5 sfaturi ca să ţii sub control ratele şi facturile
Cursul a luat-o la vale. Un euro ne costă 4,4168 lei. Ratele la credite şi facturile sunt cele care ne îngrijorează cel mai mult.
Analistul economic Ilie Şerbănescu ne sfătuieşte să evităm pe cât posibil împrumuturile bancare şi, dacă vrem să economisim, să plasăm fondurile în mai multe forme de depozite.
Referitor la factura la servicii, în euro, analistul spune că ar trebui ca instituţiile statului să ia măsuri pentru a opri astfel de practici ilegale. Iată cum vă puteţi gestiona mai bine bugetul.
1. Caută cel mai bun curs. Înainte de a plăti rata lunară, alocaţi-vă cinci minute pentru a consulta care sunt cursurile de schimb ale băncilor. Nu alegeţi prima unitate care vă iese în cale.
2. Foloseşte casele de schimb nebancare. În majoritatea oraşelor există case de schimb nebancare care de cele mai multe ori au cotaţii mai bune cu până la 1% faţă de cel mai bun curs afişat de o bancă.
3. Nu întârzia plata ratelor şi facturilor. Orice întârziere atrage după sine penalizări. Aşa că nu rata ziua de plată.
4. Schimbă abonamentul la mobil. O factură medie de telefonie mobilă în România este de aproximativ 52 de lei, aşa încât, dacă lunar factura este mult mai mare decât această valoarea, ar fi bine să schimbi abonamentul.
5. Cumpătare la cumpărături. Este momentul să te gândeşti de două ori când pui ceva în coşul de la magazin. Caută ofertele, evită să cumperi cantităţi mari.