21 de alimente care te răcoresc

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pe caniculă, cel mai important aspect de care trebuie să ţinem seamă este hidratarea. Însă esenţială este şi dieta.

  • Castravete. E răcoritor şi conţine 95% apă. Mâncând castraveţi, vei reuşi să treci mai repede peste efectele neplăcute ale caniculei. Vei fi hidratat şi răcorit.
  • Salata verde. Cu un conţinut de 80-95% apă, salata este uşor de digerat şi extrem de hidratantă pe timp de caniculă. E unul dintre cele mai sănătoase alimente de consumat pe caniculă.
  • Fructele de pădure. Afinele, murele, zmeura, cătina, coarnele sunt fructe cu conţinut mare de antioxidanţi şi fibre. Sunt uşor de consumat pe caniculă.
  • Ardeiul iute. Deşi ne face să ne înfierbântăm, ardeiul iute este perfect ca aliment de consumat pe caniculă. Acesta ne face să transpirăm, deci să ne răcorim. 
  • Legume la grătar. Ardei, ceapă, morcovi, dovlecei, usturoi, vinete, ţelină şi sparanghel puse pe grătar sunt excelente pe vreme caniculară. Antioxidanţii din ele îţi vor ajuta pielea să minimalizeze pericolul cauzat de expunerea la UV.
  • Supele reci. O alegere pe cinste pentru o vară călduroasă. Supa de castraveţi şi mărar este una dintre cele mai indicate. 
  • Laptele dulce este foarte important în dieta anticaniculă, deoarece va susţine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente.
  • Brânza telemea reechilibrează aportul de sodiu pe care organismul îl pierde prin procesul de transpiraţie.
  • Cereale. Pentru a ne menţine şi procentul de glucide în organism, trebuie să consumăm cât mai multe cereale, orez şi porumb.
  • Morcovii. Sucul de morcovi cu puţin ghimbir, consumat rece, ne răcoreşte mai bine decât o limonadă. Ghimbirul are rolul de a stabili un echilibru în stomac şi face arderile mai uşoare, iar morcovii hrănesc în profunzime fiecare celulă şi ţesut. 
  • Peştele conţine Omega 3, un acid esenţial organismului. Te ajută să ai mintea brici şi să nu oboseşti foarte repede într-o zi caniculară. Creierul îşi va desfăşura activitatea cum trebuie, fără să fie afectat de soarele puternic. 
  • Iaurtul. Cu 89 la sută procente apă, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, spun specialiştii. 
  • Smochinele. Acest fruct delicios (negru, verde sau gri) este bogat în vitamine, antioxidanţi, fibre şi minerale, care contribuie la prevenţia diferitelor boli. Profitaţi, deci, şi savuraţi-o în tarte, dulceaţă sau în formă naturală. 
  • Mazărea. Se poate consuma toată vara, însă în luna iulie este cea mai bună, pentru că aceasta creşte în umiditate, înainte de a fi cele mai puternice călduri.
  • Piersicile pot fi consumate pe tot parcursul verii, însă în luna iulie sunt cele mai zemoase. Alegeţi piersicile tari, însă care sa fie şi bine coapte.
  • Merele conţin antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre, ceea ce face ca acest fruct să reprezinte un adevărat izvor de sănătate şi vitalitate.
  • Roşiile sunt extrem de benefice în timpul verii, întrucât protejează pielea de agresiunile razelor ultraviolete, datorită conţinutului mare de fibre şi apă.
  • Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu şi mangan şi poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 şi C. Conţine 95 la sută apă.
  • Orezul face parte din categoria cerealelor care te menţin hidratat. Astfel, o singură ceaşcă de orez fiert cântăreşte aproximativ 177 de grame, iar 133 din aceste grame sunt reprezentate de apă. 
  • Lămâia. Zeama de lămâie este excelentă pe vremea caniculară. Puteţi adăuga în ceaiuri, salate, dar chiar şi în apă. 
  • Varza are mari cantităţi de apă, de până la 85% cea de Bruxelles şi în jur de 92%, cea albă. 

Click! spune

MÂNCAŢI pepene! În afară că te hidratează, el conţine şi licopen, un compus care te poate proteja de razele nocive ale soarelui. 

Supă de castraveţi cu iaurt 

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 500 ml iaurt grecesc, supă de legume, 5-6 castraveţi, 4 fire de ceapă verde, mărar verde, pătrunjel.  

Preparare: Într-un castron combină iaurtul grecesc cu supa de legume. Separat, pasaţi castraveţii, ceapa, mărarul şi pătrunjelul. Adaugă piureul de castraveţi, 4 linguriţe de suc de lămâie şi sare în compoziţia cu iaurt. Pune totul la frigider pentru 1 oră. Presară mărar verde înainte de a mânca!

Salată de ton

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 2 conserve de ton în ulei vegetal, sare, suc de lămâie, 2 ouă fierte, 150 g ciuperci, 200 g roşii, 100 g măsline, salată, fasole verde fiartă, pătrunjel, ulei.

Preparare: Scoateţi tonul din conserve, scurgeţi-l şi stropiţi-l cu zeamă de lămâie. Salata verde se spală şi se lasă să se scurgă apoi, de preferat ar fi să o rupeţi, nu să o tăiaţi. Ciupercile se curăţă, se spală şi se călesc în puţin ulei, ideal ar fi să fie de măsline, cu puţină sare. Apoi tăiaţi roşiile. Pe un platou puneţi foile de salată, ouăle fierte, fasolea, măslinele, ciupercile, roşiile şi tonul. Se adaugă sosul preparat din zeama de lămâie, sare, piper şi verdeaţa tocată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
1 1 pe primul spread dar nu full page Arcaș din cavaleria ușoară dacică Nori de sageti asupra inamicului jpg jpeg
Varza murata FOTO Shutterstock jpg
Compania Posta Romana sediu central foto Posta Romana jpg
kaufland jpg
62405282 jpg
image png
Grota lac Iacob deal foto MI jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net