LIVE TEXT Rușii ar fi folosit arme chimice în Mariupol. 22.000 de oameni din oraș, presupuși morți

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ne aflăm în a 48-a zi de război în Ucraina, iar tensiunile la Kremlin cresc pe zi ce trece. Agenția de presă controlată de Kremlin, RIA Novosti, a publicat un articol pe Telegram-ul companiei în care separatiștii pro-ruși din Donețk au cerut Moscovei să utilizeze armele chimice, interzise prin Convenția de la Geneva, împotriva soldaților ucraineni încercuiți la Mariupol. 

Mariupol, Ucraina
Mariupol, Ucraina

UPDATE 23.57 Volodimir Zelenski, a declarat, în fața parlamentului lituanian, că există „mii și mii de victime” și „sute de cazuri de tortură brutală” descoperite în zonele eliberate de sub ruși.

„Noi gropi comune sunt găsite aproape zilnic. Cadavrele continuă să fie găsite în canale de scurgere și pivnițe”, a declarat Zelenski.

UPDATE 23.46 Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, susține că trupele ruse au deportat ilegal 33.500 de locuitori ai orașului în Rusia și teritoriile ocupate.

Oficialul a mai declarat că autoritățile lucrează pentru a aduce locuitorii deportați înapoi și că sunt ajutați de ambasade străine.

UPDATE 22.45 Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească la Kiev pe președintele Germaniei, din cauza legăturilor cu Rusia.

Frank Steinmeier era apropiat de Serghei Lavrov și este considerat cel care a pus la cale apropierea dintre Berlin și Kremlin. Președintele Germaniei a vrut să meargă la Kiev „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”.

”Eram pregătit să fac asta. Dar se pare, trebuie să iau notă, că acest lucru nu a fost dorit la Kiev”, a spus Steinmeier

UPDATE 20.06 Guvernatorul militar al regiunii Donețk a vorbit despre situația din Mariupol, oraș aflat de la începutul războiului sub asediu. El a declarat că e greu de spus clar care este numărul victimelor, după ce primarul din Mariupol a spus că peste 10.000 de civili ar fi fost uciși.

„Situația din Mariupol face dificil de comentat numărul victimelor, orașul este sub asediu și blocat. În prezent, discutăm despre 20.000, chiar 22.000 de morți în Mariupol”, a declarat Pavlo Kirilenko, conform CNN.

UPDATE 19.19 Vladimir Putin a făcut o serie de declarații halucinante. El a numit masacrul din Bucha un fals și a comparat acuzațiile cu cele aduce regimului lui Bashar al-Assad în Siria, de folosire a armamentului chimic. 

Vladimir Putin a declarat că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”. Remarca liderului de la Kremlin vine în contradicție cu cea a consilierului prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, membru al delegației de pace a Ucrainei. El a punctat că, deși negocierile de pace sunt dificile, ele continuă.

Putin a mai spus că ofensiva rusă în Ucraina va continua „calm”.

UPDATE 17.00 Australia va investiga rapoartele privind posibilele substanțe chimice folosite în Ucraina.

Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, a calificat declarațiile despre o posibilă criză care implică substanțe chimice în Ucraina drept „profund îngrijorătoare” și a declarat că Australia va colabora cu omologii săi pentru a verifica astfel de rapoarte. 

UPDATE 14.40 Comandantul unei unități ucrainene care apără orașul Mariupol a postat, marți, o declarație video, spunând că o mână de oameni au fost afectați de o „substanță otrăvitoare de origine necunoscută”, pe fondul informațiilor despre un presupus atac chimic rusesc.

Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a transmis în cadrul declarației că nu a fost posibilă investigarea completă a locului din cauza bombardamentelor.

UPDATE 12.50 „Toate opțiunile sunt pe masă” pentru modul în care Occidentul va răspunde, dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina, a declarat ministrul britanic al Forțelor Armate.

Declarația a venit în urma raportării a canalelor de comunicare ucrainene care au transmis că Federația Rusă ar fi folosit arme chimice împotriva soldaților din Mariupol. În urma declarațiilor, NATO a deschis o anchetă. 

UPDATE 10.55 Japonia impune mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv familiilor lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov.

Japonia a impus sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, înghețând bunurile a 398 de cetățeni ruși, inclusiv cele două fiice ale președintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova și Mariya Vorontsova.

UPDATE 09.00 Secretarul de presă al Departamentului Apărării al SUA, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape informațiile de luni seară asupra unui atac rusesc cu arme chimice asupra orașului ucrainean Mariupol.

Dacă s-ar descoperi că Rusia a folosit arme chimice în orașul asediat, ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului și ar reprezenta o provocare directă pentru NATO de a acționa.

„Au fortificații subterane, nu are sens să trimitem trupele de asalt, pentru că așa pierzi mai multți soldați decât inamicul. Deci, trebuie să apelăm la arme chimice”, a declarat Eduard Basurin, liderul armatei din DPR. 

Armele chimice au fost subiectul de discuție recent al oficialilor NATO, care au subliniat că utilizarea unei astfel de arme ar putea duce la „un răspuns pe măsură” din partea Alianței. Președintele Joe Biden a refuzat să ofere informații cu privire la tacticile militare pe care NATO le pregătește în cazul utilizării unei astfel de arme.

Cronica războiului din Ucraina

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev. S-a plimbat pe străzile oraşului, alături de Volodimir Zelenski

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Atrocități în Bucha, Irpin și Mariupol. Joe Biden, despre Putin: «Tipul ăsta este brutal»

LIVE TEXT Război în Ucraina. Trupele ruse au capturat 11 primari ucraineni și l-au executat pe unul dintre aceștia. UE promite noi sancțiuni

LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

LIVE TEXT Volodimir Zelenski a demis doi șefi de securitate, care ar fi «trădători». 11 localități din Herson, eliberate de armata ucraineană

LIVE TEXT Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri: «Plătiți în ruble sau oprim gazul»

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Armata Ucrainei a ucis 17.000 de soldați ruși de la începutul invaziei. 586 tancuri au fost distruse

LIVE TEXT O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, de luni până miercuri

LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net