Drama copiilor din beciurile din Harkov: ┬źDe 60 de zile nu am v─âzut cerul┬╗

Alessia, Tatiana, Olea ┼či Serghei au v├órste cuprinse ├«ntre 7 ┼či 10 ani. Nu se cuno┼čteau ├«nainte de r─âzboi, ├«ns─â de 63 de zile, de c├ónd primele bombe au c─âzut peste Harkov, inimile lor bat ├«n acela┼či ritm. Se trezesc noaptea ┼či tresar speria┼úi de fiecare dat─â c├ónd p─âm├óntul tremur─â ┼či le cade tencuial─â ├«n cap.

image
Alessia, Tatiana ┼či Olea au petrecut Pa┼čtele ├«n sta┼úia de metrou Universytet, sub bombe

ÔÇŁCred c─â de 60 de zile nu am mai v─âzut cerul ┼či nu am mai urcat la suprafa┼ú─â. Am vrut s─â ies cu mama ├«ntr-o diminea┼ú─â, dar nu am putut pentru c─â ru┼čii ne-au bombardat ├«n continuuÔÇŁ, a declarat cu privirea stins─â ┼či str├óng├ónd un ou ro┼ču de Pa┼čte la piept Tatiana, pentru BBC.

Tat─âl ei lupt─â al─âturi de trupele de ap─ârare teritorial─â ┼či de fiecare dat─â c├ónd cad bombe sau se aud ├«mpu┼čc─âturi, Tatiana se roag─â ca tat─âl ei s─â nu moar─â. La fel de roag─â ┼či prietenii ei, Alessia, Olea ┼či Serghei ai c─âror ta┼úi lupt─â pentru libertatea Ucrainei.

Harkovul este practic ras de pe fa┼úa p─âm├óntului ┼či to┼úi oamenii aduna┼úi la metrou au r─âmas f─âr─â locuin┼úe. Unii au apucat s─â aduc─â ba un televizor, ba o tablet─â, ba o ma┼čin─â de sp─âlat sau un radiou vechi. Voluntarii de la UNICEF au organizat ├«n S─âpt─âm├óna Mare un spectacol de p─âpu┼či ┼či tot atunci copii au ├«nv─â┼úat s─â ├«┼či fac─â singuri c─ânu┼úe din lut.

image
Blocuri ┼či cartiere ├«ntregi au fost distruse de bombele ru┼čilor

Au f─âcut Pa┼čtele ├«n subteran

ÔÇŁUneori visez c─â m─â joc ├«n parc cu prietenii, c─â merg la ┼čcoal─â ┼či c─â totul este normal, ca ├«nainte. Dar ├«mi dau seama c─â nu e dec├ót un vis dup─â ce aud primele explozii ale ru┼čilor ┼či ├«mi dau seama c─â ├«nc─â nu ne las─â ├«n paceÔÇŁ, a mai spus ┼či Olea.

Uneori, c├ónd bombele cad ├«n apropierea sta┼úiei de metrou Universytet, oamenilor le cade tencuial─â ├«n cap, iar b─âtr├ónele se ├«nchin─â mul┼úumindu-I lui Dumnezeu c─â au supravie┼úuit. ├Än alte sta┼úii de metrou, precum Armiys`ka sau Maidan Konstytutsii au fost amenajate spitale de campanie ┼či aici sunt ├«ngriji┼úi solda┼úii ┼či civilii r─âni┼úi.

image
Mii de oameni stau de luni ├«ntregi ascun┼či ├«n subteran

C├óteva familii au luat masa de Pa┼čte ├«n garniturile de tren care au ├«ncremenit ├«n dreptul peronului dup─â ce c├óteva galerii subterane s-au pr─âbu┼čit din cauza bombelor ruse┼čti. Slujba de pa┼čte a fost ┼úinut─â de preo┼úi chiar ├«n sta┼úiile de metrou, sub bombardamentul rusesc. Voluntarii aduc m├óncare cald─â ┼či c─âr┼úi pentru b─âtr├ónii care ┼čtiu c─â nu mai au unde-┼či duce b─âtr├óne┼úile dup─â terminarea r─âzboiului.

image
Pentru mul┼úi masa de Pa┼čte a fost ├«n trenurile ├«ncremenite la peron

To┼úi oamenii ascun┼či la metroul din Harkov ┼čtiu c─â ├«ntr-o bun─â zi vor vedea iar cerul, ┼čtiu c─â invadatorii vor pleca ┼či va fi iar pace. ├Äns─â p├ón─â atunci vor vedea cerul doar ├«n desenele pictate ├«n sta┼úia de metrou ┼či sper─â ca ├«n fiecare zi s─â se produc─â acela┼či miracol ca ┼či p├ón─â acum: s─â r─âm├ón─â ├«n via┼ú─â.

image
Copiii sunt instruiţi ce să facă în caz de atac nuclear

Polonia ┼či Bulgaria nu mai primesc gaz rusesc

Gazprom a notificat Polonia ┼či Bulgaria c─â ├«ncep├ónd din 27 aprilie va sista alimentarea cu gaze dup─â ce cele dou─â ┼ú─âri au anun┼úat c─â refuz─â s─â achite facturile emise ├«n ruble. Ieri, cele dou─â ┼ú─âri au anun┼úat c─â livrarea de gaz rusesc a fost sistat─â. Ungaria va urma s─â primeasc─â ├«n continuare gaz rusesc printr-o conduct─â care tranziteaz─â Bulgaria.

Germania a anun┼úat la 26 aprilie, prin vocea ministrului economiei Robert Habeck c─â ÔÇŁeste foarte aproape s─â ating─â independen┼úa energetic─â fa┼ú─â de RusiaÔÇŁ. Anun┼úul a fost f─âcut ├«n Var┼čovia, unde ministrul se afla ├«ntr-o vizit─â oficial─â.

Pre┼čedintele Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen a condamnat vehement miercuri tentativa de ┼čantaj a Gazprom cu privire la aprovizionarea cu gaz ┼či a anun┼úat c─â statele din cadrul Uniunii Europene elaboreaz─â un plan de sanc┼úiuni severe ├«mpotriva Rusiei ca urmare a sist─ârii aliment─ârii cu gaz a Poloniei ┼či Bulgariei.

Von Der Leyen a subliniat c─â Germania ┼či Polonia vor lucra ├«mpreun─â la proiecte pentru o energie sustenabil─â menite s─â acopere deficitul de gaz rusesc ┼či a men┼úionat c─â blocul comunitar european inten┼úioneaz─â ca ├«n viitorul apropiat s─â renun┼úe total la aprovizionarea cu energie din Rusia.

Flashnews

Polonia a arestat miercuri un cet─â┼úean rus ┼či unul din Belarus, ├«n Bialystok, sub acuza┼úia de spionaj, informeaz─â postul polonez de televiziune TVP

.Martorii oculari din Irmino, Luhansk Oblast, au raportat, tot miercuri, o explozie puternică la un depozit de muniţie rusesc, aflat la 20 de kilometri distanţă de linia frontului unde se află trupele ucrainene, informează Euromaidan Press.

Guvernatorul ucrainean din Luhansk, Serghei Gaidai a declarat  pentru Nexta TV c─â un preot ucrainean din Severonode┼úk a dat informa┼úii precise cu privire la pozi┼úia trupelor ucrainene, a armamentului din dotare ┼či a planurilor de atac trupelor ruse┼čti.

Australia a anun┼úat c─â trimite ├«n Ucraina ┼čase obuziere ┼či ajutor umanitar ├«n valoare de 65 de milioane $. Germania a anun┼úat c─â trimite 50 de unit─â┼úi anti-aeriene Cheetah pentru ca armata ucrainean─â s─â recapete controlul asupra spa┼úiului aerian.

Tensiune în Transnistria

Conform presei locale au fost ├«nregistrate mai multe ├«mpu┼čc─âturi, miercuri, ├«n apropiere de depozitul de muni┼úie de la Cobasna, informeaz─â adev─ârul.ro. Incidentul a avut loc la scurt timp dup─â ce ministrul de interne din a┼ča-zisa republic─â Transnistria a declarat c─â antena apar┼úin├ónd serviciilor secrete ruse┼čti din Transnistria ar fi fost lovit─â de rachetele unor drone trimise de ucraineni.

Rusia avertizeaz─â c─â diploma┼úii englezi care revin ├«n Kiev pot deveni ┼úinte pentru bombardamentele ruse┼čti. Kremlinul a reac┼úionat dur dup─â ce ministrul britanic al Ap─âr─ârii a afirmat la 26 aprilie c─â Ucraina este ├«ndrept─â┼úit─â s─â atace Rusia pe propriul ei teritoriu av├ónd ├«n vedere faptul c─â de dou─â luni trupele ruse┼čti se afl─â pe teritoriul ucrainean.

Volodimir Zleneski l-a acuzat pe Putin c─â nu a ├«nv─â┼úat nimic din tragedia de la Cernob├«l c├ónd a ordonat armatei sale s─â lanseze bombe asupra centralelor din Zaporojie ┼či respectiv din Cernob├«l.

Ultimul bombardament a avut loc la Zaporojie ├«n urm─â cu mai pu┼úin de dou─â zile, dup─â ce dou─â rachete ruse┼čti au fost lansate ├«n direc┼úia centralei nucleare.

Un depozit de armament din Belgorod, Rusia a explodat ├«n diminea┼úa zilei de 27 aprilie ┼či incendiul nu a fost stins p├ón─â la ├«nchiderea edi┼úiei, informeaz─â Kiev Independent.  

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
trans bhutan cnn
rona hartner
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg