Povestea de viață fabuloasă a lui Dumitru Prunariu, primul român în spațiu

Ultima actualizare:

Azi se împlinesc 41 de ani, de când Dumitru Prunariu a intrat în istorie ca primul român ce a călătorit în spațiu. Prunariu a dezvăluit cu această ocazie cum a decurs prima sa experiență în spațiul cosmic, precum și detalii neștiute din viața, care au contribuit la destinul său fabulos. 

41 de ani de când primul român a zburat în spațiu! Dumitru Prunariu, o poveste de viață fabuloasă
41 de ani de când primul român a zburat în spațiu! Dumitru Prunariu, o poveste de viață fabuloasă

La 14 mai, 1981, Dumitru Prunariu avea să intre în istorie ca primul român ce a călătorit în spațiul cosmic. 

Dumitru Prunariu a pornit într-o extraordinară călătorie către necunoscut, la data de 14 mai 1981, în cadrul misiunii Soyuz 40, la bordul stației spațiale Salyut 6. Prunariu a petrecut aproape opt zile în spațiu realizând experimente în domeniile biologiei, medicinei și fizicii. Primul și singurul român care a călătorit în spațiu, Dumitru Prunariu, a încheiat misiunea cu succes și s-a întors pe Pământ pe 22 mai 1981.

Citește și Casa în care a copilărit cosmonautul Dumitru Prunariu, transformată în muzeu şi observator astronomic

Dumitru Prunariu s-a născut dintr-o mamă absolventă a Liceului Pedagogic și un tată inginer, care i-au insuflat viitorului astronaut, diciplina de fier, respectul pentru muncă și atenția pentru detalii. 

,,Ascultam rock, eram înnebunit după Beatles, Elvis Presley, Creedence Clearwater Revival, îmi amintesc cum ascultam și cât vibram cu melodiile lor, muzică vie și azi. În liceu nu eram atât de rebel pentru că tatăl meu era pretențios asupra ținutei, era inginer."

,,Dacă nava nu revine, dispari și tu"

Dumitru Prunariu consideră că pregătirea psihologică și cea tehnică, precum și responsabilitatea sunt aspecte cruciale pentru un astronaut, întrucât riscul este deosebit de mare. 

,,Pregătirea pentru cosmos nu înseamnă numai pregătirea teoretică. La simulator, după ce treci de fazele normale, cam 80% e pregătirea pentru fazele speciale. Tu trebuie să știi ce să faci când apar anumite anomalii, dacă se defectează nava cosmică, ești pe cont propriu și te salvezi, doar cu nava, dacă nava revine pe Pământ, revii și tu, daca nava nu revine, dispari și tu. În cazurile acestea trebuie să fii foarte bine pregătit pentru a te salva cu nava 4,5 % au dispărut în misiuni, răspunderea este mare atât pentru tine, cât și pentru întregul echipaj, dintr-o greșeala a ta pot suferi toți."

Prunariu a dezvăluit că s-a pregătit pentru zborul în spațiu în orășelul rus, Stelar, iar alături de el a fost și Dumitru Dediu, ei fiind cei doi candidați pentru zborul în spațiu. 

,,Ne-am pregătit în orașelul, Stelar, aproape de Moscova, unde încă se pregătesc astronauți americani care zboară cu nave Sayuz. În orășelul acela, Stelar, ni s-a pus condiția să venim cu familia pentru a nu fi stresați. Eu și Dumitru Dediu ne-am pregătit în același fel, am dat aceleasi examene și în final o decizie guvernamentală a decis.", a povestit Prunariu.  

Premoniția lui Prunariu dinaintea lansării

Dumitru Prunariu susține că a avut o experiență unică înainte de lansare, o premoniție, în care a simțit că se va întoarce cu bine din această misiune. 

,,Am avut o senzație puțin ciudată înainte să mă sui în rachetă în sensul că eu și Popov eram în scaunele noastre din rachetă. Emoțiile erau mari, stresul era mare, urma lansarea. În acele momente am avut dintr-o dată impresia că sunt îmbrăcat într-un clopot de energie translucidă verde, o energie pozitivă și mi s-a transmis în subconștient: ,,Nu-ți fă probleme, totul va fi bine cu tine, te vei întoarce cu bine pe pământ". Am avut această trăire, iar acel clopot verzui energetic a dispărut, dar am rămas cu acel sentiment de liniște interioară că totul va fi bine cu mine în acel zbor cosmic. "

O dată ajuns în spațiu, Prunariu a simțit schimbări, care l-au afectat la nivel fizic.

,,Oboseala a survenit după lansare. Lansarea în sine a durat 8 minute și 50 de secunde, apoi urmează faza de imponderabilitate. Euforia care apare nu ține mult, apare presiunea, sângele e pompat spre cap, simți presiune pe mucoasele nazale, urechi, ochi."

Cum preparau rușii votcă în spațiu

Dumitru Prunariu a clarificat și controversa cu privire la faptul că rușii ar fi preparat votcă la bordul navei spațiale. Astronautul român a declarat că într-adevăr rușii preparau votcă din alcool etilic, în spațiu. 

Citește și Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu, este noul director general Tarom

,,La bordul stației orbitale aveam 17 hublouri, apa o beam întotdeauna printr-un furtun cu presiune, câteodată lăsam și bule de apă în imponderabilitate și încercam să le prindem cu gura, ne jucam, suntem oameni. În săptămâna aceea, timpul a fost atât de condensat, încât nu am apucat să vorbim atât cât doream, desigur bancuri se spuneaU și atunci despre Brejnev despre Ceaușescu. Există un sentiment de protecție a castei cosmonauților. Se asculta și muzică la un casetofon. Problema cu votca, rușii sunt obișnuiți să bea votcă. Votca era mai greu de trimis în spațiu decât să o prepari în cosmos. O preparam din alcool etilic.", a mărturisit Prunariu. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net