5 sfaturi ca să alegi cea mai bună pereche de cizme pentru iarnă
Odată cu venirea sezonului rece, magazinele au scos la vânzare primele modele de cizme, botine şi ghete de iarnă. Oferta este foarte generoasă, iar preţurile -pentru orice buzunar. În cazul în care nu ai mers la cumpărături, dar îţi doreşti o nouă pereche de încălţăminte, ar trebui să fii foarte atent ce alegi şi, mai ales, cum o faci. Iată ce reguli trebuie să respecţi!
Atenţie la confort!
Confortul încălţămintei tale trebuie să fie întotdeauna pe primul plan. Cu toate că îţi plac foarte mult cizmuliţele sau ghetuţele pe care le-ai văzut în vitrină, nu te grăbi să le cumperi dacă te strâng sau te jenează, în ideea că poate, după un timp, materialul se va lăsa. Încălţămintea trebuie să se muleze perfect pe forma piciorului tău. Nu cumpăra dacă nu eşti foarte convins că te simţi confortabil.
Alege un material de calitate!
Chiar dacă încălţămintea ta de iarnă este din piele naturală sau vinilin, materialul trebuie să fie cât mai moale şi cât mai flexibil. De asemenea, trebuie să fii atent la îmbinări, cusături, capse sau fermoare. Aceste aplicaţii trebuie să fie montate corespunzător, fără defecte. Mare atenţie şi la căptuşeală pentru că cizmele şi ghetuţele trebuie să-ţi ţină de cald. Nu uita că încălţămintea trebuie să fie cât mai uşor de purtat. Ca să verifici calitatea materialului, probează cu atenţie şi poartă perechea aleasă câteva minute în magazin.
Care e mărimea potrivită?
De multe ori ni se întâmplă să probăm o pereche de încălţăminte care corespunde numărului pe care îl purtăm la picior şi să observăm că, de fapt, nu ne vine. Ghetuţele ori sunt prea mari, ori sunt prea mici.
Probează mărimi diferite pentru că există încălţăminte cu calapoade diferite. O altă regulă de care trebuie să ţii cont: dacă observi că cizma dreaptă este mai largă decât cea stângă, cere vânzătoarei să-ţi aducă o pereche nouă, neprobată înainte. Mergi la cumpărături în cursul zilei, deoarece dimineaţa şi seara picioarele tale pot fi umflate şi rişti să cumperi încălţăminte cu un număr mai mare decât porţi în mod obişnuit. Atenţie! Cizmele şi ghetele trebuie să fie puţin mai largi pentru ca tu să poţi purta şosete groase.
Cum alegem încălţămintea pentru copii?
Copiii sunt foarte energici, aşa că o pereche de încălţăminte cu talpă flexibilă este mai mult decât necesară. Ghetele cu talpa rigidă pot deforma talpa copilului şi pot provoca afecţiuni precum platfusul. Talpa încălţămintei trebuie să fie abrazivă, să aibă aderenţă pentru ca mititelul să nu alunece când afară este noroi sau gheaţă. Verifică unde ajunge degetul mare al copilului atunci când este încălţat. Dacă degetul vine fix în vârful ghetuţei, cere-i vânzătoarei un număr mai mare. De asemenea, asigură-te că încălţămintea nu-l strânge pe copil în lateral.
Dr. Mircea Tampa, dermatolog, Spitalul "Victor Babeş"
Cizmele şi ghetele de iarnă pot provoca bătături la fel ca şi pantofii de toamnă. Chiar dacă porţi şosete groase, pielea piciorului va fi afectată în cazul în care încălţămintea nu este potrivită mărimii pe care o porţi. Vorbim despre bătături dure, moi şi calozităţi. Bătăturile dure apar pe proeminenţele osoase supuse traumatismelor mecanice, sunt reduse ca suprafaţă şi ferme la palpare. Bătăturile moi apar între ultimele două degete de la picior şi sunt mai puţin dure la palpare. Calozităţile se întind pe câţiva centimetri şi au o culoare gălbui-cenuşie.