Alexandru Rafila, despre un nou val 6 al pandemiei de Covid-19: "Tulpini noi vor apărea"

Ultima actualizare:

Alexandru Rafila a vorbit luni, într-o conferinţă de presă, despre evoluția pandemiei de Covid-19 și la ce ar trebui să aștepte românii din toamnă. 

Alexandru Rafila, despre un nou val 6 al pandemiei de Covid-19: "Tulpini noi vor apărea"
Alexandru Rafila, despre un nou val 6 al pandemiei de Covid-19: "Tulpini noi vor apărea"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc luni, despre un posibil val pandemic, care ar putea acapara România începând din toamnă. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că România va mai avea parte de un nou val pandemic, dar în acest caz virusul nu va mai avea aceeași putere și nu se va mai pune o presiune atât de mare pe sistemul de sănătate. 

Rafila a mai menționat că apariția unor noi tulpini este inevitabilă, dar aceste versiuni de Covid-19 nu vor o putere de transmisibilitate, așa cum s-a întâmplat în cazul Omicron sau Delta. 

Rafila a mai precizat că este posibil ca tulpinile Sars-Cov-2 ce vor apărea să poată fi neutralizate și de anticorpii persoanelor care au trecut prin boală, nu numai a cetățenilor care și-au făcut schema completă de vaccin.

Totdeauna trebuie să pui în balanţă, aşa cum punem Ia infecţia gripală, posibilitatea apariţiei unei epidemii sau a unui noi val pandemic dacă discutăm despre această tulpină. Pe măsură ce va trece timpul, cred că vom putea să vă dăm mai multe detalii din două puncte de vedere, să vedem ce se va întâmpla în ceea ce priveşte emergenţa tulpinilor nou apărute, adică apar tulpini noi permanent, dar ele nu au putere, adică nu reuşesc să aibă o transmisibilitate care să pună probleme. Deocamdată nu ştim, tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile, să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de anticorpii pe care populaţia îi are în urmă bolii sau îmbolnăvirii sau în urma vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

Ministrul Sănătății este de părere că nu se mai pune problema unui val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate și că viața economică și socială a cetățenilor nu va mai fi afectată. 

“Acum ştim ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic, adică el va exista, dar nu a unui val pandemic, care se pună probleme sistemului de sănătate, în general, şi sistemului de sănătate publică şi ameninţării, afectării vieţii economice şi sociale. Cred că asta e important, nu dacă vor mai fi îmbolnăviri, îmbolnăviri vor mai fi, avem şi gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcţionării normale a societăţii”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila susține că vaccinarea ar putea deveni anuală

Un aspect foarte important în ceea ce privește prevenția izbucnirii unei noi epidemii de Covid-19 este vaccinarea, care, potrivit ministrului Rafila, ar putea deveni anuală și va fi făcută la cabinetele medicilor de familie, ca o practică de rutinnă, așa cum se procedează și în cazul gripei.

Este posibil, luăm în calcul în cazul în care această vaccinare va continua şi personal cred că va continua să fie făcută de rutină în cabinetele medicilor de familie, fie că discutăm de populaţia generală, cât mai ales despre categoriile la risc”, a încheiat Alexandru Rafila. 

Azi, ministrul Rafila a anunțat și că multe dintre centrele de testare Covid vor fi desființate în contextul scăderii cazurilor de infectare. Oficialul a mai afirmat că cetățenii se vor putea testa în cabintele medicilor de familie unde vor avea acces la teste rapide PCR. Rafila a menționat că pentru testele PCR, persoanele se pot adresa și instituțiilor spitalicești. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net