Refugiată din Ucraina: «Sunt recunoscătoare României pentru tot!»

Antrenoarea de fitness din Kiev, mamă a patru copii, alături de care a fugit din calea războiului și s-a refugiat la Brașov, a avut parte de încă o surpriză frumoasă din partea românilor. Vecinii au vizitat-o de Paște și i-au adus în dar, printre altele, steagul României. „Sunt foarte recunoscătoare acestei țări”, a declarat tânăra.

image

Luna trecută a primit bani într-o benzinărie

Yulia Chernitskaya s-a făcut remarcată la noi în țară cu jurnalele pe care le ține pe pagina sa de Facebook, unde își povestește experiența în România. În martie, a avut parte de o întâmplare care a făcut-o să plângă de emoție. Pe când alimenta mașina la o benzinărie din Moieciu, un bărbat de 60-65 de ani i-a dat bani.

Probabil m-a așteptat, când a văzut plăcuțele de înmatriculare ucrainene, și m-a întrebat dacă sunt din Ucraina. Apoi și-a deschis portofelul și mi-a dat 100 de lei, spunând «Slavă Ucrainei!». Am început să plâng. Am refuzat să iau banii pentru că el însuși avea o mașină veche. Dar și-a luat din nou portofelul și mi-a mai dat 100 de lei. Nu i-am spus că încă 4 copii mă mai așteptau acasă și bine că nu i-am spus, că probabil își golea portofelul. Am vrut să-l îmbrățișez, dar nu m-a lăsat.

M-am urcat în tăcere în mașină, mi-am șters lacrimile și mă întrebam: cum așa?! Întreaga lume ne susține și ne ajută, ne dau locuințe gratis, mâncare, haine, bani. Și vecinii ruși ne omoară. Războiul acesta ne-a învățat multe, ne-a deschis ochii. Mulțumim pentru această experiență. Dar, te rog, acum pleacă, războiule! Nu merităm asta!”, a scris atunci Yulia Chernitskaya.

image
Yulia s-a refugiat cu cele 4 fetițe ale ei la Brașov

Visează să se întoarcă acasă, în Ucraina

Și-a planificat să se întoarcă acasă, în Ucraina, pe 20 aprilie. Apoi a amânat pentru 9 mai. Realizează acum că întoarcerea acasă mai are mult de așteptat. „Nu-mi permit să duc copiii într-un loc periculos. Mă uit la râsul și liniștea lor sufletească de aici și știu că fac ceea ce trebuie, oricât m-ar arde pe dinăuntru dorința de a mă întoarce acasă”, spune Yulia. Pentru prima dată a petrecut Paștele pe pământ românesc, iar vecinii și musafirii acestora au vizitat-o.

Au spus că e o tradiție să tratezi vecinii și să-i feliciți. Mai târziu, mi-au adus steagul României, ca amintire, și l-au semnat. Sunt foarte recunoscătoare acestei țări pentru primirea călduroasă și tratamentul uman pentru mine și copii. Sunt sigură că fiecare femeie care s-a mutat aici poate spune același lucru”, a scris tânăra mămică, pe Facebook.

Într-adevăr, atât refugiații care locuiesc la familii, în case și apartamente, cât și cei aflați în adăposturile amenajate de autorități au avut parte de surprize și bucurii de Paște. În tabăra de la Rădăuți, de pildă, voluntarii de la „Salvați Copiii”, alături de pompieri, polițiști și jandarmi, i-au scos pe micuții refugiați la o vânătoare de ouă. La final, toți au primit premii și au mâncat cozonaci. Și refugiați cazați la un centru din Botoșani au primit mici cadouri, au vopsit și au ciocnit ouă, rugându-se pentru pace, pentru viața celor dragi de acasă.

image
Refugiații cazați într-un centru din Botoșani au vopsit ouă de Paște (Foto: IGSU)

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

cub bianca dragusanu png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
image png
cub cristina rus (1) png
Alexia Eram (6) jpg
Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
Tiriac
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg