Cum ar trebui să-ți protejezi casa în fața unui eventual atac nuclear

#Război Ucraina-Rusia

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 2 martie, că dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv. De altfel, Rusia confirmă că mai multe dintre submarinele sale nucleare sunt deja implicate în „exerciții de antrenament pentru manevre în condiții de furtună, în Marea Barents”. Toate aceste informații sunt menite să ne dea fiori. Lucrurile ar putea escalada în orice clipă. Ce ar însemna un atac nuclear la granița cu România? Un dezastru care ne-ar afecta cumplit.

image

Nimeni nu-și imagina că în anul 2022, într-o lume civilizată și pașnică, va mai izbucni un război, însă iată că el a apărut. Nu ne imaginăm nici că viețile ne-ar putea fi amenințate de un atac nuclear, dar se discută și despre el. Deși sperăm că nu se va ajunge aici, un site de amenajări și construcții de case din România vine cu o serie de recomandări de pregătire a locuinței, pentru eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei.

Izolează-ți foarte bine locuința

-        O explozie nucleară este periculoasă inclusiv pentru cei aflați la multe sute de km distanță de locul deflagrației, căci norul radioactiv poate călători zile în șir, pe distanțe uriașe. Așadar, e bine să ne asigurăm că locuința noastră poate fi închisă cât mai ermetic posibil, pentru a nu permite radiațiilor să pătrundă la interior. Dacă ferestrele casei sau ale apartamentului nu sunt din termopan și nu se închid etanș, ele pot fi acoperite cu o folie de plastic fixată cu stinghii de lemn de jur împrejur. Ideal este ca folia să se monteze din exterior, lucru greu de realizat la un apartament de bloc. Și sigilarea cu bandă adezivă a spațiilor prin care aerul pătrunde din exterior poate fi o soluție rapidă de etanșare.

-        Pe perioada în care nivelul radiațiilor e ridicat, nu folosi aparatele de aer condiționat. Sigilează cât mai etanș toate gurile prin care aerul poate pătrunde în casă.

-        Cei care locuiesc la casă și au șeminee sau sobe trebuie neapărat să sigileze gurile acestora. Nu uita de hotele de bucătărie și gurile de ventilație din zona centralelor termice de apartament.

Ascunzătoarea ideală

Ideal e să ne ascundem în adăposturi antiatomice sau în buncăre antiaeriene. Din păcate, acestea sunt puține, nu toți românii pot ajunge la ele. Prin urmare, cei care locuiesc la casă și au beciuri rezistente, se pot adăposti acolo, cu condiția să le izoleze cât mai ermetic. În varianta ideală, beciul ar trebui să aiba intrarea direct din casă. În acest fel, pe toată periada izolării, familia poate avea acees a baie, bucătărie, fără să ia contact cu exteriorul. Pentru cei care nu au beci, singura variantă rămâne izolarea în interiorul apartamentului și evitarea contactului cu exteriorul.

De ce provizii ai nevoie

-        Apă potabilă pentru cel puțin două săptămâni.

-        Alimente neperisabile care nu au nevoie de preparare cu foc: conserve, pesmeți, fructe deshidratate, lapte UHT, zacuscă, pateuri, biscuiți.

-        E bine să ai în casă și alimente neperisabile care necesită preparare termică: paste, mălai, orez, fasole, legume și carne congelate.

-        Lumânări, lanterne cu baterii de rezervă, încărcătoare externe pentru telefonul mobil, în cazul în care se întrerupe curentul electric.

-        Nu strică să avem în casă și un aparat de radio. Ar putea fi singura sursă de informare în cazul în care rămânem fără curent.

-        Medicamente de primă necesitate, articole de igienă.

Proceduri în caz de contaminare

Dacă ai fost surprins pe stradă și ai intrat în contact cu particule radioactive, imediat ce ajungi la adăpost îndepărtează îmbrăcămintea contaminată și spală-te cu apă și săpun. În cazul în care nu poți face duș, șterge-ți pielea cu un prosop umed. Reține că dezinfectanții pe bază de alcool sau șervețelele umede nu sunt eficiente. Evită să-ți atingi nasul, gura și ochii.

Ce include „triada nucleară” a Rusiei

Focoasele nucleare se pot lansa de pe apă, din aer sau de la sol. În prima categorie intră submarinele cu rachete balistice, care au o rază de acțiune de 12.000 – 14.000 km. În privința componentei aeriene avem bombardierele rusești TU95 și TU22, care pot lansa din aer rachete de croazieră cu încărcătură nucleară, explică PRO TV. Și mai sunt rachetele de sol dintre care cele mai moderne sunt cele de tip YARS și TOPOL M, care pot fi lansate chiar și de pe o rampă mobilă, aflată în mișcare. 

Rusia este cel mai mare deținător de arme nucleare, însă nu singurul. Pe locul doi se află SUA (cu 5.400 de focoase), urmată de China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.  

Vasile Dîncu: „Nu cred că trebuie să ne temem”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, e de părere că amenințarea cu Vladimir Putin cu armele nucleare reprezintă „un eșec al său” și ar fi „o formă de autodistrugere pentru orice lider”. „E nivelul la care nu se acționează, acela e ultimul nivel. Nimeni nu poate să își închipuie că va produse un război nuclear fără să distrugă omenirea. Și cred că această construcție strategică a zonei nucleare nu are un singur buton, cred că are mai multe butoane și nu poate să se întâmple prin voința unui singur om. Cred că există raționalitate și în Federația Rusă”, a declarat la Digi24 Vasile Dîncu.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net