18 copiii ghidați greșit de un adult s-au rătăcit într-o zonă periculoasă din Ceahlău

18 copii s-au rătăcit pe munte, în Masivul Ceahlău. Două echipe de salvamontiști din Neamț au intervenit pentru găsirea celor 18 copii și a unui adult, rătăciți în zona Jgheabul Cascadei din masivul Ceahlau.

Sursa foto: Monitorul de Neamț
Sursa foto: Monitorul de Neamț

Bărbatul care îi însoțea pe copii a greșit drumul

Potrivit Serviciului Salvamont România, ghidul, ar fi fost cel care a greșit drumul și i-a dus pe copii pe o porțiune extrem de periculoasă. Tot el a fost cel care a cerut ajutorul salvamontiștilor. La scut timp, s-a reușit localizarea exactă a grupului, iar copii au coborât pe cea mai sigură rută spre poteca marcată și ulterior spre Izvorul Muntelui -Bicaz.

La acţiunea de identificare a acestora au participat două echipe de la Salvamont, reuşindu-se localizarea acestora şi coborârea în siguranţă spre baza muntelui. Se pare că grupul s-a rărăcit după ce a părăsit fără să vrea poteca menţionată, care oricum este şi cea mai grea dintre cele din Ceahlău, fiind recomandată doar la urcare.

„S-a reușit localizarea exactă a grupului și una din echipe va ajunge în cel mai scurt timp în zonă după care îi vor coborî pe cea mai sigură rută spre poteca marcată și ulterior spre Izvorul Muntelui -Bicaz.

Operațiunea de căutare/salvare și extracție a fost încheiată cu succes. Grupul de 18 minori din Bacău și pseudoghidul care i-a condus spre acel canion stâncos au fost coborâți în șoseaua care leagă Orașul Bicaz de Stațiunea Durău și ambele echipe de intervenție se retrag în bazele de operațiuni”, au anunțat salvatorii după încheierea misiunii care a durat câteva ore și a fost extrem de dificilă.

Membrii Salvamont spun că rata operațiunilor a crescut îngrijorător în ultima perioadă, deşi au fost derulate campanii de informare. Aceștia ne recomandă ca atunci când mergem pe munte să fim echipați corespunzător şi să alegem traseul în funcţie de pregătirea fizică.

Recomandări Salvamont: alegeţi traseul în funcţie de condiţia fizică, să vă echipaţi corespunzător, iar din rucsac să nu lipsească surse de lumină, altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeţii montane deoarece au timp limitat de folosire, penetrare mică şi difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net