Relaxarea restricțiilor, mai curând decât credem? Renunțăm prima dată la masca în aer liber

Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre posibilitatea relaxării măsurilor în vigoare, explicând care sunt condițiile care trebuie întâi îndeplinite.

Ministrul Alexandru Rafila, despre restricțiile în vigoare Foto: Arhivă
Ministrul Alexandru Rafila, despre restricțiile în vigoare Foto: Arhivă

Alexandru Rafila a declarat că ridicarea restricţiilor trebuie să fie corelată cu numărul pacienților internați la terapie intensivă, astfel, vom putea vorbi despre relaxarea măsurilor atunci când secțiile ATI vor fi din ce în ce mai libere.

Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție. Nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor ATI începe să scadă în mod susţinut”, a spus ministrul Rafila, în cadrul unei conferințe de presă. 

În cât timp se pot ridica restricțiile

Având în vedere că numărul cazurilor de COVID este în scădere, înregistrându-se valori tot mai mici în ultima săptămână, ministrul a estimat că numărul pacienților la ATI ar urma să intre pe un trend descendent în următoarele 7-10 zile. Atunci am putea vorbi de ridicarea restricțiilor, iar prima care se poate aplica este renunțarea la masca de protecție în aer liber.

Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment.

În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă

  Iar evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare a acestui număr, o creștere ușoară. Nu puteam să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare al secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut. La ATI este constant, dar nu se mai remarcă o creștere care să pună probleme”, a adăugat Rafila.

În alte state s-au ridicat restricțiile datorită vaccinării

  „Sunt câteva state din UE care au ridicat cea mai mare parte din restricții și la care datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și categoric ne pregătim și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm spitalele”, a explicat Rafila.

Renunțarea la masca de protecție în aer liber, printre primele relaxări

El a explicat că, din punctul său de vedere, prima măsură de relaxare ar putea fi renunțarea la măștile de protecție în aer liber. Cele în spațiu închis vor rămâne însă, în continuare, în vigoare.

Uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar până se ridică starea de alertă sigur că s-ar putea renunța la anumite restricții - cum ar fi de exemplu utilizarea măștii în aer liber sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente - dar numai în corelație cu evoluția reală”, a mai spus ministrul.

Eu cred că asta ar fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, pentru că vine primăvara, lumea iese din case. Nu vreau să mă hazardez, să fac pronosticuri, dar cred că aceasta ar putea să fie o măsură luată după ce vedem că lucrurile reintră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile și scăderea este consistentă”, a mai spus el.

  Ce restricții sunt acum în vigoare

Principalele restricții în acest moment sunt: masca de protecție este obligatorie în spațiile închise și deschise. Este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive, petreceri etc.

De asemenea, activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă. Accesul în mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net