5 mituri despre vagin care îți afectează sănătatea și viața sexuală
Izvorul miturilor despre vagin este nesecat! De-a lungul vremii, au apărut atât de multe, încât medicii ginecologi au mereu de lucru cu demontarea lor. Dr. Alyssa Dweck, ginecolog american și autoarea cărții „Vaginul tău, de la A la Z” a demontat, pentru health.com, cinci din cele mai cunoscute mituri despre vagin. Iată-le!
Ai nevoie de un gel special pentru bacteriile din vagin!
Este adevărat că foarte mulți germeni îți pot afecta vaginul. Dar, ceea ce este incredibil este faptul că vaginul are propriul mecanism de curățare, astfel încât poate singur să țină departe bacteriile „rele” și să le ajute pe cele „bune” să se dezvolte, spune dr. Dweck.
Gelul special pentru vagin, gelul obișnuit de duș, săpunul – nici unul dintre aceste produse nu e necesar pentru vagin. Mai mult, acestea pot dezechilibra PH-ul din interiorul vaginului, lăsând, astfel, microbii să se dezvolte în interior.
Medicul spune că este absolut suficient să săpunești rapid zona respectivă cu un săpun hidratant, apoi să clătești foarte bine cu apă. Fă asta o dată sau de două ori pe zi, plus atunci când te întorci de la sală. Nu e bine să lași prea mult timp transpirația în acea zonă, deoarece umezeala facvorizează apariția infecțiilor fungice, precum candidoza.
Mâncărimi? Cu siguranță am candida!
Se știe că infecțiile cu candida sunt foarte comune. Ține cont însă de faptul că senzația de mâncărime, roșeața sau secrețiile abundente sunt și simptome ale altor infecții vaginale, explică dr. Dweck. Așadar, dacă ai aceste simptome și tu crezi că ai o infecție cu candida, este posibil să te duci la farmacie pentru a lua o cremă anti-candidoză. Dar dacă, totuși, nu ai candida? Înseamnă că pierzi timp prețios tratându-te pentru o infecție pe care nu o ai, în timp ce o alta se dezvoltă în interiorul vaginului.
Medicul spune că mișcarea corectă este următoarea: du-te la ginecolog și lasă-l pe acesta să-ți pună diagnosticul corect!
Vaginul tău va rămâne mărit după ce vei naște!
Este clar că vaginul tău se va schimba după ce vei aduce pe lume un copil, dar asta nu înseamnă că va rămâne ca un elastic uzat, adică își va pierde elasticitatea! Trebuie menționat însă că schimbarea vaginului tău depinde și de durata sarcinii și de mărimea nou-născutului.
Vestea bună e că „deși nașterea unui copil slăbește mușchii vaginului, aceștia vor reveni la starea inițială, în timp”, explică ginecologul Leena Nathan, de la Centrul Medical „Ronald Reagan” din SUA.
Dacă vrei ca mușchii să revină mai repede la forma inițială, poți să apelezi la exercițiile Kegel, perfecte pentru întărirea muşchilor pubococcigieni. Exerciţiile constau în contractarea şi relaxarea muşchilor care sunt parte a peretelui pelvian.
Punctul „G” nu există!
Existența punctului „G” este dezbătută de mult timp. Experții care au studiat acest lucru spun că punctul „G” se află pe peretele din față al vaginului, la mijlocul drumului între deschiderea vaginului și cervix.
Dar un studiu realizat în 2012 și publicat de revista „Jurnalul medicinei sexuale” arată că „măsurătorile nu au relevat existența punctului G”.
Așadar, deși nu există un organ separat numit punctul „G”, care să funcționeze ca un buton ce declanșează plăcerea sexuală, dr. Nathan confirmă că zona respectivă, aflată în interiorul vaginului, este străbătută de nenumărați nervi care cresc plăcerea sexuală.
Dacă porți pantalonii de yoga te alegi cu o infecție!
Acest mit pornește probabil de la ideea corectă conform căreia, dacă continui să porți echipamentul sportiv și după ce ți-ai terminat exercițiile, deci după ce ai transpirat intens, riști să faci o infecție vaginală. Dar ideea că pantalonii de yoga, în special, ar atrage bacteriile este total greșită! „Totuși, este foarte important ca partea externă a organului sexual să nu fie mereu „sufocată” de materiale textile. Așadar, încearcă să porți cât mai rar pantaloni strâmți și gândește-te să dormi fără lenjerie intimă”, ne sfătuiește dr. Nathan.