Ce să faci în caz de atac nuclear, chimic sau biologic. Sfaturi de la un militar

Militarii sunt cei mai în măsură să vorbească despre primele măsuri de protecție în caz de atac nuclear, chimic sau biologic. Ei sunt instruiți, antrenați pentru astfel de situații. Locotenent Daniel Copae, comandat companie în cadrul Batalionului 2 Apărare Nucleară Bacteriologică și Chimică, a venit cu sfaturi utile pentru populație la emisiunea Jurnal Militar by Ora Armatei.

Militarii în timpul antrenamentelor (Foto: Trustul de presă al MApN)
Militarii în timpul antrenamentelor (Foto: Trustul de presă al MApN)

Militarii de la Apărare Nucleară Bacteriologică și Chimică sunt cei care, în cazul unui atac cu arme chimice, biologice, radiologice și nucleare, fac identificarea, prelevă probe, măsoară nivelul de radiații și fac decontaminarea colegilor. Din cadrul acestei structuri, locotenentul Daniel Copae a explicat cum ar trebui să se protejeze populația, ce măsuri să ia fiecare dintre noi.

Măsuri în caz de atac nuclear

„În cazul unui pericol de iminență nucleară, cel mai important este să ne păstrăm calmul și să stăm adăpostiți. Adăpost înseamnă orice clădire, chiar și mașina. Să avem geamuri închise, sisteme de ventitație oprite, guri de aerisire acoperite. În cazul în care există iod radioactiv în atmosferă, se recomandă administrarea de pastile de iodură de potasiu pentru a aduce la un nivel de saturație glanda tiroidă, astfel încât să nu mai absoarbă radioactivitatea din mediu”, spune militarul.

Decontaminarea e extrem de importantă și se face simplu, prin spălare cu apă și săpun. „Scopul este îndepărtarea prafului radioactiv. Deci primul lucru pe care trebuie să-l facă oamenii e să meargă la adăpost, să se schimbe de haine, să pună hainele în care au fost îmbrăcați într-un sac închis, ca să nu iasă radiația din ele, apoi să facă duș cât mai bine. Și de acolo, de la adăpost, să aștepte instrucțiunile autorităților. Ele vor anunța când e cazul să părăsim adăpostul”.

Măsuri în caz de atac chimic sau biologic

Dacă la un atac nuclear trebuie să căutăm adăposturi în buncăre și beciuri, în cazul unui atac chimic sau biologic, sau în cazul unui accident cu substanțe toxice industriale trebuie să evităm zonele joase (depresiuni, văi sau beciuri în general), pentru că acolo e tendința de a se aglomera substanța periculoasă. „Dacă, totuși, suntem prinși acolo, trebuie să ne păstrăm calmul, să părăsim zona contaminată, protejându-ne căile respiratorii prin orice metodă (batiste, bucăți de material). E bine să ne deplasăm cât de încet putem, pentru că alergatul poate ridica praful și, în contact cu pielea, poate să ne contamineze”, mai spune locotenentul.

„Foarte profesionist și calm a explicat totul. Ar trebui ca Armata să vorbească la tv, nu ministrul Sănătății, cu pastilele lui cu iod”, a comentat pe Facebook Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net