Scene incredibile! Tancurile ruseşti au devenit jucării pentru copii

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Pentru Fadei şi Bogdan, din satul Lukaşivka, din regiunea Cenihiv, un APC rusesc distrus în timpul luptelor a devenit locul lor preferat de joacă. Însă la locul lor de joacă, moartea încă dă târcoale pentru că peste 50% din teritoriul Ucrainei a fost minat de ruşi.

Fadei şi Bogdan din Lukaşivka se joacă de-a tanchiştii într-o epavă. Foto: EPA-EFE
Fadei şi Bogdan din Lukaşivka se joacă de-a tanchiştii într-o epavă. Foto: EPA-EFE

Scene incredibile au fost surprinse de fotograful ucrainean Oleg Petrasiuk, lângă satul Lukaşivka, din regiunea Cernihiv. Regiunea fost scena unor lupte extrem de sângeroase şi de violente fiind invadată încă din 24 februarie de către trupele ruseşti aflate în nordul Ucrainei.

La începutul lunii aprilie, trupele ruseşti au părăsit regiunea, însă epavele blindatelor, casele distruse şi sute de cratere rămân mărturie pentru eternitate. Fadei şi Bogdan, ambii de 10 ani, au transformat un APC rusesc în locul lor de joacă.

Băieţii spun că sunt ucraineni şi luptă pentru ţara lor. Foto: EPA-EFE
Băieţii spun că sunt ucraineni şi luptă pentru ţara lor. Foto: EPA-EFE

Ruşii bombardează tot. Au distrus toate casele din sat şi noi ne-am ascuns săptămâni întregi cu bunicii în beci pentru a nu muri în bombardamente. Dar armata ucraineană ne-a salvat. Ne jucăm în tanc pentru că ruşii nu vor bombarda niciodată un tanc care a fost al lor”, a povestit Bogdan.

În regiunea Kiev, peste 2.500 de blindate ruseşti au fost distruse de rezistenţa ucraineană şi operaţiunea de cucerire a capitalei a fost abandonată, trupele ruseşti concentrându-se acum pe regiunea Donbas şi Mariupol, Melitopol, Herson şi Nikolaev.

Însă atunci când s-au retras au avut grijă să lase în urmă ”surprize mortale”.

Satele din regiunea Cernihiv, distruse de bombe. Foto: EPA-EFE
Satele din regiunea Cernihiv, distruse de bombe. Foto: EPA-EFE

Conform declaraţiilor lui Volodimir Zelenski din urmă cu o săptămână, peste 50% din teritoriul Ucrainei este minat şi este nevoie de ”câţiva ani de acum încolo pentru” a îndepărta pericolul.

Însă dacă pentru Fadei şi Bogdan ”războiul a luat o pauză”, pentru cei 60 de copii rămaşi captivi în catacombele şi tunelurile din complexul industrial Azovstal, din Mariupol, moartea încă le dă târcoale.

Bombele cad în continuu, iar rezistenţa eroică luptătorilor din cadrul unităţilor de puşcaşi marini ucraineni şi din cadrul detaşamentului Azov face ca fiecare zi să aducă încă un licăr de speranţă.

Duminică, armata ucraineană a informat că o nouă explozie a avut loc în Belgorod, Rusia, la o bază militară, însă nu şi-a asumat atacul.

Ruşii au lăsat în urmă mine şi capcane mortale. Foto: EPA-EFE
Ruşii au lăsat în urmă mine şi capcane mortale. Foto: EPA-EFE

Lupte sângeroase s-au dat în apropierea oraşului Saltovka, regiunea Luhansk, iar şeful ragional Oleg Sinegubov a recomandat populaţiei să rămână în adăposturi pentru că zona a fost bombardată intens pe întreaga durată a zilei.

Sâmbătă, autorităţile de la Kiev au confirmat că 46 de civili au putut părăsi oţelăria din Mariupol şi în aceeaşi zi, un alt general rus a fost ucis. În regiunile Doneţk şi Luhansk au fost raportate ieri mai multe transporturi de tractoare, combine agricole, încărcături de cereale şi echipament agricol către Rusia, informează Nexta TV.

Femeile în prima linie de război

Mii de femei ucrainence au refuzat să îşi părăsească ţara şi lucrează în diferite fabrici confecţionând uniforme militare şi veste anti-glonţ pentru soţii lor care luptă împotriva ruşilor, informează Kiev Independent.

Cinci tinere printre care şi Anastasia Minciukova, profesoară de engleză, din regiunea Kiev, au plecat în Kosovo, unde timp de 18 zile sunt instruite să demineze terenurile în care ruşii au plantat bombe.

„A început curăţenia de primăvară”, a declarat Minciukova pentru Euronews.

Femeile din Ucraina nu şi-au părăsit ţara şi dau o mână de ajutor. Foto: EPA-EFE
Femeile din Ucraina nu şi-au părăsit ţara şi dau o mână de ajutor. Foto: EPA-EFE

Antrenamentul militar are loc în apropierea localităţii Peja sub atenta îndrumare a unei companii cu sediul în Malta, specializată în manipularea şi dezamorsarea materialelor explozive din teatrele de operaţiuni.

Instructorul Artur Tigani a declarat pentru Euronews că femeile din Ucraina sunt extrem de motivate pentru că vor ca în viitorul apropiat copiii să se poată juca în linişte în ţara lor. Tigani a antrenat inclusiv femei din Sri Lanka, Uganda, Congo, Rwanda şi Kenya pentru acest gen de operaţiuni militare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net