380 de ani de când Sfânta Cuvioasă Parascheva îi protejează pe români

Ultima actualizare:

    Aflarea moaștelor sfintei Paraschevadetaliu din fresca Mănăstirii Gura Motrului
Aflarea moaștelor sfintei Paraschevadetaliu din fresca Mănăstirii Gura Motrului

Sfânta Cuvioasă Parascheva acordă mângâiere alinare pelerinilor care se roagă la Dumnezeu înaintea ei de 380 de ani de când domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele ei în capitala Moldovei. Milioane și milioane de creștini și-au găsit liniștea și pacea de-a lungul celor aproape patru secole având-o intermediar înaintea Domnului pe sfântă.

Zilnic credincioșii o caută pe Cuvioasă și își pun speranță în ajutorul ei, îi cer sprijin pentru a suporta mai ușor necazurile care și nu puține sunt mărturiile celor care declară răspicat că Sfânta i-a ascultat și i-a ajutat. De fapt, tocmai graba cu care Sfânta le sare în ajutor credincioșilor, trecerea pe care o are înaintea lui Dumnezeu o și face atât de iubită și de căutată. Datorită evlaviei pe care o au credincioșii, este una din sfintele care are închinate 246 de biserici în toată țara și numai în București putem număra 24 de locașuri care își serbează hramul la 14 octombrie, fie că sunt închiate Sfintei Parascheva fie că sunt închinate Sfintei Vineri

Sfintei Parascheva i se mai spune și Sfânta Vineri

Cuvioasa Parascheva i se spune deseori Sfânta Vineri datorită faptului că numele ei înseamnă acest lucru în limba greacă. În plus, sub influența tradiției slave, mai ales în partea basarabeană a Moldovei istorice dar și în Ucraina și Rusia unde sfânta este iubită și venerată, ea a fost asimilată zeiței slave destinului. 

La marele culegător de folclor și povestitor Ioan Slavici o regăsim pe Sfânta Vineri în basmul Zâna Zorilor care îl ajută pe Făt Frumos cu un fluier fermecat și îi dă indicații prețioase despre cum să se descurce în “Împărăția Zorilor”.

Alte sfinte cu numele de Parascheva

Sfânta Parascheva este poate cea mai venerată dintre sfinte la noi în țară. Ea este considerată o necontenită speranță, nădejde și de multe ori cea care pune capăt supărărilor  credincioșilor.  Este sărbătorită în fiecare an la 14 octombrie ea mai este numită și Parascheva cea nouă, deoarece ortodoxia mai cinstește și alte sfinte cu același nume.

O sfântă Muceniță Parascheva este sărbătorită în luna iulie, o alta, martirizată de împăratul Nero este prăznuită la 26 februarie, iar Sfânta Parascheva Piatnita a fost ucisă de împăratul Dioclețian la 28 octombrie 304. De asemenea fiica cneazului Vasile Rogvolod care a trăit în secolul al 13-lea a fost martirizată la Roma și este cunoscută sub numele de Sfânta Parascheva de la Polotc și este cinstită în biserica apuseană sub numele de Sfânta Praxidis

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net