut un apel disperat la Occident cerând armament greu pentru a putea face faţă atacurilor ruseşti din regiunile sud-estice ale ţării, după ce ruşii au abandonat frontul din nordul Ucrainei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net