4 noutăţi în asigurarea auto obligatorie

Ultima actualizare:

Proiectul noii Legi RCA a fost finalizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a fost trimis în Parlament pentru aprobare. Printre modificări se numără posibilitatea de a încheia poliţa pe o perioadă de la o lună la 12 luni, dar şi posibilitatea de a suspenda temporar contractul RCA. Iar asta nu e tot. Au fost introduse şi despăgubiri care vor fi acordate rudelor persoanelor vătămate în accident.

1. Asigurarea, plătită în rate

În prezent, poţi încheia o poliţă de asigurare obligatorie fie pe şase luni, fie anual. Însă, potrivit noilor modificări, poliţa RCA va putea fi încheiată pe o perioadă de la o lună la 12 luni. Mai mult, primele de asigurare vor putea fi achitate în rate, pe baza unui acord între asigurat şi firma de asigurări. 

2. Nu foloseşti maşina? Poţi suspenda RCA 

La cererea asiguratului, contractul RCA va putea fi suspendat atunci când este întrerupt dreptul de circulaţie al maşinii sau când pur şi simplu nu foloseşti autoturismul. O altă noutate este şi faptul că asigurătorii RCA vor fi nevoiţi să plătească despăgubiri chiar şi în situaţia în care un risc asigurat se produce în perioada de suspendare a contractului. Asiguratorul urmează să-şi recupereze banii de la persoana vinovată de accident. 

3. Ce riscuri va acoperi poliţa 

În urma unui accident auto, asigurătorii RCA vor trebui să despăgubească persoanele prejudiciate. Despăgubiri băneşti se vor acorda pentru: 

  • Vătămări corporale sau deces;
  • Prejudicii materiale (costuri de radiere şi înmatriculare, costuri pentru taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză);
  • Prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;
  • Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.
  • Potrivit actului normativ, persoanele asigurate vor trebui să anunţe accidentele auto în maximum 5 zile lucrătoare. Ele sunt obligate să furnizeze firmei de asigurare informaţii despre cauzele şi împrejurările producerii accidentului. dar şi documentele necesare instrumentării cazurilor. 

4. Despăgubiri pentru rudele celor vătămaţi

Spre deosebire de regulile aplicate în prezent, noul proiect de lege prevede luarea în considerare a durerii rudelor la stabilirea despăgubirii pentru decese. Concret, la stabilirea despăgubirii în caz de deces se vor avea în vedere următoarele: 

  • Durerea provocată de decesul victimei ascendenţilor, descendenţilor, persoanelor colaterale privilegiate şi soţului supravieţuitor; 
  • Pentru ascendenţii privilegiaţi, descendenţii de gradul I, colateralii privilegiaţi şi soţul supravieţuitor despăgubirile pentru prejudiciul moral suferit de aceştia se vor stabili pe baza unui punctaj stabilit şi comunicat de Institutul de Medicină Legală. Mai exact, este vorba despre punctul traumatic, ce va avea o valoare egală cu dublul salariului minim brut pe economie).
  • Atenţie, rudele vinovatului nu vor primi nici o despăgubire! 

Ce este compensarea directă

O altă noutate adusă de proiectul Legii RCA va fi reprezentată de sistemul facultativ de recompensare directă între asigurătorii RCA. Cu alte cuvinte, persoanele păgubite vor putea să ceară plata daunelor fie asigurătorului persoanei vinovate, fie propriului asigurător. Totuşi, compensarea directă va putea fi posibilă dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: accidentele auto s-au petrecut pe teritoriul României, vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, ambele vehicule implicate în accident au poliţa RCA valabilă la data evenimentului, prejudiciile exclud vătămări corporale. 

Nu eşti asigurat? Plăteşti amendă între 1.000 şi 2.000 de lei

Dacă nu ai o poliţă RCA valabilă şi circuli cu autoturismul, rişti amenzi foarte mari, între 1.000 şi 2.000 de lei. Şi firmele de asigurare pot fi penalizate: concret, ele vor putea fi sancţionate cu sume între 5.000 şi 5.000.000 lei pentru fapte precum neplata la termen a despăgubirilor datorate sau nerespectarea obligaţiilor impuse de lege. Există însă şi posibilitatea sancţionării cu avertisment scris. Asigurătorii pot primi din partea Autorităţii de Supraveghere Financiare şi sancţiuni contravenţionale precum interzicerea activităţii pe piaţa RCA sau retragerea autorizaţiei de funcţionare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net