Isteria pastilelor cu iod. Românii au luat cu asalt farmaciile

Ultima actualizare:

Escaladarea războiului din Ucraina, atacul rușilor asupra centralei Zaporojie și amenințările lui Putin privind folosirea armelor nucleare dau fiori reci lumii întregi și în special nouă, vecinilor români. Mai nou, în spațiul public se vorbește intens despre iodura de potasiu, medicamentul de care am avea urgentă nevoie în eventualitatea expunerii la radiații. Trebuie să știți că acesta nu trebuie sub nicio formă administrat preventiv, nici abuziv, după ureche.

Iodura de potasiu e la mare căutare în farmacii
Iodura de potasiu e la mare căutare în farmacii

Românii au dat năvală în farmacii pentru a-și face provizii cu medicamentul salvator 

Cosmina Bengescu, managerul unei farmacii din București, povestește pentru Click! că, în ultimele zile, s-a creat o adevărată isterie vizavi de iodura de potasiu. În aproape toate județele din România, farmaciile au fost asaltate cu cereri pentru această substanță, considerată leac minune în lupta pentru supraviețuire. În mod normal, iodul se dă pe bază de rețetă, în afecțiuni ale glandei tiroide. „În caz de atac nuclear, se administrează iod în doză unică (o pastilă), în decurs de câteva ore de la explozie, pentru a preveni riscul unui cancer tiroidian. Medicamentul are rolul de a satura tiroida, pentru a împiedica ulterior captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Practic îi dai tiroidei ceva care nu e nociv pentru a nu capta iodul nociv”, explică farmacistul.

Nu e recomandat celor de peste 40 de ani

Iodul este recomandat, în cazul unui incident nuclear, femeilor gravide și celor care alăptează, copiilor (din primele zile de viață) și adulților până în 40 de ani. „Toate studiile care s-au făcut după Cernobîl au arătat că riscul de cancer tiroidian nu mai e așa de mare la persoanele de peste 40 de ani”, spune Cosmina Bengescu.

farmacista cosmina bengescu 0 jpeg

Iodul luat „preventiv” e extrem de periculos

Atrage atenția că iodura de potasiu nu trebuie sub nicio formă luată preventiv, căci riscurile sunt extraordinar de mari: blocarea funcției tiroidiene, inflamația glandelor salivare, apariția hipo sau hipertiroidismului, a unor boli autoimune. „Această substanță nu se administrează identic tuturor și nu se ia preventiv. Am auzit de la alți colegi că sunt pacienți care deja au început să ia în scop profilactic. Mă înfioară acest fapt, știind cât de periculos e iodul administrat fără recomandare medicală. Și știu că sunt farmacii care au cedat în fața rugăminților și le-au eliberat oamenilor antidotul fără rețetă”, a declarat pentru Click! farmacistul.

Din acest motiv, nu îl veți putea lua din farmacii. Autoritățile preferă să interzică vânzarea lui decât să riște ca oamenii să-și facă stocuri și să-l ia incorect. „Timpul de administrare este limitat și în niciun caz nu se ia preventiv, unii cred că au și început să ia. E chiar mai periculoasă administrarea după ureche a acestei substanțe decât expunerea la o eventuală radiație”, a spus și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Colegiul Farmaciștilor trage un semnal de alarmă

Colegiul Farmaciștilor din România, alături de Ministerul Sănătății, trag un semnal de alarmă asupra gravității acestei situații. Într-o notă de informare internă, Colegiul Farmaciștilor amintește că produsele cu iodură de potasiu se eliberează doar pe bază de rețetă care se reține în farmacie și că „este strict contraindicat tratamentul profilactic cu iod în absența unui accident nuclear”.

Nota de informare a Colegiului Farmaciștilor
Nota de informare a Colegiului Farmaciștilor

Cosmina Bengescu recunoaște că nu e rău să ai în casă o pastilă. Rău este să o iei când nu ai nevoie. „Pericolul constă în faptul că această profilaxie e prost înțeleasă. Omul consideră că profilaxia înseamnă chiar administrare. Dar nu! Pastila cu iod se ia doar de către persoanele sub 40 de ani, în doză unică, și doar atunci când spun autoritățile!”.

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, precizează Ministerul Sănătății.

Centrala de la Cernobîl, sub controlul rușilor

image

Sistemele de monitorizare a materialului nuclear de la instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl, în Ucraina, au încetat să transmită date către organul de pază nuclear al ONU. Forțele ruse au înconjurat și au capturat centrala nucleară luna trecută, în prima zi a invaziei, și de atunci au refuzat să lase aproximativ 210 de membri ai personalului să părăsească amplasamentul. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut rușilor să permită plecarea membrilor personalului și să convină asupra unui plan de salvgardare a instalațiilor nucleare. Volodimir Zelenski a declarat că rușii care au ocupat centrala încearcă să o deconecteze de la electricitate, ceea ce ar duce la un dezastru în mai puțin de 48 de ore, pentru că sistemele de răcire din reactoarele puse în conservare nu ar mai funcționa și ar apărea riscul de explozie. Țările afectate direct ar fi Ucraina, Belarus, Rusia și Polonia.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net