Alexandru Rafila: Când și cum se administrează pastilele cu iod

Ultima actualizare:

Mult-așteptatele comprimate cu iodură de potasiu vor fi distribuite către populație începând de săptămâna viitoare. Nu se știe, însă, foarte clar, cine se va ocupa de asta, întrucât medicii de familie refuză să se implice. Până se va lămuri situația, Ministerul Sănătății a început campania de informare a populației privind administrarea iodului. Iată cui îi este recomandat, când și în ce cantitate!

alexandru rafila

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei eligibili, în principiu populaţia până în 40 de ani. Măsura se ia în contextul războiului din Ucraina, ca metodă de precauție în eventualitatea unui atac nuclear. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, trebuie să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident. Repet, nu probabil, ci posibil”, a declarat luni ministrul Alexandru Rafila.

Marți a venit cu noi explicații privind regulile de administrare a acestor pastile.

În primul rând, trebuie să știți să le primiți ca să le aveți în casă, la nevoie, adică în eventualitatea unui incident nuclear în apropierea României. Altfel, iodul nu trebuie administrat sub nicio formă! Luat „preventiv”, după ureche, e extrem de periculos.

„Riscurile sunt extraordinar de mari: blocarea funcției tiroidiene, inflamația glandelor salivare, apariția hipo sau hipertiroidismului, a unor boli autoimune”, ne spune Cosmina Bengescu, farmacist.

Când trebuie administrat

Ministrul Rafila a precizat azi că „tratamentul se administrează în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților, într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul oficial, dar nu mai târziu de 24 de ore. Scopul e acela de a preveni riscul unui cancer tiroidian, după expunerea la radiații.

„Medicamentul are rolul de a satura tiroida, pentru a împiedica ulterior captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Practic îi dai tiroidei ceva care nu e nociv pentru a nu capta iodul nociv din radiații”, mai spune farmacistul.

iodura de potasiu jpg

Nu este recomandat oricui

Iodul se administrează doar copiilor, femeilor însărcinate și adulților de până în 40 de ani. S-a demostrat că după această vârstă probabilitatea de a face cancer în urma expunerii la radiații este mică, iar riscul administrării e mai mare decât potențialul beneficiu.

Se ia în doză unică

Iodul se ia în doză unică, la semnalul autorităților. Dozele variază în funcție de vârstă: la bebeluși se dă un sfert de comprimat, la copiii de până în 3 ani jumătate de comprimat, între 3 și 12 ani un comprimat, iar copiii de peste 12 ani și adulții trebuie să ia două comprimate.

Cum se păstrează în casă

Comprimatele de iod se păstrează în trusa de prim ajutor de acasă, la loc întunecos și la temperatură de maximum 25 de grade. Nu se lasă la îndemâna copiilor și nu trebuie aruncat, ci dus la farmacie pentru reciclare.

Nu se știe cine va distribui pastilele către populație

Ministerul Sănătății a desemnat medicii de familie să se ocupe de această sarcină
Ministerul Sănătății a desemnat medicii de familie să se ocupe de această sarcină

Conform ministrului Alexandru Rafila, pastilele de iod urmează să fie distribuite prin medicii de familie și totul ar dura 2-3 săptămâni. „Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele lor se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident e necesar un interval de două-trei săptămâni, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”.

Medicii de familie spun că nu au timp să se ocupe

Medicii de familie reclamă că nu au fost consultați și spun că nu au timp să se ocupe de această sarcină în plus.

„Nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică. Pacientul nu vine, îi dai și a plecat, trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil. Pastilele se primesc pe proces verbal de la DSP, trebuie dovedit că le-ai distribuit, că nu te-ai dus să le vinzi în piață. Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Propune, în schimb, ca distribuirea pastilelor cu iod să se facă prin primării, dispensare sau farmacii.

„Este de neînțeles de ce Ministerul Sănătății boicotează și subminează activitatea medicilor de familie. De ce nimeni nu poate să facă diferența între atribuțiile unui medic de familie și cele ale unui funcționar din primării, DSP. E de neînțeles această proastă, păguboasă, totodată și periculoasă gestiune a resursei umane privind medicina primară”, a scris pe Facebook dr. Soós Szabó Klára, medic de familie în Miercurea Ciuc, Harghita.

Până la o decizie finală, autoritățile se concentrează zilele acestea pe campania de informare a populației privind administrarea pilulelor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net