Cine poate lua iodură de potasiu în cazul unui eveniment nuclear? Precizările ministrului Alexandru Rafila

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă. Peste o mie de civili nevinovați au fost răniți, iar între cei care și-au pierdut viața se numără și 27 de copii. Vladimir Putin a vorbit despre armamentul nuclear de care dispune Rusia, iar declarațiile liderului de la Kremlin au îngrijorat o lume întreagă. 

Alexandru Rafila a adus clarificări în privința administrării iodurii de potasiu Sursă InquamPhotos
Alexandru Rafila a adus clarificări în privința administrării iodurii de potasiu Sursă InquamPhotos

În acest context, din ce în ce mai mult este discutat despre efectele pe care le are iodura de potasiu asupra organismului care a fost expus unui eveniment nuclear.Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atenționeză că nu orice persoană poate consuma iodură de potasiu și subliniază că aceasta nu trebuie ingurgitată preventiv!

„Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu cu existenţa iodului”, a declarat Alexandru Rafila.

Iodura de potasiu nu poate fi administrată oricui
Iodura de potasiu nu poate fi administrată oricui

Iodura de potasiu nu trebuie să fie consumată preventiv 

În plus, ministrul Sănătății a subliniat că oamenii trebuie să înțeleagă că iodura de potasiu nu poate fi administrată sub caracter preventiv și a oferit asigurări că autoritățile vor dispune de stocul necesar în cazul producerii unei catastrofe de proporții nucleare. 

Consumul de iodură de potasiu este unul riscant pentru că poate produce dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide, informează Alexandru Rafila. 

„În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au şi început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei emisiuni televizate, în cursul zilei de luni. 

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
Brad Pitt (5) jpg
andreea esca 6 png
tanara dezbracata in pat jpg
cub anda calin png
fiii lui adrian nastase jpg
elevi cursuri
Armata Roşie Fototeca Online a Comunismului Românesc
image
image
image
image
travel 778338 1920 jpg
Elom Agbegninou jpg
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg
fiii lui adrian nastase jpg