15 mituri despre carii. Vezi care sunt false!

Ultima actualizare:

    Chiar dacă te simți bine, mergi la stomatolog o dată pe an!
Chiar dacă te simți bine, mergi la stomatolog o dată pe an!

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții se prezintă în cabinetul stomatologic, afectând circa 80-98% din populația României. Informațiile despre cauzele și modul de tratament al cariilor dentare abundă, fără a avea toate o bază științifică. Dr. Andra Custura, medic stomatolog, demontează miturile despre carii.

Iată lista celor 15 mituri despre carii!

1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile.

Deși a devenit un mit, în esență, este aproape un fapt. „Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar și legumele”, explică dr. Andra Custura.

2. Copii au mai multe carii decât adulții.

Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apa de la robinet, cariile la copii s-au înjumătățit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavitățile la persoanele în vârstă sunt în creștere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dinții și deschid calea către carii și alte probleme dentare.

3. Aspirina este de ajutor la o durere de dinți.

Avem de-a face cu un mit. Aspirina trebuie înghițită pentru a ușura durerea. Deoarece aspirina este acidă, ar putea arde țesutul gingiei și cauza un abces dureros dacă puneți o pastilă lângă un dinte.

4. Toate plombele trebuie înlocuite.

Mit. „Plombele nu au termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinților și igiena orală. Dacă ai o rutină dentară și te ții de ea, ești mai puțin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adaugă dr. Andra Custura, de la clinica „Andra Smile”.

5. Veți ști atunci când aveți o carie.

Mit. Uneori se va ști, dar în acel moment, caria s-a mărit, de obicei, la proporții mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

6. Încleștarea și măcinarea dinților poate duce la carii.

„Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleștarea și măcinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteți face pentru dinți. În timpul mestecării normale, dinții se ating pentru puțin timp. Acest lucru provoacă puțin stres asupra suprafeței dinților. Dar încleștarea și măcinarea lor pune o presiune mare pe dinți. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri și fracturi ale dinților, care accelerează cariile dentare”, explică dr. Custura.

7. Dinții distanțați sunt predispuși la carii.

Mit. Distanțele mai mari sunt mai ușor de întreținut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii și sunt mai puțin predispuse la apariția cariilor. Atenție cu distanțele mici, totuși. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curățate adecvat.

8. Sensibilitatea dinților înseamnă carii.

Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilități la frig și dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.


    Dr. Andra Custura
Dr. Andra Custura

9. Cariile sunt singurul motiv pentru o obturație de canal.

„Doar un mit! Ai nevoie de o obturație, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturație, dar la fel pot și alte lucruri, cum ar fi încleștarea și măcinarea dinților”, completează dr. Custura.

10. Copiii nu pot avea carii la dinții de lapte.

Mit. Dinții de lapte pot fi cariați, iar infecția se poate duce și către cei definitivi dacă nu este tratată.

11. Acidul cauzează carii.

Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelișul exterior al dinților, slăbi dintele și face dinții mai predispuși la degradare. Bacteriile responsabile de apariția cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale și carbogazoase) pot intensifica acest proces.

12. Odată ce un dinte este tratat, caria se oprește.

Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Și, dacă ai grijă de dinții tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

13. Cariile sunt mult mai probabil între dinți.

Adevărat. Orice loc unde nu poți ajunge cu periuța de dinți sau cu ața dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poți să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

14. Crăpăturile și fisurile dinților duc la carii.

Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuța de dinți nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariția cariilor. Utilizeaza apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie să-ți periezi dinții, să folosești ața dentară, și să te clătești pentru a preveni aparișia cariilor.

„Abolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinți. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinți care simți că îți este bună ție, adică îți curăță dinții, folosește ața dentară și clătește zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii”, adaugă dr. Andra Custura.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net