Nicolae Ciucă, despre pastilele de iod! De unde le pot lua românii în cazul unui posibil incident nuclear?

În urma incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, dar și în urma amenințării nucleare ridicate de către Vladimir Putin, Guvernul României a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a produce în regim de urgență pastile pe bază de iod.

Nicolae Ciucă, premierul României
Nicolae Ciucă, premierul României

„În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile", a declarat Nicolae Ciucă.

Care este nivelul radiațiilor?

Pericolul nuclear plutește peste Europa, mai ales după ce forțele Federației Ruse atacau neîncetat centrala nucleară de la Zaparojie, nepermițând pompierilor să stingă reactorul nuclear. O explozie la centrala nucleară respectivă ar afecta întreaga Europă, fiind cea mai mare centrală nucleară de pe tot continentul, fiind mult mai devastatoare decât evenimentul de la Cernobîl. 

„Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel", a adăugat Nicolae Ciucă, într-o intervenție la Digi24.

Totuși, în ciuda atacurilor din Ucraina, nivelul de radiații este în standarde normale. În mod similar, și la începutul invaziei, armata Rusiei a lovit mai multe containere radioactive din Cernobîl, iar foarte multe persoane și-au pus problema repetării evenimentelor de acum mulți ani.

„În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.”, se arată într-o postare de pe Facebook a Ministerului Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a tras un semnal de alarmă asupra acestor medicamente. Utilizarea profilactică a acestor pastile ar putea afecta glanda tiroidă, utilizarea lor fiind necesară doar în cazul unui incident nuclear.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

FotoJet (2) jpg
FotoJet (6) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (8) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg