Săptămâna viitoare începe campania de distribuire a pastilelor cu iod

Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferință de presă de la Ploieşti, că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.

pastile iodura de potasiu jpg

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani. Măsura se ia în contextul războiului din Ucraina, ca metodă de precauție în eventualitatea unui atac nuclear.

„Nu vrem să îngrijorăm, doar suntem precauți”

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsească o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a spus Rafila, conform Agerpres.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Pastilele, distribuite prin medicii de familie

Ministrul Sănătății declara recent că aceste pastile de iod vor fi distribuite populației prin medicii de familie și că totul ar dura 2-3 săptămâni. „Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”.

Medicii de familie spun că nu au timp să preia și această sarcină

Medicii de familie sunt revoltați că tot în sarcina lor cade acum și distribuirea pastilelor cu iod. „Dacă am fi fost consultați, Ministerul ar fi aflat că nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică. ... pacientul nu vine, îi dai și a plecat, trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil să primească aceste pastile. Pastilele se primesc pe proces verbal de la Direcția de Sănătate Publică, trebuie dovedit că ai distribuit pastilele, că nu te-ai dus să le vinzi în piață. Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a declarat la Europa FM Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Propune, în schimb, ca distribuirea pastilelor cu iod să se facă prin primării, dispensare sau farmacii.

„Este de neînțeles de ce Ministerul Sănătății boicotează și subminează activitatea medicilor de familie. De ce nimeni nu poate să facă diferența între atribuțiile unui medic de familie și cele ale unui funcționar din primării, DSP. Este de neînțeles această proastă, păguboasă, totodată și periculoasă gestiune a resursei umane privind medicina primară”, a scris pe Facebook dr. Soós Szabó Klára, medic de familie în Miercurea Ciuc (Harghita), citată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

De aceeași părere este și dr. Codruța Popescu, preşedintele Patronatul Medicilor de Familie din județul Sibiu: „Noi în continuare facem foarte multe lucruri în cabinet. Facem testare pentru COVID, virusul nu a dispărut, monitorizare de COVID, împărțim vouchere, asta pe lângă treaba pe care o avem. Înțelegem că trebuie să ajutăm și ne dorim să ajutăm, dar sunt și alte soluții. Dacă este să distribuim noi aceste medicamente va fi în detrimentul pacienților noștri. Vreau să se înțeleagă bine, nu este că nu vrem să ajutăm, dar este foarte greu din punct de vedere logistic”.

Dr. Codruța Popescu
Dr. Codruța Popescu

De la începutul pandemiei, activitatea medicilor de familie s-a tot aglomerat. Ei monitorizează bolnavii de COVID, fac teste, dau concedii medicale, tot ei vor prelua, oficial, și vaccinarea anti-COVID. Asta pe lângă obișnuitele consultații, eliberat rețete, vizite la domiciliu.

Societatea Națională de Medicina Familiei a trimis o sesizare către Ministerul Sănătății, în care atrage atenția că distribuirea pastilelor cu iod de către medicii de familie ar crea haos.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net