20 de milioane de pastile de iodură de potasiu au ajuns deja la DSP-uri. Ce trebuie să știe populația

Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu au ajuns la direcţiile de sănătate publică din ţară. Compania farmaceutică “Antibiotice Iași” a fabricat deja, la solicitarea statului român, 30 de milioane de astfel de pastile, care se folosesc în caz de atac nuclear.

Foto: captură PRO TV
Foto: captură PRO TV

În urma incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, dar și ca urmare a ordinului lui Vladimir Putin, de punere în alertă a forțelor nucleare, Guvernul României a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a produce, în regim de urgență, pastile pe bază de iod.

30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg au fost deja distribuite DSP-urilor din țară. Autorităţile vor demara, în perioada următoare, o campanie e informare cu privire la modul de utilizare a acestor pastile, dar şi referitoare la condiţiile de păstrare.

Fabricaţia a fost încheiată de către Antibiotice Iaşi. Deja 20 de milioane de comprimate, din cele 30 de milioane produse, au ajuns la DSP-uri şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la finalul acestei săptămâni”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Acesta anunţă că se va face o estimare a numărului total de persoane din categoriile vulnerabile care trebuie să ia, în caz de necesitate (atac nuclear), aceste medicamente.  

De asemenea, Rafila a vorbit despre distribuirea medicamentelor către populaţie: ”Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată, în perioada imediat următoare, de o campanie de informare care să permită înţelegerea modului de utilizare”.  

Ministrul a explicat că pastilele nu trebuie luate decât în cazul unei recomandări exprese, în cazul unui incident nuclear. De asemenea, autorităţile vor prezenta modul de păstrare a acestor comprimate. ”Ele au o valabilitate de câţiva ani şi e bine să fie păstrate în condiţii corespunzătoare”, a mai declarat Rafila.  

Citește și: Cum ar trebui să-ți protejezi casa în fața unui eventual atac nuclear

Ce este iodura de potasiu și cine o poate lua

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atenționeză că nu orice persoană poate lua iodură de potasiu și subliniază că aceasta nu trebuie, sub nici o formă, ingurgitată preventiv!

„Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu cu existenţa iodului”, a declarat Alexandru Rafila.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net