Primești 70 de lei de la stat pentru găzduirea unui ucrainean

Românii care găzduiesc ucraineni afectați de război își pot deduce o parte din cheltuieli. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicate în Monitorul Oficial, gazdele pot primi, la cerere, suma de 70 de lei pe zi de refugiat. Banii reprezintă cheltuieli cu hrana (20 de lei/zi/persoană) și cu cazarea (50 de lei/zi/persoană). În următoarea perioadă, autoritățile trebuie să stabilească și mecanismul de decontare.

image

OUG 28/2022 stabilește că „persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina” pot beneficia, pe lângă deducerea cheltuielilor cu hrana (stabilite la începutul lunii prin OUG 20/2022), și de decontarea cheltuielilor de cazare.

Se dau 20 de lei pentru hrană și 50 de lei pentru cazare

Aş vrea să vă semnalez adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform Antena 3.

Și hotelurile și pensiunile primesc bani de la stat pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Potrivit OUG, se alocă 100 de lei de persoană pentru cazarea la hotel privat, iar pentru spațiile puse la dispoziție de statul român, suma este de 50 de lei pe zi.

Tot în sprijinul ucrainenilor, autoritățile române au luat și alte măsuri, printre care facilitarea accesului la servicii medicale, înscrierea copiilor la școli și grădinițe sau facilitarea angajării.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
FotoJet (1) jpg
colaj loredana groza jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Athos Salome jpg
florin zalomir
cub cristian arsinel png
SS Waratah FL601368 jpg
Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg