LIVE TEXT Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev. S-a plimbat pe străzile oraşului, alături de Volodimir Zelenski

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ziua 45 a războiului din Ucraina vine reacții după atacul rus din gara Kramatorsk, în urma căruia au murit cel puţin 50 de persoane, inclusiv cinci copii. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toţi cei aflaţi în spatele atacului vor fi traşi la răspundere.

cub razboi ucraina armistitiu animat gif

UPDATE 23.47 Boris Johnson a surprins localnicii din Kiev cu o plimbare pe străzile oraşului, în timpul vizitei sale în capitala Ucrainei. Liderul britanic şi cel ucrainean au fost flancaţi de militari înarmaţi până în dinţi şi au dat mâna cu trecătorii. Ei au mers şi în celebra Piaţă Maidan, locul unde s-au ţinut proteste anti-ruseşti. 

UPDATE 22.47 Organizatorii evenimentului Stand Up for Ukraine au strâns zece miliarde de euro, din donaţii private şi ajutoare primite de la Uniunea Europeană şi Canada.

La evenimentul desfăşurat la Varşovia, a participat şi premierul Nicolae Ciucă. El a transmis un mesaj video, în care a declarat că autorităţile din România sunt de partea Ucrainei, în lupta împotriva Rusiei.

”Guvernul României este alături de Ucraina, de milioanele de copii, femei şi civili care suferă din cauza războiulu. Sunt vremuri pentru solidaritate, curaj şi umanitate. Este timpul să dovedim puterea bunătăţii din sufletele noastre. Cu toţii sperăm la pace, dar până atunci suntem cu toţii alături de Ucraina!", a spus Nicolae Ciucă.

 Alţi politicieni care au mai avut intervenţii în cadrul evenimentului patronat de Comisia Europeană au mai fost Justin Trudeau şi Olaf Scholz. Lor li s-au alăturat şi artişti precum Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry.

UPDATE 20.57 Boris Johnson a fost de acord ca Marea Britanie să trimită 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-navă în Ucraina, după discuţia purtată, la Kiev, cu Volodimir Zelenski.

”Ucraina a sfidat sorţii şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”, a declarat Boris Johnson.

UPDATE ora 20.20 Comisia Europeană va trimite un miliar de euro pentru Ucraina şi ţările care primesc refugiaţi din ţara afectată de război.

“Şase sute de milioane vor ajunge în Ucraina, la autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite. Şi 400 de milioane vor merge la statele din prima linie, care fac o treabă extraordinară şi ajută refugiaţii care vin”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

UPDATE ora 20.00 Parlamentul ucrainean a anunţat că 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi, de la începutul războiului.

UPDATE ora 19.01  Conform Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, 4.441.663 de oameni au fugit din Ucranian, din data de 24 februarie, când Rusia a început războiul. Aproximativ 90% dintre aceştia sunt femei şi copii.

În jur de 210.000 de persoane care nu au cetăţenie ucraineană au fugit, de asemenea, din ţară, a anunţat şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU. 

UPDATE ora 17.39 Premierul Boris Johnson se află şi el în vizită la Kiev. Întâlnirea dintre el şi preşedintele Volodimir Zelenski a fost anunţată prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Londra, care a publicat o imagine cu cei doi lideri, pe pagina de Twitter, alături de textul "Surpriză". 

Boris Johnson este în vizită la Kiev foto: Twitter
Boris Johnson este în vizită la Kiev foto: Twitter

UPDATE ora 16.46 Uniunea Europeană a anunţat că va relua prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia. AUE, Matti Maasikas, a publicat şi un mesaj pentru uncraineni, pe pagina sa de Twitter. El a declarat că „se întoarce la Kiev pentru a spori prezenţa UE şi pentru a asigura sprijin pentru partenerilor noştri ucraineni”.

UDPATE ora 16.00 Cancelarul austriac Karl Nehammer a ajuns, sâmbătă, la Kiev, unde se va întâlni cu Volodimir Zelenski. Liderul Austriei va mai vizita şi Bucha, locul unde ruşii au ucis sute de civili. La sosire, Nehammer a declarat că masacrul din suburibia Kievului trebuie să fie investigat pe deplin de experţii internaţionali.

UPDATE ora 15.30 Site-ul YouTube a blocat canalul camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma. YouTube a precizat că Duma TV a fost “închis pentru o încălcare a termenilor şi condiţiilor YouTube”.

Decizia a strânit un val de critici din partea oficialilor ruşi, care au avertizat că site-ul ar putea suferi restricţii. ”Din câte se pare, YouTube şi-a semnat singur mandatul. Salvaţi conţinut, transferaţi-l pe platformele ruseşti. Şi, grăbiţi-vă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

UPDATE ora 13.00 Pierderile omenești ale forțelor ruse ar fi depășit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor armatei ucrainene. De asemenea, rușii ar fi pierdut aproape 300 de avioane și elicoptere și peste 700 de tancuri.

UPDATE ora 12.00 Mărturiile personalului de la Cernobîl din timpul ocupaţiei ruse: "Am furat combustibil pentru preveni o catastrofă. Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate" 

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei. Personalul de la centrală, care a supravegheat activitatea, a fost nevoie să fure combustibil de la soldaţii ruşi pentru a împiedica un accident nuclear de proporţii.

Dacă am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal (...) Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat un membru al personalului ucrainean, conform BBC.

Citește și: Ce să faci în caz de atac nuclear, chimic sau biologic. Sfaturi de la un militar

UPDATE ORA 11.00 Rusia şi-a expus nemulţumirea în faţa oficialilor turci pentru că armata ucraineană foloseşte dronele Bayraktar TB2, fabricate în Turcia.

Drept răspuns, Ankara a transmis Moscovei că Baykar Technologies, compania turcă producătoare de drone, este o companie privată, iar achiziţia de către Ucraina a dispozitivelor a fost finalizată înainte de război.

Dronă Bayraktar TB2
Dronă Bayraktar TB2

UPDATE ora 09.00  Trupele ruse au „deportat forţat” mai mult de 600.000 de ucraineni, inclusiv în jur de 121.000 de copii în Rusia, a spus Liudmila Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, scrie Adevarul.ro.

UPDATE ORA 08.00 Preşedintele Joe Biden a semnat, vineri, două proiecte de lege care impun noi sancţiuni Rusiei şi Belarusului, a anunţat Casa Albă, potrivit CNN.

UPDATE ora 07.00 După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk, din estul Ucrainei, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022.

"Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei pentru care toţi cei implicaţi vor fi traşi la răspundere", a spus el vineri, adăugând că propaganda statului rus încearcă să dea vina pe forţele armate ucrainene pentru atac. 

"Aşteptăm un răspuns global ferm la această crimă de război", a spus el. 

UPDATE ora 06.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toţi cei aflaţi în spatele atacului rus din gara Kramatorsk vor fi traşi la răspundere, potrivit CNN.

Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite după atacul de vineri cu rachete Tochka-U asupra gării din Kramatorsk, plină cu oameni care încercau să scape din zonă, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Imagini cumplite în gara din Kramatorsk. Foto: EPA-EFE/Profimedia

UPDATE ora 05.00 Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, în regiunea Kiev, a declarat vineri primarul oraşului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea distrugerii în jurul capitalei şi în nordul ţării, conform CNN.

„Orașul Makariv din regiunea Kiev este pe jumătate în ruine. Au fost găsite deja 132 de trupuri chinuite ale unor cetățeni torturați și uciși”, afirmă sursa citată.  

UPDATE ORA 00.00 Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va concentra atacurile din Ucraina asupra zonelor separatiste din Donbas, în încercarea de a obţine o „victorie” pentru 9 mai, data la care se marchează capitularea Germaniei naziste în 1945, a declarat, vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron.

Rușii simt, astfel, o presiune pentru a obține o victorie până la acea dată, potrivit a doi oficiali europeni, citați de CNN. 

Pentru Rusia, 9 mai este o sărbătoare naţională, un eveniment militar important şi este aproape sigur că, pentru preşedintele Putin, 9 mai trebuie să fie o zi a victoriei”, a explicat Macron la postul de radio francez RTL, potrivit AFP.

Cronica războiului din Ucraina

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Atrocități în Bucha, Irpin și Mariupol. Joe Biden, despre Putin: «Tipul ăsta este brutal»

LIVE TEXT Război în Ucraina. Trupele ruse au capturat 11 primari ucraineni și l-au executat pe unul dintre aceștia. UE promite noi sancțiuni

LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

LIVE TEXT Volodimir Zelenski a demis doi șefi de securitate, care ar fi «trădători». 11 localități din Herson, eliberate de armata ucraineană

LIVE TEXT Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri: «Plătiți în ruble sau oprim gazul»

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Armata Ucrainei a ucis 17.000 de soldați ruși de la începutul invaziei. 586 tancuri au fost distruse

LIVE TEXT O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, de luni până miercuri

LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net