Fără mască afară, fără certificat în mall. Ce măsuri de relaxare a propus Ministerul Sănătății

Veşti bune de la autorităţi! Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, propune ridicarea mai multor restricţii privind pandemia COVID-19. Astfel, e posibil ca, în curând, masca să nu mai fie obligatorie în spaţiile deschise. De asemenea, oamenii ar putea merge la mall fără certificat verde.

Cât de curând vom renunţa la mască în aer liber
Cât de curând vom renunţa la mască în aer liber

În ultima perioadă, valul 5 al pandemiei a început să scadă în intensitate. Alexandru Rafila a anunţat că Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă câteva măsuri de relaxare. Iniţiativa vine după ce mai bine de 50% din paturile alocate pacienţilor COVID-19 în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) nu mai sunt ocupate, scrie Hotnews.ro.

Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor zilnice şi se înregistrează un trend descendent al numărului de decese”, a declarat Alexandru Rafila. Gradul de ocupare a paturilor ATI este de 47,5% în acest moment, arată ministrul Sănătăţii. În aceste condiţii, oficialul spune că este foarte probabil ca propunerile de relaxare a restricţiilor, înaintate de Ministerul Sănătăţii, să fie acceptate.

Măsuri de relaxare

 • Renunţarea la obligativitatea de a purta masca în spaţii deschise.
 • Intrarea în centre comerciale (inclusiv mall-uri), în restaurante, pensiuni şi instituţii publice să se facă fără certificat verde.
 • Creşterea de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spaţiului pentru competiţii sportive, cinematografe, teatre, concerte în aer liber, săli de sport şi piscine.
 • Evenimente private cu maximum 200 de persoane.
 • Ce restricţii se păstrează
 • Obligativitatea de a purta masca în spaţii închise.
 • Menţinerea recomandării pentru telemuncă, acolo unde este posibil.
 • Cluburile şi barurile rămân închise.

Masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise. De asemenea, purtarea măştii de protecţie este recomandată în spaţiile deschise aglomerate”, subliniază ministrul. Pentru români ar putea să urmeze o vară liniştită, fără restricţii, consideră Rafila.

Faptul că vom avea o vară normală este însă o presupunere. Rămâne să vedem dacă acest lucru va fi confirmat de realitate”, a adăugat medicul, care estimează că, în două săptămâni, s-ar putea ajunge la mai puţin de 1.000 de infectări pe zi. În prezent, tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 este dominantă în România.

image

De Paşte, fără mască la interior?

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul “Matei Balş” din Capitală, susţine că „e bine să rămânem prudenţi. Pentru că riscul de infectare va rămâne pentru un interval de timp”. Purtarea măştii la interior va fi ultima măsură la care se va renunţa.

După părerea mea, până de Sărbătorile Pascale se va renunţa şi la masca în interior. Este o tendinţă care apare în Europa şi nu numai. E limpede ca, după mai bine de doi ani de pandemie, să nu mai ai restricţii, să te întorci la o viaţă normală, dar una postpandemie. Cred că trebuie să ne protejăm, indiferent că e vorba de COVID-19, de gripă sau de viroză”, explică doctorul pentru adevarul.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta victor dorobantu Wednesday jpg
despartire  heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
infidelitate 0 jpeg
Imagini din satelit cu noua baza militara rusa la Mariupol FOTO MAXAR webp
Sung Cho Captură Twitter png
image
image
image
image
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan