30 de lei, cea mai mică taxă de înscriere la facultate

Ultima actualizare:

    Când încep înscrierile la facultate
Când încep înscrierile la facultate

Mai sunt două luni până la prima sesiune de admitere la facultate. Cea mai mică taxă de înscriere este 30 de lei, iar cea mai mare 320 lei. Ministerul Educaţiei permite universităţilor să organizeze câte sesiuni sunt necesare pentru ocuparea locurilor.

Tot mai mulţi tineri amână sau renunţă la studiile universitare din motive financiare ori nu iau Bac-ul, iar facultăţile riscă să rămână cu locuri vacante. De aceea, admiterea din acest an ar putea dura toată vara.

O noutate în acest an este că universităţile pot organiza mai multe sesiuni de admitere, până când se ocupă locurile puse în concurs. Cel mai probabil, facultăţile mai puţin căutate vor organiza concurs de admitere de mai multe ori. În total, au fost aprobate 62.500 de locuri în anul I de facultate, similar cu anul trecut. Însă, facultăţile se tem că nu vor fi prea mulţi candidaţi.

Până acum, doar universităţile de prestigiu au anunţat că păstrează tradiţia: o sesiune la mijlocul lunii iulie şi una la începutul lunii septembrie. Taxa de înscriere nu a fost majorată, pentru a nu fi un motiv de îndepărtare a candidaţilor. În majoritatea universităţilor, se va plăti în jur de 150 de lei pentru admiterea în anul I. Concursul propriu-zis poate fi: probe de examen, admiterea pe baza mediei de Bac sau media de Bac plus note la o discipline studiate în timpul liceului.

Se pot organiza mai multe sesiuni în această vară

La Universitatea Bucureşti, înscrierea la Sociologie este 90 lei, la Drept este 320 lei, 100 de lei la Matematică şi Informatică, Chimie, 250 lei la Limbi străine, 120 lei la Filosofie, 150 lei la Jurnalism şi Ştiinţele comunicării. La Universitatea Babeş Bolyai, taxa de înscriere este 250 lei la Drept, 150 lei la Ştiinţe economice, 200 lei la Studii Europene, 30 lei la Teatru şi Televiziune.

La Universitatea de Arte din Iaşi, admiterea la Teatru costă 200 lei. La facultăţile de Medicină şi de Medicină dentară din Craiova, taxa de înscriere este 200 lei. La ASE, taxa de admitere la Comerţ, la Contabilitate, la Relaţii Economice Internaţionale este 100 lei. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, înscrierea costă 150 lei.

Pentru cei care nu intră pe locurile bugetate, la Universitatea Bucureşti taxele de şcolarizare pentru un an de studiu sunt: 3.100 lei la Drept, Matematică Informatică, Istorie, Administraţie şi Afaceri, 1.550 lei la Sociologie. La ASE, un an la Facultatea de Comerţ costă 3.500 lei la zi şi 3.200 lei la ID. La Medicină şi Farmacie, la Universitatea din Timişoara, un an de studii la zi costă 1.500 lei. La Universitatea Babeş Bolyai din Cluj -Napoca, un an de studii la Sociologie şi la Ştiinţe economice costă 2.500 lei.

Pentru înscrierea la concursul de admitere, candidaţii vor completa fişa-tip de înscriere, în care vor menţiona, sub semnatură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv. Candidaţii din rândul minorităţilor naţionale vor preciza disciplinele pe care le-au studiat în liceu în limba maternă şi pentru care solicită să susţină probele în limba respectivă.

Dosarul trebuie să cuprindă: fişă-tip de înscriere; diploma de Bac sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată sau adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2014), în care se menţionează media generală, notele la probele examenului de Bac, certificatul de naştere în copie legalizată; diploma de olimpic, în copie; adeverinţa medicală-tip din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează; trei fotografii tip buletin de identitate; C.I în copie; chitanţa de plată a taxei de înscriere.

Cei care doresc scutirea de taxă la înscriere trebuie să prezinte unul din următoarele documente: copii legalizate după certificate de deces ale părinţilor; adeverinţe de la casa de copii; adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal didactic în activitate a sustinatorilor legali; adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal angajat în universitatea respectivă pentru sustinatorii legali ai candidatului.

Înscrierea la Teologie, pentru absolvenţii seminariilor teologice liceale, se poate face numai pe baza diplomei de Bacalaureat, cu exceptia absolvenţilor de seminar din seriile anterioare anului 1992, a căror diplomă a fost echivalată cu cea de Bacalaureat. Candidaţii sunt obligaţi să prezinte certificatul de botez, precum şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aceştia aparţin şi în cadrul căreia urmează a  fi  repartizaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
statuie brukenthal 10 g5yh jpg
ds jpg
Monowi jpeg
volan masina sofer1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net