16 martie, un an de la starea de urgență. Care au fost cele mai șocante momente prin care am trecut

Ultima actualizare:

    În starea de urgență, Aramata și Poliția au patrulat pe străzi, printre civili
În starea de urgență, Aramata și Poliția au patrulat pe străzi, printre civili

A trecut un de când România s-a aflat pentru prima dată în stare de urgență. A trecut un an de când am învățat să trăim altfel. Distanțați, cu școală online, cu muncă de acasă, cu mască pe față, fără prea multe vacanțe. Și chiar dacă nu mai este pus lacătul pe țară, nu mai vedem infectați cărați cu izoleta tot nu ne-am recăpătat libertatea. Din 16 martie 2020, totul s-a schimbat pentru noi.

”Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine peste această grea încercare, dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe întreg teritorul României, pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale ”, anunța perședintele Klaus Iohannis, pe 16 martie 2020.

Și totul s-a închis! Nu am mai avut voie să ieșim din casă decât cu declarație pe proprie răspundere și doar la farmacie, la cumpărături și la rudele vârstice și bolnave.

Aeroporturile se transformaseară în locuri fantomă, tancurile Armatei luaseră locul mașinilor pe arterele din Capitală, sirenele Poliției urlau, iar din megafoane ni se spunea să nu părăsim locuințele.


    Bolnavii infectați cu Covid-19 erau transportați la spital cu izoleta
Bolnavii infectați cu Covid-19 erau transportați la spital cu izoleta

La televizor auzeam cum cresc cazurile de infectați și vedeam cum bolnavii erau cărați la ambulanță cu izoleta. Iar seara, chiar și după miezul nopții așteptam ca Raed Arafat și Marcel Vela să facă câte un anunț cu ce restricții ni se mai impun. Părea că a venit sfârșitul lumii!

Din 15 mai, România a ieșit din stare de urgență și a intrat în stare de alertă

Acela a fost momentul când viața noastră s-a schimbat radical. Starea de urgență a fost prelungită până în 15 mai, după care am intrat în stare de alertă, situație în care ne aflăm și astăzi.

Diferența este că autoritățile au învățat să carantineze zone, localități, orașe, și nu întreaga Românie, infectații nu mai sunt cărați cu izoleta, pentru că personalul medical are acum echipament de protecție, unii au revenit la serviciu, școlile când se închid, când se deschid, în funcție de rata de infectare, plecăm în vacanță, dar pe riscul nostru, acum există măști pe toate drumurile, la fel și teste rapide pe care ni le putem face acasă.

La un an de la stare de urgență nu avem voie să ieșim din casă după ora 22.00

Dar nu suntem liberi să facem ce ne dorim! Nu avem voie să petrecem, restaurantele sunt închise în zonele roșii, la fel teatrele cinematografele și sălile de jocuri de noroc, cuplurile nu pot face nuntă, nu se pot organiza festivaluri și a revenit adeverința pe propria răspundere.


    În starea de urgență și parcurile au fost închise
În starea de urgență și parcurile au fost închise

După ora 22.00, este interzis să ieși din casă, dacă nu ai o urgență. Iar economia suferă! Investitorii din Turism și HoReCa arată că sunt la capătul puterilor, cu angajați în șomaj gata, gata să dea faliment.

Dar iată că avem posibilitatea să ne vaccinăm. După un an de la starea de urgență, a început imunizarea populației generale. Trei seruri, autorizate de forurile competente, sunt acum pe piață. Ele ne aduc speranța că într-o zi ne vom lua viața înapoi!

Citește și: 

Ce înseamnă starea de urgență pentru România. Unele drepturi și libertăți se restrâng

Cum se pot contesta amenzile date în perioada stării de urgență

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net