300 € în schimbul unui certificat fals de vaccinare, modul de acționare a unei grupări din Vama Petea

Ultima actualizare:

    Serul la care multe ţări  sărace doar visează era extras din flacon  şi apoi aruncat
Serul la care multe ţări sărace doar visează era extras din flacon şi apoi aruncat

O nouă fraudă! Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că au fost reţinute cinci persoane, după percheziţiile desfăşurate în dosarul privind eliberarea unor certificate de vaccinare fictive la centrul din Vama Petea (Satu Mare). Anchetatorii au găsit peste 140.000 de euro la percheziţii.

“Vaccinare la chiuvetă” - aşa a fost denumită modalitatea prin care o persoană căpăta certificatul verde fraudulos fără a fi imunizată, serul fiind aruncat. Anchetatorii dezvăluie că au descoperit două tipuri de acţiune. În prima situaţie, solicitantul se prezenta la centrul de vaccinare fără ca doza să îi fie administrată efectiv, iar în cea de-a doua variantă, utilizată mai frecvent, cel care solicita documentul de vaccinare nu se prezenta la centru, primind doar adeverinţa de vaccinare contra-cost.

Nici nu mai veneau la cabinet

Hoblea Daniela-Ioana, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea (Satu Mare), şi Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, registratori, sunt acuzaţi de luare de mită, fals intelectual şi fals informatic, toate în formă continuată. Sim Voichiţă-Camelia, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor şi o altă persoană sunt suspectate de complicitate la infracţiunile menţionate. “În cursul anului 2021, suspecţii Hoblea Daniela, asistentă medicală, Ilieş Marc şi Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 şi 300 euro, de la persoanele care doreau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin”, transmite DNA. Beneficiarii ar fi apelat la cei implicaţi prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora.“Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichiţa-Camelia, asistent medical la Direcţia de Sănătate Publică Bihor. În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, explică procurorii. Potrivit unor surse citate de g4media.ro, peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în centrul de la Vama Petea. La percheziţiile desfăşurate marţi au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei şi 1.000 de lire sterline. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Click! spune

Recent au fost identificate grupări din Prahova (Valea Călugărească) şi din Capitală (Centrul Neghiniţă - sectorul 2), care se ocupau cu introducerea în sistem a unor persoane ca fiind vaccinate. Pentru 150 de euro, multe persoane apăreau cu certificat verde în platformă, iar dozele respective erau aruncate.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net