3 greşeli mari în educaţia copiilor

Ultima actualizare:
Ermina Gorjanu psiholog şi logoped
Ermina Gorjanu psiholog şi logoped

Cine trebuie să se conformeze? Cum îl fac pe cel mic să mă asculte? Sunt întrebări, pe care sigur ţi le pui zilnic când vine vorba de educaţia copilului tău.

Pentru a acţiona în mod adecvat, trebuie să găseşti soluţia bună. De exemplu, la vârsta preşcolară trebuie să insişti pe educaţia nonverbală. "Când vrei să eviţi ceva, te poţi adresa astfel: «nu ai voie să pui mâna pe acest lucru, se poate strica». La această vârstă, accentul trebuie pus mai mult pe logica faptelor", spune psihologul Ermina Gorjanu. Iată ce spune specialistul despre pedepse şi recompense.

E bine să-l lauzi? Laudele exagerate îl vor face pe copil în mod inconştient puţin uimit de faptul că s-a purtat într-un mod exemplar. Se gândeşte că poate acţiona şi altfel;

Când copilul îşi doreşte ceva cu ardoare, trebuie să ţii seama de asta, nu trebuie ca împlinirea dorinţelor să devină "răsplată", iar neîndeplinirea ei, "pedeapsă";E bine să-l răsplăteşti material? Dacă activitatea casnică este răsplatită cu bani, atunci educaţia lui poate avea de suferit: nu va încerca să ajute cu bucurie pe cineva, ci o va face doar pentru avantajele materiale.

Cu banii lor, copiii îşi satisfac nevoile, pe care cred că parinţii le ignoră. Astfel va ajunge să creadă că nu trebuie să aştepte prea mult de la alţii. "Răsplata ori pedeapsa improprie duc la o impresie greşită şi un comportament eronat. Copiii, în loc să facă lucrurile cu drag,  vor face doar din recunoştinţă. A învăţa din experienţă, a prelua greşeli, a învăţa şi e deveni om nu este posibil fără greşeli, erori, eşecuri", a mai adăugat psihologul.

Ermina Gorjanu,psiholog şi logoped


    Ermina Gorjanu psiholog şi logoped
Ermina Gorjanu psiholog şi logoped

"În epoca egalităţii şi a deciziilor luate în comun, pe care o practicăm astăzi, nevoia de libertate este tot mai puternică. De aceea, de cele mai multe ori apare confruntarea între adulţi şi copii.

Dacă tu ca părinte îi limitezi celui mic intenţiile, acesta se va revolta deoarece resimte lipsa armoniei dintre voi. Iar dacă, cu altă ocazie, îi vei permite să facă un lucru interzis, copilul va considera că a reuşit să se impună şi va de frâu liber activităţii în cauză. Astfel, a ceda, a opune rezistenţă, a ruga, a promite sau a ameninţa sunt acţiuni create de aceste extreme.

Foarte mulţi copii sunt peste măsură de răsfăţaţi. Ca părinte, trebuie să-i fixezi celui mic limite sigure, însă, acesta fiind lipsit de apărare, nu trebuie să-i expui propriile tale emoţii şi sentimente, deoarece le poate imita. Riscul este să transmită mai departe nedreptatea care i s-a făcut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net