Au scăpat din Iad! Scene emoționante cu civilii salvați din uzina Azovstal, din Mariupol

#Război Ucraina-Rusia

Scene emoţionante pe frontul din Mariupol! Reprezentanţii Crucii Roşii au reuşit să evacueze cu succes 100 de civili care au trăit timp de 67 de zile în tunelurile complexului Azovstal din Mariupol. Copiii au văzut pentru prima oară cerul după 67 de zile.

Au scăpat din Iad!
Au scăpat din Iad!

Au scăpat în sfârşit din Iad! 100 de femei şi copii au fost evacuaţi cu succes duminică, 1 mai, din Mariupol, dar încă peste 2.000 rămân prinşi în adăposturile de sub pământ. Peste 600 de răniţi care nu mai au medicamente, apă şi mâncare nu au putut fi evacuaţi duminică, iar ieri, 2 mai, armata rusă a reluat ofensiva violentă asupra complexului industrial Azovstal, deşi negociase în prealabil continuarea evacuărilor.

Citește și Cât curaj! Un ucrainean a evacuat sute de civili din Mariupol, cu duba ciuruită

Vera de 2 ani, ajunsă cu bine în Zaporojie
Vera de 2 ani, ajunsă cu bine în Zaporojie

”Pentru prima oară de la începerea războiului am văzut două zile consecutive de încetare a focului în Mariupol. Peste 100 de civili au fost evacuaţi şi transportaţi în siguranţă în Zaporojie. Majoritatea sunt femei şi copii de câţiva anişori”, a declarat Volodimir Zelenski. Angajata de la Azovstal Natalia Usmanova, de 37 de ani, şi copilul ei au fost printre norocoşii evacuaţi duminică. Ea a ajuns în satul Bezimene şi a declarat pentru AP: ”nu am crezut că mai scăpăm vii de acolo.

Anhelina, 3 ani, a scăpat şi ea din oraşul morţii
Anhelina, 3 ani, a scăpat şi ea din oraşul morţii

Au fost atâtea promisiuni, au ucis atâţia civili care sperau în buna credinţă rusească încât am fost convinşi că vom muri sub molozul oţelăriei”. Evacuările au început la ora 8:00 dimineaţa şi refugiaţii au ajuns în Zaporojie abia ieri, din cauza complexităţii operaţiunii. Anhelina de 3 anişori este una dintre fetiţele care au scăpat din iadul din Mariupol. Ea a ajuns abia la finele săptămânii trecute, după ce părinţii ei şi-au luat inima în dinţi şi au părăsit oraşul pe timpul nopţii străbătând kilometri întregi pe jos, prin păduri, până în Zaporojie, informează Nexta TV. La fel şi Vera, de 2 ani, a ajuns în sfârşit într-un oraş în care ”nu mai cad bombe”.

Mii de oameni rămân în continuare în oraşul port de la Marea Azov
Mii de oameni rămân în continuare în oraşul port de la Marea Azov

Ea şi mama ei au numărat nu mai puţin de 130 de explozii într-o singură zi când stăteau ascunse împreună cu peste 100 de civili în tunelurile de sub complexul industrial. Puşcaşii marini şi reprezentanţii detaşamentului Azov care rezistă eroic atacurilor ruseşti au insistat ca următorul transport de refugiaţi să fie dedicat răniţilor pentru că ”situaţia acestora este disperată, din cauza lipsei medicamentelor şi echipamentelor sanitare”.

Întreg oraşul Mariupol, transformat într-o ruină
Întreg oraşul Mariupol, transformat într-o ruină

Saviano Abreu, purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, a declarat pentru ONU, că operaţiunile de salvare sunt dificile pentru că ruşii sunt extrem de suspicioşi. Convoiul umanitar a plecat vineri din Zaporojie şi a străbătut 230 km până la intrarea în complexul industrial Azovstal pentru a-i putea lua pe cei 100 de civili. În satul Bezimene, unde a fost amenajată o tabără temporară de primire a refugiaţilor, surorile Valeria şi Aleksandra s-au întâlnit pentru prima oară după mai bine de două luni.

În Azovstal rămân puşcaşii marini ucraineni şi luptătorii din detaşamentul Azov
În Azovstal rămân puşcaşii marini ucraineni şi luptătorii din detaşamentul Azov

Casele amândurora au fost distruse în bombardament, telefoanele mobile nu mai funcţionează de la începutul lunii martie şi amândouă credeau despre cealaltă că a murit în Iadul din Mariupol. Femeile au povestit, ieri, că sunt convinse că în Mariupol au murit între 30.000 şi 40.000 de civili în cele 68 de zile de lupte, cât a trecut din 24 februarie când Rusia a început războiul.

Maşinuţe ca în «Mad Max», trimise în luptă contra ruşilor

Armata ucraineană a fost nevoită să apeleze la multe improvizaţii pentru a face faţă ofensivei ruseşti.

După ce a dotat dronele cu dispozitive explozive improvizate, recent soldaţii ucraineni au aruncat în luptă maşinuţe cu tracţiune integrală, dotate cu motoare puternice, desprinse parcă din filmul distopic ”Mad Max”.

Vehiculele inspirate din filmul Mad Max
Vehiculele inspirate din filmul Mad Max

Vehiculele sunt dotate cu rachete antitanc Stugna-P, transportă două persoane şi sunt extrem de eficiente pe teren mlăştinos sau pentru deplasarea prin pădure.

Conform tabloidului britanic The Sun, maşinuţele şi-au dovedit eficienţa în special în luptele din apropierea Kievului când au contribuit la distrugerea a 2.400 de blindate ruseşti. Maşinile Luch sunt alintate drăgăstos de ucraineni ca fiind ”micul David împotriva lui Goliat”.

Maşinile Luch, distrugătoarele de tancuri ruseşti
Maşinile Luch, distrugătoarele de tancuri ruseşti

Maşinile sunt produse de compania, cu sediul în Kiev, Luch şi sunt dotate cu un tun de calibrul de 130 mm. Rachetele lansate pot fi controlate de la o distanţă de 50 de metri. Aceste maşinuţe sunt dotate în prezent cu lansatoarele de rachete trimise în Ucraina de SUA, Marea Britanie şi Germania.

Maşinuţele sunt extrem de eficiente în atacarea convoaielor cu provizii ruseşti şi în ambuscadele organizate de ucraineni pentru a opri avansarea blindatelor ruseşti.

Drama copiilor din beciurile din Harkov: «De 60 de zile nu am văzut cerul»

Flash news

- Două nave ruseşti de patrulare din Marea Neagră au fost distruse cu ajutorul dronelor Bayraktar TB-2, ieri, de către forţele ucrainene, informează Ministerul Apărării din Ucraina.

- Finlanda a anunţat că va decide oficial aderarea la NATO la data de 12 mai, informează Kiev Independent.

- Noua Zeelandă a anunţat ieri că impune sancţiuni economice împotriva a 170 de cetăţeni importanţi din Federaţia Rusă şi împotriva mai multor companii din domeniul militar.

- Autorităţile de la Kiev au anunţat la 1 mai că porturile Berdiansk, Mariupol, Herson şi Skadovsk sunt oficial închise până la data la care trupele armate ucrainene le vor recuceri.

- Compania indiană Tata Steel a anunţat ieri că încetează să mai cumpere cărbune rusesc, informează Financial Times.

- Serghei Lavrov ameninţă: Moldova ar trebui să se îngrijoreze. Ministrul de externe rus a făcut o serie de declaraţii ameninţătoare cu privire la o posibilă viitoare invazie a Moldovei şi a declarat că cei mai periculoşi antisemiţi au origini evreieşti, informează Financial Times. Afirmaţia face referire la Hitler care avea strămoşi israelieni şi la actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski.

- Şeful de personal al lui Putin, Valeri Gherasimov, a fost rănit uşor de un şrapnel după ce a fost trimis în inspecţie de către liderul de la Kremlin în zona frontului din Ucraina, informează AP.

- Opt civili au fost ucişi duminică în bombardamentele din regiunea Doneţk, informează Kiev Independent. În regiune s-au dat lupte crâncene între armata ucraineană şi trupele ruseşti.

- Blindatele ruseşti sabotate de generalii corupţi. Sute de blindate ruseşti au fost abandonate pe teritoriul Ucrainei după ce s-au împotmolit în noroi din cauză că generalii ruşi au cumpărat cauciucuri ieftine chinezeşti nepotrivite pentru operaţiuni militare ample.

- Cecenii trimişi de Putin în Ucraina să execute dezertorii ruşi. Au apărut primele mărturii că în Bucea, cecenii au executat mai mulţi soldaţi ruşi răniţi şi suspectaţi că ar intenţiona să dezerteze. Mai mult decât atât, cecenii şi-au amenajat inclusiv un sediu de tortură pentru a le da o lecţie soldaţilor ruşi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net