Locuitorii din Mariupol mor de foame şi sete: «Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii»

#Război Ucraina-Rusia

Mariupol este oraşul cel mai grav afectat de invazia Rusiei în Ucraina. Peste 100.000 de oameni sunt încă blocaţi în localitatea de la Marea Azov, iar viceprimarul a declarat că cei rămaşi au început să moară de foame şi de sete.

image
Spitalul de copii din Mariupol, după bombardamente foto: AFP

Mariupol trece printr-o adevărată criză umanitară. Oamenii nu pot fugi din oraş, iar convoaiele cu apă şi mâncare nu sunt lăsate să treacă. Viceprimarul Serghei Orlov a povestit  situaţia dură din Mariupol,unde oameni au început să moară de foame şi sete sau pentru că nu au medicamente, iar mamele nu au lapte cu care să îşi hrănească bebeluşii.

„Unii oameni mor de deshidratare și de foame. Alții mor pentru că nu au medicamente, insulină... Pentru că nu au acces la asistență medicală. Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu știu. Nu se găsește mâncare pentru copii deloc în oraș.”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov, conform bbc.com.

70% din spitale, distruse

Oficialul a mai povestit că oraşul este o ruină, iar peste 70% din spitale au fost distruse de bombe. Singurele locuri unde se pot ascunde oamenii blocaţi în Mariupol sunt adăposturi şi subsoluri, fără electricitate, apă sau gaz.

„Oamenii încearcă orice ca să supraviețuiască. Împart mâncarea, apa, strâng lemne și gătesc în stradă”, a explicat viceprimarul.

300 de oameni, ucişi după ce Teatrul din Mariupol a fost bombardat

Mariupol a fost asediat de ruşi încă din primele zile al invaziei. Aici s-au petrecut unele dintre cele mai mare atrocităţi ale războiului din Ucraina. Cel mai recent, armată rusă a bombardat Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, mulţi dintre ei copii. Peste 300 au murit în atac, dar numărul victimelor nu se ştie încă cu exactitate. Conform autorităţilor din oraş, teatrul fusese marcat cu o inscripţie mare care anunţa că în el se află copii, tocmai pentru a nu fi atacat de armata rusă.

Şi materinitatea din Mariupol a fost distrusă de trupele ruse, deşi acolo se aflau numeroase mame cu bebeluşii lor şi femei care urmau să nască.

Niciun convoi umanitar nu este lăsat să treacă şi cei care au reuşit să fugă din oraş au făcut-o cu maşinile personale. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

foto front 1 pisica instagram jpg
FotoJet jpg
corneliu vadim tudor lm 0008 0 jpeg
299515611 1814428082226287 3139650293635733392 n (1) jpg
3 florin calinescu a avut coronavirus 2 jpg jpeg
horoscop shutterstock 1621310242 jpg
image 287 jpeg
Delta 1 jpg
image
image
image
image
door 1590024 1920 jpg
foto   turist lovit stanca jpg
foto   accident statie autobuz jpg
Delta 1 jpg
dinca jpg
foto1 istanbul GettyImages 1414284786 jpg