Peste 10 milioane de români au trecut prin COVID, de cinci ori mai mult decât cifrele oficiale

Oficial, România a înregistrat până acum 2.418.779 de cazuri de COVID și 1.990.254 de români au fost declarați vindecați. Sunt cei care au fost testați și introduși în platforma oficială CoronaForms. În realitate, numărul celor trecuți prin boală este de cel puțin 5 ori mai mare, atrag atenția experții, în frunte cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Nu toți cei care au trecut prin boală s-au testat oficial
Nu toți cei care au trecut prin boală s-au testat oficial

Nu toți cei pe care îi doare puțin capul se duc să-și facă test COVID. Mulți își spun că „e doar o mică răceală”, alții nici nu bagă de seamă. În realitate, sunt infectați, fără să știe. Alții nu se testează pentru că nu au bani, nu știu ce trebuie să facă, unde să sune... sau pur și simplu vor să evite blocarea activității zilnice, în urma unei izolări la domiciliu.

Astfel, în acești doi ani de pandemie, enorm de multe persoane au trecut prin boală, fără să fie luați în evidențele oficiale. „Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puțin 10 milioane de oameni au trecut prin infecție.

Eu cred că au făcut și mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm acum de Omicron, o tulpină extrem de transmisibilă și la care simptomatologia pentru mulți dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă”, a explicat duminică seara la Antena 3 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.    

În primăvară revenim la normalitate

Săptămâna aceasta ajungem în vârful valului 5 care, conform specialistului, ar putea fi și ultimul din pandemie. Urmează un mic platou, apoi vom vedea o scădere a numărului de cazuri.

Ministrul estimează că incidența națională va scădea sub 3 la mie în luna martie, că se vor mai relaxa măsurile, iar din aprilie „probabil că vom ajunge la o situație de normalitate”, când vom ieși și din starea de alertă, când probabil se va renunța și la certificatul verde.

„Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme. Dacă se dovedeşte şi în România, așa cum s-a dovedit şi în alte ţări, că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale, la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicate.”, a declarat Rafila.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
Zile libere legale în 2023
infidelitate 0 jpeg
masina accident jpeg
Imagini din satelit cu noua baza militara rusa la Mariupol FOTO MAXAR webp
image
image
image
image
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan