Refugiată din Ucraina: «Sunt recunoscătoare României pentru tot!»

Ultima actualizare:

Antrenoarea de fitness din Kiev, mamă a patru copii, alături de care a fugit din calea războiului și s-a refugiat la Brașov, a avut parte de încă o surpriză frumoasă din partea românilor. Vecinii au vizitat-o de Paște și i-au adus în dar, printre altele, steagul României. „Sunt foarte recunoscătoare acestei țări”, a declarat tânăra.

image

Luna trecută a primit bani într-o benzinărie

Yulia Chernitskaya s-a făcut remarcată la noi în țară cu jurnalele pe care le ține pe pagina sa de Facebook, unde își povestește experiența în România. În martie, a avut parte de o întâmplare care a făcut-o să plângă de emoție. Pe când alimenta mașina la o benzinărie din Moieciu, un bărbat de 60-65 de ani i-a dat bani.

Probabil m-a așteptat, când a văzut plăcuțele de înmatriculare ucrainene, și m-a întrebat dacă sunt din Ucraina. Apoi și-a deschis portofelul și mi-a dat 100 de lei, spunând «Slavă Ucrainei!». Am început să plâng. Am refuzat să iau banii pentru că el însuși avea o mașină veche. Dar și-a luat din nou portofelul și mi-a mai dat 100 de lei. Nu i-am spus că încă 4 copii mă mai așteptau acasă și bine că nu i-am spus, că probabil își golea portofelul. Am vrut să-l îmbrățișez, dar nu m-a lăsat.

M-am urcat în tăcere în mașină, mi-am șters lacrimile și mă întrebam: cum așa?! Întreaga lume ne susține și ne ajută, ne dau locuințe gratis, mâncare, haine, bani. Și vecinii ruși ne omoară. Războiul acesta ne-a învățat multe, ne-a deschis ochii. Mulțumim pentru această experiență. Dar, te rog, acum pleacă, războiule! Nu merităm asta!”, a scris atunci Yulia Chernitskaya.

Yulia s-a refugiat cu cele 4 fetițe ale ei la Brașov
Yulia s-a refugiat cu cele 4 fetițe ale ei la Brașov

Visează să se întoarcă acasă, în Ucraina

Și-a planificat să se întoarcă acasă, în Ucraina, pe 20 aprilie. Apoi a amânat pentru 9 mai. Realizează acum că întoarcerea acasă mai are mult de așteptat. „Nu-mi permit să duc copiii într-un loc periculos. Mă uit la râsul și liniștea lor sufletească de aici și știu că fac ceea ce trebuie, oricât m-ar arde pe dinăuntru dorința de a mă întoarce acasă”, spune Yulia. Pentru prima dată a petrecut Paștele pe pământ românesc, iar vecinii și musafirii acestora au vizitat-o.

Au spus că e o tradiție să tratezi vecinii și să-i feliciți. Mai târziu, mi-au adus steagul României, ca amintire, și l-au semnat. Sunt foarte recunoscătoare acestei țări pentru primirea călduroasă și tratamentul uman pentru mine și copii. Sunt sigură că fiecare femeie care s-a mutat aici poate spune același lucru”, a scris tânăra mămică, pe Facebook.

Într-adevăr, atât refugiații care locuiesc la familii, în case și apartamente, cât și cei aflați în adăposturile amenajate de autorități au avut parte de surprize și bucurii de Paște. În tabăra de la Rădăuți, de pildă, voluntarii de la „Salvați Copiii”, alături de pompieri, polițiști și jandarmi, i-au scos pe micuții refugiați la o vânătoare de ouă. La final, toți au primit premii și au mâncat cozonaci. Și refugiați cazați la un centru din Botoșani au primit mici cadouri, au vopsit și au ciocnit ouă, rugându-se pentru pace, pentru viața celor dragi de acasă.

Refugiații cazați într-un centru din Botoșani au vopsit ouă de Paște (Foto: IGSU)
Refugiații cazați într-un centru din Botoșani au vopsit ouă de Paște (Foto: IGSU)

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net